Echt of bíjna echt?
Zijden bloemen of tóch echte bloemen?? Heb je het wel eens meegemaakt, dat je ergens bent, en dat je je nou stééds zit af te vragen of die bloemen nou echt of ne(p)t-echt zijn?? Nou, ik wel 🙂 ! Een paar weken geleden zaten we op Rhodos op een terras, en daar waren echt práchtige, knalroze klimplanten… Zó ontzettend mooi en fris van kleur, die móest wel van zijden zijn… zó intens, egaal roze, en alle bloemblaadjes zó precies hetzelfde…geen énkel bruin plekje… Punt van twijfel kwam toen ik er een blaadje af trok… dát ging wel héél makkelijk… Slechte kwaliteit of tóch echt?? De takken waaraan deze blaadjes zaten waren wel weer héél erg mooi gemaakt… niet van echt te onderscheiden… Uiteindelijk aan een serveerster gevraagd…En wat bleek? Het was een levensechte échte klimstruik 🙂 !! Dus knalkleuren, en egale blaadjes duiden dus níet per definitie op zijdenbloemen...
Andersom zie ik het óók regelmatig gebeuren… Dat mensen aan een bloem ruiken… en dan verbaasd zijn dat die roos niet echt ruikt terwijl ‘ie er zó mooi en geurend uitziet… Zelfs mijn schoonmoeder, die ontzettende groene vingers heeft en zó van bloemen houdt, gaf mij eens grote complimenten omdat mijn bos rozen er zó mooi bij stond…En zij vond laatst óók dat mijn hangplant op de kast in de keuken er zó mooi en fris bij hing… ahummm… Je raadt het al… 🙂 !
Zijdebloemen en neppers
Er zijn best wel wat mensen die absoluut niet van zijden bloemen houden. Zij willen uitsluitend echte, geurende en levende bloemen in huis. Misschien wel omdat ze zijden bloemen associëren met de ontzettende neppe, plastic bloemen van vroeger. Van die bloemen die je wel eens zag op zo’n stoffige, ongezellige vensterbank of stacaravan… omdat het zo praktisch was… Of van die ontzettende neppers, die door het uv-licht vaal blauw verkleurde… Dat soort bloemen waren meer van plastic dan van zijde. De zijden bloemen van tegenwoordig zijn van een totáál andere kwaliteit! Ze zijn inmiddels níet meer van echt te onderscheiden. En gelukkig maar!
Waar worden zijden bloemen van gemaakt?
De blaadjes van de zijden bloemen worden tegenwoordig meestal gemaakt van kunstzijde. Deze kunstzijde is gemaakt uit een natuurlijke grondstof: CELLULOSE, dit wordt gewonnen uit houtpulp van bamboe en eucalyptushout. Dit materiaal heeft een natuurlijk karakter en daardoor zien de bloemen er ook veel echter uit dan die neppers van “vroeger”. Dit materiaal is ook heel sterk en verkleurd bijna niet en kan heel mooi ver/bewerkt worden.
Verzorging van zijden bloemen
Ik krijg vaak de vraag hóe je zijden bloemen nou mooi houdt. Nou, da’s heel makkelijk. Gewoon de bos zijdenbloemen bij de open buitendeur houden, en dan met de föhn er over, of gewoon zélf blazen en ondertussen de bloemen aantikken. Het meeste stof ben je dan wel kwijt. En anders even met een swiffer-doekje de bloemen wat afstoffen. Doordat het doekje statisch is, kleeft het stof er makkelijk aan vast. Liever de zijden bloemen níet op de kop in een emmer sop houden, zoals “vroeger” met de plastic bloemen
Wil je de bloemen toch nóg beter afstoffen? Doe dan een kommetje zout in een grote plasticzak. Doe daar de bloemen in (hou de stelen van de bloemen vast terwijl je ook de opening van de zak stevig dicht houdt (met nadruk op stevig… 🙂 🙂 !!!). Schud dan een kwartiertje stevig met de zak, en daarna schud je de bloemen góed uit. Al het stof ben je dan kwijt en zijn de kleuren ook weer wat frisser (omdat het stof weg is). Zelf doe ik het altijd op de meest makkelijke manier: even in de deuropening wat kloppen en blazen. Werkt prima.
Levensduur van zijden bloemen
Wanneer je de bloemen goed verzorgd, zoals ik hierboven beschreven heb, dan kunnen de bloemen tientallen jaren, tot zelfs levenslang mee gaan. Wanneer ze niet dagelijks in de felle zon staan (op een vensterbank bijvoorbeeld), maar wat beschut, dan heeft een boeket weinig te lijden. Dit verhoogd, logisch, de levensduur. Zijden bloemen verslijt je niet.
Zijden bloemen zijn duurzaam
Een boeket zijden bloemen zijn een mooi alternatief voor verse bloemen. Een mooi boeket bloemen heb je al voor 100 euro. Dat zijn 4 of 5 bossen bloemen van de bloemist. En hoelang gaat een bos verse bloemen mee? Een week of 2… hooguit. Dus de rekensom is snel gemaakt… Zijden bloemen gaan jaren, en járen mee. En omdat de kwaliteit steeds beter wordt, gaan ze ook steeds langer mee.
Afwisselen met zijden bloemen
Je kunt de zijden bloemen ook weer eens wegleggen, wanneer het seizoen van de zomerbloemen voorbij is. Wanneer je een paar mooie boeketten hebt, kun je het hele jaar door met de seizoenen mee wisselen. Wat ook praktisch is, is dat je een mooi basis-boeket neemt, dus met mooie eucalyptus en ander groen. Dan hoef je er maar een paar bloemen van het seizoen bij te steken, en je hebt al weer een mooi boeket. En na het seizoen wissel je de bloemen om met een paar andere die je hebt liggen.
’s Zomers zijn de veldboeketten altijd in trek. Een paar prachtig rode klaprozen, wat boterbloemen, korenbloemen (of andere blauwe bloemen), wat fluitenkruid, ridderspoor, en eventueel zo nóg wat van die mooie veldbloemen, en als blikvanger een prachtige roos of chrysant bijvoorbeeld… Werkelijk, dit staat práchtig op de eettafel, dressoir of kookeiland.
TIP: Vergeet níet om een laagje water in de glazen vaas te doen voor het effect…♥
Bij de woonwinkel YOU LIKE IT WONEN, in Barneveld hebben ze ontzettend veel mooie zijden bloemen. Ze hebben ze in alle soorten, maten, kleuren en prijzen. Hier kun je prachtige boeketten (laten) samenstellen. Over deze geweldige woonwinkel heb ik trouwens een blog-artikel geschreven.