Smaken verschillen…
Herken je dat, dat je soms bij iemand de woonkamer binnen stapt en dat je je gelijk thuis voelt? Of dat je zó’n gezellige woonkamer binnen stapt, dat je de neiging hebt om eerst een poosje op je gemak te willen rond kijken…..Maar óók, dat je wel eens ergens binnen komt en dat je denkt: wáárom maken ze deze woonkamer niet veel gezelliger?? Nou, het antwoord op die laatste vraag is vrij simpel: smaken verschillen, evenals de inzichten en vaardigheden. De één houdt van een druk en vol interieur, de ander van een strak en sober interieur en weer een ander houdt van een combinatie van beiden of van een geheel eigen stijl. Honderd verschillende mensen, honderd verschillende interieurs.
Basis voor een sfeervol interieur
Als er één ruimte is waar je niet alleen vaak, maar vooral ook langdurig bent, is dat wel de woonkamer. In deze ruimte leef je, ontspan je, woon je, ontvang je visite, kortom, daar breng je verreweg de meeste tijd door. Daarom is een gezellige woonkamer iets we allemaal wel willen en wat we eigenlijk ook allemaal wel nodig hebben. Maar waar let je op en waar begin je? Om te beginnen is het fijn om met een moodboard te werken. Zo’n moodboard gaat je helpen om inzicht te geven in je woonstijl, in het kleurenpalet én in de styling die je woonkamer dé sfeer gaat geven die je zo graag wil. Ik heb hier eerder al een blog over geschreven. Met de basis voor een sfeervol interieur bedoel ik: de vloer, de wanden, het plafond en de raambekleding (er van uitgaande dat de ruimte al naar wens is/gebouwd is/ verbouwd is)
10 tips voor een gezellige woonkamer
Tip 1 Wanneer je al weet welke woonstijl je wil, dan kun je beginnen aan de basis van de ruimte. Iedereen kan een gezellige woonkamer maken, alleen weet niet iedereen hoe en waar te beginnen. Ik wil je hier bij helpen.
Zelf begin ik altijd als eerste met de vloer uit te zoeken. Het lijkt logischer om met de kleur op de muur te beginnen, maar dat beperkt mij te veel. Het is makkelijker om een juiste kleur voor op de muur te vinden, dan een juiste kleur voor de vloer (er zijn immers meer kleuren verf dan kleuren vloer). De vloer leggen doe ik pas als laatste (ivm mogelijk knoeien van verf en muur/plafondsaus), maar het uitzoeken als eerste. En met een staaltje van de vloer kies je je kleur van de muur en het plafond.
Tip 2 Zelf adviseer ik altijd in een landelijk interieur een warm kleurenpalet. Met een warme kleur op de muur krijgt je woonkamer al direct een fijne sfeer. Zelfs een lichte kleur kan al warm staan. Flexa heeft bijvoorbeeld een práchtige kleurlijn van TURF (variërend van de lichte U16 tot de donkere U9). Voor een warm, stoer, sober en landelijk interieur is de kleur Vol Turf U12 prachtig! Dit is een hele warme taupe/grijs. Het is een tussenkleur: geen grijs en geen taupe. Ook mooi te combineren met zwart.
Kleur of geen kleur in huis?
Een veelgehoord advies was eerder dat een witte muur ruimtelijk maakt en de ruimte optisch vergroot. Maar dit is zéker niet waar. Een warme, lichte kleur kan de ruimte zéker zo groot laten lijken en daarnaast geeft een warme kleur meer sfeer dan een witte muur, althans, in een landelijk interieur. Wat niet wil zeggen dat een witte muur geen sfeer kan geven! Maar wanneer je witte muren wil, dan moet de rest van de inrichting daar wel bij passen. Witte muren staan bijvoorbeeld práchtig bij een betonnen (giet)vloer, strakke meubels en warm houten accessoires zoals in de wabi-sabi woonstijl. Hier heb een een blog-artikel over geschreven.
Tip 3 Zorg voor harmonie. Dit klinkt logisch, maar dat is het heel vaak niet. Wanneer ik voor een woonadvies bij mensen thuis kom, zie ik regelmatig zo’n verzameling van meubelen uit allerlei tijdperken (jaren 80′, jaren ’90, 2000 en iets van de laatste jaren). Door zo’n bij elkaar gesprokkeld interieur in één ruimte te plaatsen maak je het jezelf moeilijk om daar één passend geheel van te maken. Wat een oplossing zou kunnen zijn is: schilder je meubels, die het meest in het oog springen (of die het meest uit de toon vallen) in een mooie kleur. Een oubollige kast wordt dan opeens een stoer item. En wanneer een moderne, strakke ikea billy boekenkast met zwarte krijtverf geverfd wordt staat ie opeens prachtig in een landelijk interieur. Lees hierover mijn blog over verven met krijtverf zonder te hoeven schuren). Door diverse meubels in dezelfde kleur te schilderen, breng je er meer eenheid in.
Tip 4 Kies voor in je gezellige woonkamer mooie, tijdloze en goed passende meubels. En zet deze niet te propperig naast of bij elkaar. Hou ruimte tussen de meubelstukken! Niet elke ruimte hoeft opgevuld te worden. Een bank in een opvallende kleur kan mooi zijn als statement in je kamer, maar de praktijk leert dat je zo’n bank na een jaartje of wat al zat bent. Béter kun je een bank in een rustige kleur kiezen en er dan met kussens een blikvanger van maken.
*Vrienden van ons hadden eens een knalrode lederen bank en dat vond ik zó ontzettend mooi! Het stond daar ook práchtig! Maar net zo vaak als ik zei dat ik die bank zóóó mooi vond, zei zij dat ze die bank zóóó ontzettend zat was…..véél te bepalend voor in de woonkamer. Alles viel in het niet bij die bank. Niet het mooie kunstwerk aan de muur was de blikvanger, maar die rode bank…. Nog steeds vind ik zo’n sprekende bank mooi, zéker als je in die tv programma’s kijkt…..Maar ik weet uit ervaring (en dit is nog maar 1 voorbeeld…) hóe dat in de praktijk gaat….en een bank verander je niet zo even….tenzij geld geen rol speelt….
tip 5 Deze heb ik bij de vorige tip al genoemd: kies mooie kussens, maar hou het rustig qua kleur. Kies rustige basis kussens, in de kleur van de bank en kies 1 kleur die opvalt. Wanneer je allemaal bontgekleurde kussens kiest, wordt het al snel onrustig en haal je de warme, rustige sfeer weg. Kies je voor een sober en stoer interieur, kies dan alleen kussens in naturel ton-sur-ton tinten. In een gezellige woonkamer mogen echt mooie kussens niet ontbreken. Deze geven de bank een aangeklede touch.
tip 6 Kies voor sobere, effen gordijnen. Mooie linnen (praktischer: polyester-linnen/katoen) stoffen. Deze staan prachtig in een landelijk interieur. Wanneer je voor gordijnstof gaat kijken, let dan even op in de winkels. Regelmatig zijn er aanbiedingen waarbij de gordijnen gratis gemaakt worden. Dit scheelt je een boel ongemak en een boel geld.
tip 7 Kies voor zachte, mooie stoffen en wissel daarbij af. Kies dan bijvoorbeeld voor een linnen plaid. En neem bijvoorbeeld stof van wol, fluweel, linnen, satijn of tweed. Juist deze warme, rijke stoffen geven het interieur een luxe en mooie uitstraling. En kun je geen kussenhoezen of plaids in deze mooie stoffen vinden? Loop eens een stoffenwinkel binnen (Bijvoorbeeld Patrick Karteris) en naai zelf een kussenhoes of plaid in elkaar. Dit is zó eenvoudig te doen.
tip 8 Kies voor een mooie lamp. Een lamp is een absolute blikvanger in huis. Ik heb hier eerder een blog over geschreven Een mooie lamp voegt zóveel toe aan een interieur. Kies daarnaast ook voor kleinere lampjes, als sfeerverlichting. Bij bijvoorbeeld You like it Wonen in Barneveld verkopen ze mooie lampjes op batterijen. Ideaal wanneer er geen stopcontact in de buurt is (of je geen snoer wil zien). Warm licht zorgt al snel voor een gezellige woonkamer.
tip 9 Zet gezellige accessoires neer. Maar zet deze niet overal verspreid neer, maar maak kleine groepjes en opstellinkjes. Een soort van kleine verzamelingen. Let hierbij op kleur, hoogte, formaat en op soort. Van die kleine stillevens krijg ik zelf nooit genoeg. Ik vindt het zó gezellig staan en zo leuk om naar te kijken. Op 1 vaas ben ik zo uitgekeken, maar wanneer je zo’n vaas in een groepje van mooie spullen zet, komt alles veel meer tot zijn recht. Ook al zijn de spullen nog zo verschillend, door er een klein groepje van te maken, eventueel in een mooi, stoer dienblad, dan wordt het tóch weer één geheel. Kies ook voor oude, persoonlijke spullen. Niets is zó saai als alleen maar nieuwe spullen! Je wil immers níet in een toonzaal zitten. Kies voor een mooie blikvanger op de salontafel en op/in een (open) kast, zodat je vanaf de bank kunt genieten van sfeervolle accessoires.
Tip 10 Leg een groot vloerkleed neer. Een vloerkleed geeft zóveel sfeer in een woonkamer. Zonder kleed zit je in de zithoek op de kale vloer. Een kleed staat gelijk warm en aangekleed. Wanneer je een landelijke, sobere en stoere inrichting wil, kies dan voor een effen kleed in een rustige, sobere kleur. Liefst een kleur die niet echt opvalt op je vloer.