Eerst sorteren en dán pas opbergen….
Het lijkt zo simpel gesteld: eerst sorteren en dán pas opbergen… Maar híer ligt de basis voor de eerste ruimtebesparing. In ons vorige huis had ik een hele ruime keuken. Ik voelde geen enkele noodzaak om goed te sorteren, kritisch naar spullen te kijken en weg te doen en voorál geen noodzaak om slim op te bergen. Er was immers ruimte genoeg…En stél je voor dat ik nou nét een keer iets nodig had….En stél dat ik een keer een grote groep mee-eters had… (wees eerlijk, wanneer heb je die nou??). Nou, geloof me, achteraf gezien had ik de ruimte véél beter kunnen benutten.
Wanneer ik mijn keukenkastjes strak had georganiseerd, had ik dáár bijvoorbeeld ruimte genoeg gehad voor het speelgoed, waardoor het speelgoedkastje in de kamer niet meer nodig was…(en dus per direct veel extra ruimte opleverde). Bij mij was “vroeger” de titel juist andersom…..Van alles opbergen, tussendoor wat sorteren…Maar daar krijg je geen overzichtelijke, opgeruimde keuken van 😉
Sorteer tips voor efficiënt opbergen
TIP: Wegdoen is de énige manier om van je overbodige en overtollige spullen af te komen! Denk níet: dit is zónde omweg te doen want het heeft best veel geld gekost, of, dit wil ik bewaren want dat heb ik ooit van die of die gekregen…Door niks weg te gooien, maar wél steeds dingen te verzamelen, raakt je keuken (of je huis) steeds voller en minder overzichtelijk. Het geld ben je tóch al kwijt, maar een opgeruimde en overzichtelijke keuken is óók wat waard…En je kúnt nou eenmaal niet alles bewaren…
TIP: Bedenk hóeveel mokken, glazen, borden, pannen, bestek, dienbladen, en trommeltjes/voorraadbussen/voorraadbakjes je nou écht nodig hebt! Kies daarna de mooisten er uit, en doe de rest weg (extra glazen en mokken evt. apart zetten voor verjaardagen/etentjes)
TIP: Om goed te kunnen sorteren en alles eens kritisch te bekijken, vind ik het zelf het makkelijkst wanneer je kastje voor kastje de inhoud op het aanrecht legt. Je ziet dan góed wat je hebt, wat je écht nodig hebt en wat overbodig ligt te wezen. Begin met 1 kastje per keer. Je hebt dan níet gelijk een Himalaya aan spullen op je aanrecht liggen waardoor je niet weet waar je moet beginnen met opbergen. Werk van links naar rechts, da’s het makkelijkste.
TIP: Zet voor je begint met leegruimen eerst een doos/bigshopper neer waar je alle overbodige spullen in kunt doen. En breng het diezelfde week (of dezelfde dag) naar de kringloop. Weg = weg! Daar ruimt het per direct van op! En zet ook even een doosje/bak neer voor alle extra borden, glazen ed, die je alleen met een verjaardag gebruikt. Kun je dit doosje in een bijkeuken, een trapkast, voorraadkast, een meterkast of in de schuur opbergen?
TIP: Dit is voor héél veel mensen een hele lastige: ruim alles wat op je aanrecht staat op. Alleen wat echt moet blijven zoals koffiezetapparaat, waterkoker en dat soort dingen mag blijven staan. Maar alle potjes, doosjes, flesjes, bekers, en álle andere losse spullen: geef het een (vaste) plek en ruim het op. Een schoon, leeg en strak aanrecht staat honderd keer gezelliger dan zo’n rommelig geheel. En haal er elke dag even een sopdoek overheen. Dan hou je de boel ook netjes en schoon. Niets ongezelligers dan een rommelig en vies aanrecht…
Mini-keuken maar tóch compleet
Toen wij gingen verhuizen, woonden wij tijdelijk 4 maanden in een stacaravan (overbrugging tussen de beiden sleuteloverdrachten). In zo’n stacaravan was een piepklein keukentje. Het had 3 kleine bovenkastjes en 2 onderkastjes….En gek genoeg stond daar álles in wat we nodig hadden…En dit herkent u misschien wel van vakantiehuisjes of caravans. Kleine keukentjes, maar wél compleet. Wáárom zou dat in onze huizen níet kunnen?? Waarom denken we dat we minstens 18 mokken moeten hebben? Of 25 drinkglazen? En moeten die persé elke dag ruimte in beslag nemen in de keukenkastjes voor die paar verjaardagen of andere gelegenheden per jaar?
Sorteren, wegdoen en opbergen
In ons nieuwe huis kreeg ik een keuken die minstens de helft kleiner was… Dat vroeg natuurlijk om een hele kritische blik. Met de ervaring van de stacaravan werd het sorteren een makkie. Ik had bijvoorbeeld minstens 35 bakken, bakjes en schaaltjes in alle soorten en maten (want je weet nooit hoe je het nog eens nodig kunt hebben…pppfff!!). En wat denk je van mokken, glazen, soepkommen enzo? Totáál overbodig! De énige manier om meer ruimte te krijgen is wegdoen. Uiteraard níet in de kliko, maar breng het naar de kringloop! Mocht je vandaag nog willen beginnen met sorteren? Bedenk dan eerst heel kritisch wat je nou wérkelijk veel gebruikt. Je zult zien dat er heel veel gewoon staat te staan…en ruimte staat in te nemen…
Hoeveel heb je nodig?
Hoeveel bakjes heb je nu werkelijk nodig? Dit verschilt natuurlijk per huishouden. Heb je een groentetuin, of kook je meerdere portie’s warm eten? Heb je een grote vriezer/vrieskast? Logisch dat je dan wat meer diepvriesbakjes nodig hebt (als je tenminste geen plastic zakjes wilt gebruiken) . Maar heb je dat allemaal niet, dan kun je écht met een stuk minder volstaan. Zelf heb ik nu alleen een grote slabak, 2 grote kommen (ruimtebollen van tupperware), nog 3 handige tupperware bakjes en 6 vla/yoghurt bakjes, en nog 2 rechthoekige bakken/broodtrommels. En in de afgelopen 4 jaar heb ik geen één keer misgegrepen omdat ik een bepaald bakje miste. Mijn hele stapel past precies in één opbergbak.
Gouden idee: SAMLA-opbergbakken
De fijnste opbergbakken vind ik de SAMLA-opbergbakken van Ikea. Ik vind ze ideaal omdat ze heel goedkoop zijn, maar het allergrootste voordeel is dat ze perfect passen in een standaard aanrechtkastje!! Dáárom adviseer ik iedereen altijd deze bakken te kopen! Ze passen er op de centimeter nauwkeurig in. Hierdoor heb je geen overtollige ruimte en benut je je aanrechtkastjes zo efficiënt mogelijk. Het voordeel van bakken in je aanrechtkastje is dat je makkelijker kunt stapelen zonder dat alles door elkaar heen staat. Bovendien hoef je niet tot hélemaal achter in je kast te reiken om er iets uit te halen, maar trek je gewoon de bak iets naar voren. Eigenlijk werkt een opbergbak dus een beetje als een lade, alleen dan honderden euro’s goedkoper.
Voorál de opberg-bakken op de bodemplaat van de kast zijn ideaal. Nu hoef je niet meer plat op je buik voor het aanrecht te liggen om iets achter uit de kast te pakken. Ik heb in de onderste bakken resp. alle kleine elektrische apparaten liggen (mixer, staafmixer, blender, weegschaal) en in de ander wat extra glaswerk en serviesgoed voor een verjaardag bijvoorbeeld. Doordat je in bakken makkelijker kunt stapelen bespaar je hier heel erg veel ruimte mee. Bovendien blijven je kastjes een stuk netter en overzichtelijker.
TIP: In een aanrechtkastje van 60 cm breed en 50 diep kun je op 1 schap, 2 bakken van 39x28x14 (á 1,99 euro) kwijt. In de meeste kastjes kun je de schappen in hoogte verstellen of dit zelf doen. Voor een aanrechtkastje van 60 cm breed en 50 cm diep, kun je 4 bakken van 39x28x14 cm kwijt en op de onderste schap 2 bakken van 39×28-28 (á 5,98 euro p.stuk).
TIP: In het aanrechtkastje onder de wasbak passen op de bodemplaat 2 bakken naast elkaar van 39x28x14 (á 1,99 euro per stuk). Zelf heb ik in de linker alle deksels en rechts de litermaten, maatbekers en 2 kleine bakjes voor nootjes e.d. en op de bovenste plank staat een opbergbak met alle kunstof schalen en bakjes. Dankzij die opbergbak kun je makkelijk stapelen en liggen er geen losse bakjes te verschuiven.
Rommel-lade
Iedereen die ik ken, of bij wie ik op bezoek kom, heeft er (minstens) één…..Een rommel-lade. Hoewel dit bij velen een doorn in het oog is, ontkomt eigenlijk niemand er aan. Want wáár ga je nou al die diverse, losse spulletjes opbergen, die je wél voor het grijpen wilt hebben? Mijn advies hierin is: zorg voor een passende bestek-lade. En doe alle kleine dingetjes, zoals elastieken, paperclips, puntenslijper, gum, ed. in een klein plastic bakje/potje. Stop zoveel mogelijk dezelfde dingen in 1 vak (pennen, potloden). Hoe minder losse items in de vakken liggen, hoe netter je de lade kunt houden! Dus: alle losse items in kleine bakjes!
Vind je het leuk om nóg een blog-artikel te lezen? Ik heb verschillende artikelen geschreven over verlichting, over een oud kastje schilderen zonder te hoeven schuren, én een artikel met 10 tips om je woonkamer gezellig te maken.
Binnenkort schrijf ik een blog-artikel over een kast die u zelf kunt (laten) maken (lijkt op een inbouwkast) om spullen in op te bergen. In deze kast passen de handige SAMLA Ikea-opbergbakken!
Ik gebruik hier óveral de samla van Ikea. Keuken, bijkeuken, schuur, kelder, zolder, werkkamer.
Je kunt ze zelfs als minikasjes gebruiken om zaadjes in te laten groeien…
Ideaal en blijven tenminste heel en niet zoals van vele andere winkels, die heel snel kapot gaan.