Besparen op je wasmiddel
In ons steeds kleiner wordende gezin draai ik tegenwoordig nog maar een kwart van alle wassen die ik eerder draaide, toen er nog 4 kinderen thuis woonden. En voorál toen er werkkleding bij kwam van de jongens… Dagelijks minstens 1 donkere was, maar ook vaak 2 volle trommels. Had ik tóen geweten wat ik nú weet…dan had ik een bak geld kunnen besparen! En het gratis wasmiddel stond zó voor mijn neus… We hadden een lage afrastering tussen de buren en ons, mét klimop… Tegenwoordig moet ik er 2 minuten voor fietsen, maar da’s geen straf. Afijn, ik hoop door te bloggen en te schrijven dat anderen er óók hun voordeel er mee kunnen doen! Want écht, je kunt nu geld besparen! En daarnaast is het natuurlijk ook gewoon léuk dat de natuur ons van wasmiddelen voorziet.
Gratis wasmiddel
Vorige week kwam ik deze gouden tip tegen: gratis wasmiddel voor de donkere/bonte was! Ik dacht dat het weer zo’n hippe vegan-tip was… Zo’n tip die aantrekkelijk klinkt, maar voor geen meter werkt… Maar nee hoor, het was echt een goeie tip! Het gratis wasmiddel voor de bonte was, beschikbaar gesteld door Moeder Natuur heet: HEDERA, oftewel: klimop (en dan de variant met grote bladeren!). De meesten zullen deze klimplant wel in de tuin hebben staan. En heb je em níet staan, kijk dan even tijdens je rondje wandelen of fietsen of je in gemeente-tuinen of op andere publieke plekken, deze klimop ziet groeien. Neem een schaar mee en knip 9 of 10 grote bladeren af, zonder de steeltjes.
En wanneer je tóch aan het knippen bent… Knip een paar langere takken af en stop deze in de groene kliko, en klem óók een tak tussen de rand en het deksel. Vliegen houden niet van klimop en leggen dan ook geen eitjes in je groene kliko. En dus heb je óók geen last meer van die maden…
Hóe gebruik je de klimop als gratis wasmiddel?
- Knip 9 á 10 grote bladeren van de plant/struik (wat is het eigenlijk??) af. TIP: gebruik voor iedere was verse blaadjes!
- Scheur de bladeren in kleine stukjes. Het makkelijkste gaat het van buiten naar binnen scheuren. Dankzij de nerven scheurt het heel makkelijk (nu kan het sap er makkelijker uit)
- Stop al die kleine stukjes klimop in een waszakje of een sok die je dichtknoopt
- Stop het waszakje/sok in de wasmachine
- Zet de was aan op de gewenste stand
- Wanneer de was klaar is schud je het zakje/sok leeg in de groene kliko/composthoop
Werkzame stoffen in klimop
In klimop zitten veel flavonol-glycosiden. Daarnaast zitten er veel saponinen in. Saponinen worden ook wel zeepstoffen genoemd. Het zijn schoonmakende, antibacteriële en schimmelwerende stoffen. Verder zitten er nog veel meer stoffen in met ingewikkelde namen. (Voor de liefhebber: alkaloïde emitine, verschillende polyacetylenen, looistoffen, sesquiterpene, koolwaterstoffen, fenolzuren, chlorogeenzuur, caffeïnezuur, harsen en scopoline. En dát allemaal in zo’n eenvoudig blaadje klimop… 🙂 ).
Conclusie van dit gratis wasmiddel
Mijn schoonzusje en ik hebben het allebei uitgeprobeerd. En ja, het beviel heel goed! Ik vond het eerst een beetje een apart idee, en was bang dat mijn was (ik had ons beddengoed er in zitten) naar klimop zou ruiken (hoe dat dan ook mag ruiken… 🙂 ). Ik had er een klein scheutje wasparfum bij gedaan… (lafjes, ik weet het… :-), te koop bij You like it Wonen in Barneveld ). Dus mijn was rook heerlijk! Mijn schoonzusje had gewoon gewassen, met alleen de blaadjes, en haar was rook óók príma. Een beetje groen, alsof je in de natuur bent. Het rook absoluut goed! Nu heb ik vanmorgen óók een puur natuur was gedraaid… en inderdaad, het ruikt heel neutraal. Helemaal prima! En al zéker wanneer je het buiten kunt drogen. Maar je kunt dus altijd nog iets van wasverzachter, azijn of een ander geurtje aan je was toevoegen, mocht je dat willen De was komt er schoon uit, en da’s superfijn! Dus onze conclusie is: Prima gratis wasmiddel voor de bonte was, met dank aan MOEDER NATUUR!
Wil je méér lezen over die leuke woonwinkel in hartje Barneveld? Lees dan mijn blog-artikel hierover. Óf wil je meer weten over wonen, opbergen, schilderen, behangen of andere dingen die met wonen te maken hebben? Lees dan alle verhalen op mijn woonblog
Ik wil het wel proberen maar ik kan bijna niet geloven dat mijn was schhon wordt. terwijl mijn was eigenlijk niet sterk vervuild is.
Maar de sportkleren, het zweet. Dat. Je hoort het nog als het positief is uitgevallen. Maar eerst moet ik blaadjes zoeken.
Ik heb het uitgeprobeerd en het is me goed bevallen. Ik had een klein wasje dat niet zo vies was en het kwam er net zo schoon uit dan wanneer ik echt wasmiddel gebruikte.
Hoi Aritha, Wat leuk dat je het hebt uitgeprobeerd! Ik snap je helemaal hoor ;-)!! Ik kon het eerst óók niet echt geloven. Maar als je kijkt wát er in een klimop-blaadje zit… Hóe wonderlijk heeft onze Schepper dit gemaakt voor de mensheid! Wanneer je een rondje in je buurt fietst, kom je vást wel ergens een gemeente-heg tegen met klimop. Het loont om ook zélf een grootbladerige klimop-plant te kopen voor in je tuin. Het groeit enorm snel, dus binnen een jaar kun je je eigen wasmiddel plukken ;-).