Een (saaie) tegelwand stucen met tegellijm in je keuken.
Heb je een tegelwand in je keuken, bijvoorbeeld boven het aanrecht? En misschien ook wel in een wandje naast het aanrecht? Of ben je de tegeltjes in het toilet zó zat? En zou je hier graag een stoere, beton-look wand van willen maken? Of in ieder geval een wandje zónder tegels en voegen? In dit blog-artikel beschrijf ik hoe je dat redelijk eenvoudig zelf kunt doen, door te gaan stucen met tegellijm (en dus níet met cement, gips of andere poreuze smeersels)! Een echt DIY-blog-artikel dus.
Als je een wandje gaat stucen met tegellijm, zie je niets meer van je tegels en óók niets meer van de voegen. Hoe strakker je stuct, des te gladder/strakker je wand wordt. Maar iets “ruwer” stucwerk zorgt voor een wat stoerder look. Stucen óver het bestaande tegelwerk is makkelijker dan je denkt (al moet je eerst even wat handigheid opbouwen maar daarna wordt het echt makkelijk(er) ) en het effect is echt súpergaaf! Een gestucte muur met tegellijm heeft een beetje dezelfde structuur en uitstraling als een wand met tadelact of betonciré, alleen veel honderden zo niet duizenden euro’s goedkoper.
Tegelwand in de toilet en badkamer
Door het stucen met tegellijm over de bestaande tegels en bijbehorende voegen in de toilet en badkamer krijg je een supergaaf effect! Je wand oogt als een stoere, strakke betonmuur. Je kunt stuceb met kant en klare tegellijm, maar je kunt ook voor een poederlijm gaan die je nog zelf moet mengen. De meeste flexibele tegellijmen voor natte ruimtes (of zelfs voor buiten) zijn in poedervorm te verkrijgen. Maar voor de kant en klare tegellijm moet je gewoon even bij je bouwmarkt kijken. Verderop in dit artikel lees je hier meer over.
Wanneer je met tegellijm stuct, krijgen je wanden zo’n stoere, rustieke uitstraling. Het is een beetje afhankelijk van je afwerking of je muren wat stoerder of wat strakker worden. Deze wanden creëren een hele mooie stijl die past in een sober, stoer en landelijk interieur, maar ook absoluut in een industrieel interieur. Ook in een sfeervol Wabi Sabi interieur komt deze eenvoudige techniek heel mooi tot z’n recht. En daarbij hoeven de muren niet honderd procent strak te zijn. Een beetje ongelijk is juist prachtig! Over deze prachtige Wabi Sabi woonstijl heb ik al eerder een blogartikel geschreven.
** Het voorjaar komt er aan! Heb je zin om je woonkamer te veranderen? Lees hier mijn 10 inspirerende tips voor meer sfeer in huis (met foto’s)! **
19 Tips voor het stucen met tegellijm
- Als je nog nooit hebt gestuct is het wel handig om eerst even ergens op een wandje of een plaat hout te oefenen. Al is het stucen op zich níet moeilijk wanneer je een kleine spaan (met afgeronde hoeken!) of een plamuurmes gebruikt. En uiteraard is het heel erg handig om eerst even een paar You Tube filmpjes te kijken met wat handige stuc-tips en technieken.
- GOUDEN TIP: Spuit met een plantenspuit iedere keer het stucwerk een beetje nat. Hierdoor voorkom je dat je steeds het stucwerk weer stuk trekt, omdat het blijft kleven aan je spaan of plamuurmes. Je hebt nu wat meer tijd om de tegellijm te verwerken.
- Schuur de tegels even wat op met grof schuurpapier.
- Hierna kun je de tegels góed ontstoffen en ontvetten met bijvoorbeeld St. Marc.
- Breng een dunne laag primer aan (Eurocol 051, verkrijgbaar in iedere bouwmarkt).
- Smeer eerst de voegen hiermee glad. Vergeet niet steeds je plamuurmes iets nat te maken!
- Laat deze laag heel goed drogen!
- Hierna kun je de primer over het gehele oppervlak aanbrengen. Laat ook deze laag góed drogen!
- Begin niet gelijk met een dikke laag tegellijm te stucen! Er hoeft over de tegels maar een heel dun laagje tegellijm te zitten. Belangrijker is dat het een egale laag wordt. Liever 2 dunne laagjes dan 1 dikke laag (die bijna altijd wat ongelijk en hobbelig wordt… )
- Zelf stuc ik met een kleine spaan met afgeronde hoeken (anders steek ik zó in mijn stucwerk… weet ik inmiddels uit ervaring…) Een kleine spaan of een plamuurmes werkt makkelijker dan zo’n groot ding. Maar dit zal per persoon verschillen. Maar als je dit voor het eerst gaat doen, maak het je dan zelf een beetje gemakkelijk.
- Tegellijm is te verkrijgen in wit en grijs. Een beetje afhankelijk dus van de uitstraling die je wil, kun je dus hieruit kiezen.
- Na het stucen kun je je muren ook nog in een muurverf zetten. Dit doe je natuurlijk alleen wanneer je geen beton-look effect wil, maar een gekleurde muur. Je bent dan in iedergeval van je tegels en voegen af! Wanneer je voor muurverf gaat, zou ik zeggen: kies een muurverf voor buiten. Deze muurverf kan tegen vocht en bevat allerlei schimmelwerende ingrediënten. Ik heb hier eerder een praktisch blog over geschreven. Artikel gaat over behangen in de badkamer (en daarna sauzen) in de badkamer.
- In de bouwmarkten zijn verschillende soorten tegellijm te verkrijgen. Als je tegellijm koopt, zou ik tegellijm kiezen voor vochtige ruimtes óf voor buiten (deze bevat ook antischimmel ingrediënten)! Deze tegellijm kan op iedere ondergrond én is bovendien bestand tegen vocht. Deze tegellijm is goed bestand tegen schoonmaken, veel watergebruik en verschillende temperaturen. Daarbij zou ik voor een flexibele tegellijm kiezen. Hiermee voorkom je mogelijke scheuren in je stucwerk. Deze flexibele tegellijm neemt weinig vocht op, waardoor je muur (of zelfs je vloer!) minder snel krimpt of uitzet.
- Heb je geen zin in dat geklieder met water en met het (precieze) mengen? Er zijn ook verschillende soorten kant en klare flexibele tegellijm voor vochtige ruimtes te verkrijgen!
- Wil je heel snel je wandje boven het aanrecht gestuct hebben met tegellijm? Er zijn ook sneldrogende tegellijmen te verkrijgen. Deze zijn met een uurtje of 3 droog. Maar dit zou ik alleen doen, wanneer je wat bedreven bent in stucen (óf iemand hebt gevonden die dit voor je kan doen) óf een klein wandje hoeft te doen.
- Voor een stoer en een beetje een oneffen resultaat: breng de tegellijm aan met een spaan en strijk deze zo glad mogelijk. Laat je stucwerk goed drogen en klaar ben je. Oneffenheden mogen en geven je muur een stoere charme.
- Voor een glad resultaat van je stucwerk met tegellijm moet je iets meer doen. Na het stucen met je spaan is het al behoorlijk glad. Wil je em nóg strakker, dan kun je je stucwerk nóg strakker trekken met een spackmes. TIP: Als je een nieuw spackmes hebt, buig dan even de hoeken iets naar boven, anders steek je met die punten zó in je stucwerk! Laat het stucwerk na het spacken even een uurtje of 3 drogen. Als het nog niet helemaal uitgehard is, kun je met een vochtige spons ook nog zacht over je stucwerk heen gaan. Dit geeft ook een mooie uitstraling. Hierdoor wordt je stucwerk wat gladder. En als je klaar bent met stucen en je wandje is droog, kun je deze ook schuren. Hiermee krijg je dat mooie effect met verschillende nuances én je schuurt alle mogelijke oneffenheden weg.
- Mocht je nou aan het eind tóch nog een bultje of korreltje of wat dan ook zien, dit kun je ook nog wegschuren. Maar handiger is het natuurlijk wanneer je steeds tussendoor even héél kritisch naar je stucwerk kijkt! Scheelt je veel onnodig en extra gedoe om het strak te krijgen.
- Maak na afloop je gereedschap góed schoon. De tegellijm droogt kei en kéihard op, waardoor je het niet even snel weer schoon hebt. Als de tegellijm nog wat zacht is, gaat het een stuk makkelijker.
- Wanneer je hele gladde tegels hebt, kun je besluiten om er eerst een hechtprimer overheen te doen. Hierdoor hecht de tegellijm nóg beter. Hechtprimer is heel dun, en kun je met een vachtroller of een blokkwast opbrengen. Zelf heb ik dit niet gedaan, maar ik hoor regelmatig dan anderen dit wél doen.
Eventuele afwerking
Als de tegellijm goed is gedroogd, kun je deze gewoon met een sopdoek of schoonmaakborstel schoonmaken. Je zou er nog voor kunnen kiezen om een extra matte harde lak er overheen te doen (bijvoorbeeld parketlak of de extreem matte vernis van Vintage Paint (niet geschikt voor in het douchegedeelte op de vloer) . Zéker als je ook over de vloertegels heen gaat stucen. Op deze manier blijft je stucwerk wat netter/schoner.
- Dank aan Melanie voor de extra informatie en de leuke app gesprekken! Je mag trots zijn op je eindresultaat! Je bent inmiddels een ervaringsdeskundige 😉 ! En laat je niks wijs maken door onervaren mannen in de bouwmarkt ;-)!
Top ga ik proberen bedankt
Héél veel succes!! Enne… laat gerust weten hóe het gegaan is en wat het eindresultaat is geworden!
Nou ik ga het ook proberen alleen ga ik kleurstof (zwart) toevoegen om het een tikkie donkerde te krijgen. Heb het al eerder gedaan en snap niet waarom mensen betoncire gebruiken dit is net zo mooi.
Hi, Gerdi,
Leuke blog! Ik heb een toilet met super lelijke tegels dus ben geïnteresseerd in dit idee! Als ik vragen mag, waarom kies je voor tegel lijm in plaats van (een primer en dan) “gewone” stuc? Om dat het beter blijft zitten op tegels? Of omdat het makkelijk is te verwerken, of omdat je het resultaat mooier vindt? Bedankt alvast voor je antwoord, ik kan niet wachten om dit klusje op te pakken…
Hallo Wil,
Dank voor je reactie! De reden waarom ik voor tegellijm (voor buiten) kies is omdat deze prima tegen vocht kan. Ideaal dus voor in het toilet. Daarnaast is tegellijm vele malen sterker dan normale stuc. Stucen met tegellijm kan dus wel tegen een stootje terwijl gewoon stucwerk best kwetsbaar is voor beschadigingen. Daarnaast vind het eindresultaat ook veel mooier, omdat tegellijm veel gladder is. Met gewoon stucwerk zou je er altijd nog een keiharde laklaag overheen moeten doen, om deze laag tegen vuil en vocht te beschermen. Heel veel succes met deze klus!! En laat gerust weten hóe het je bevallen is (zowel het stucen zelf als ook het eindresultaat!). Met groet, Gerdie
Hallo,
Ik wil een buitenmuur gaan doen welke tegellijm kan ik het beste nemen?
Binnen heb ik het al op diverse plekken toegepast ik ben fan 😂😂😂
Hoi Lenny, ik zou voor tegellijm voor buiten kiezen. Deze kun je in iedere bouwmarkt vinden.
Heel veel succes!!
Met groet, Gerdie
Fijn deze blog ontdekt te hebben, het geeft een prachtig resultaat!
Dankzij alle tips and tricks van Gerdie, ontzettend bedankt voor de leuke gesprekken, al je tips en het meedenken!
Succes iedereen:)
Hoi,
Wat een ge wel dig artikel! Ik vind beton ciré altijd erg prijzig; dan was ik voor mijn mini badkamertje minstens 500 euro kwijt..
Nu nog hopen op een succes verhaal..
Nu heb ik een vraag, ik wilde geen grijze stuc gebruiken omdat ik bang was dat het klein zou ogen ( en hij is al heel klein, iets vr pret dan een toilet zeg maar ).. dus ik heb wit gepakt; maar kan ik stuc met een grijze kleur mensen zodat het niet wit maar niet grijs wordt?
Dank voor je reactie! 🤞🏾
Hoi Karima,
Dank je wel voor je léuke reactie!
En net als jij hoop ik natuurlijk ook op een succes-verhaal ;-)!
Ik heb geen ervaring met het vermengen van witte en grijze tegellijm, maar als ik gewoon met m’n boerenverstand hierover nadenk dan zou ik zeggen dat dat zéker wel moet kunnen. Het zijn dezelfde soort poeders, dus vermengen zou geen enkel probleem moeten zijn.
Mocht je dit gedaan hebben, dan ben ik heel erg benieuwd naar je ervaring hiermee ;-). Laat het mij gerust weten!
Heel veel succes met deze missie! Want het eindresultaat gaat vast práchtig worden!
Lieve groet,
Gerdie
Hallo Gerdie,
Precies wat ik zocht! Ik had er ooit over gelezen in een woonblad, tegellijm i.p.v. betonciré, maar kon het niet terugvinden. Met al jouw informatie durf ik het aan.
Ik wil het in de badkamer op de wanden gebruiken. Over de tegels heen. Ik heb nog wat technische vragen. Wat doe ik met de hoeken? Haal ik de kit weg of mag ik er overheen werken? Stuc ik door in de hoeken of moet ik een naadje vrijlaten en dat kitten?
Als ik de kit weghaal, moet ik dan kimband in de hoeken doen?
Ik denk nu, de badkamer is al waterdicht…
Dankjewel voor je informatie!