Energiecrisis.
Hoewel de energiecrisis weliswaar minder groot is dan vorig jaar, is het bij velen nog steeds een dúre aangelegenheid om er warm bij te kunnen zitten. Bij velen lijkt de energierekening gemaakt te zijn van uien-papier: de tranen schieten je in de ogen… De énige optie lijkt vooralsnog BESPAREN OP ENERGIE te zijn. Hóe kun je besparen op die (verschrikkelijke) energierekening die elke maand weer binnen komt? In dit blog ga ik je zoveel mogelijk tips geven hoe je kunt besparen op energie, maar dat je er tegelijkertijd tóch zo warmpjes mogelijk bij kunt zitten. Sommige tips lijken misschien weinig te besparen, maar zie het dán in het groter geheel. Immers álle beetjes helpen!
Mocht je na het lezen van dit blog-artikel nóg meer bespaar-tips hebben, laat het me weten, dan deel ik ze hier, zodat ook anderen er wat aan hebben! Het zou mooi zijn wanneer we elkaar hierin kunnen helpen!
Grootste gasverbruikers
Bij besparen op energie is het van groot belang dat je éérst kijkt naar wat de grootste gasverbruiker is. De grootste gasverbruiker in huis is de CV-KETEL. De cv-ketel zorgt voor je verwarming in huis (80-90 %). De op één na grootste energieverbruiker is DE DOUCHE (10-17 %). En daarna volgt het GASFORNUIS (1-3%). Wanneer je dus wil besparen op energie, zul je dus de grootste klapper kunnen maken op het besparen van je verwarming. Dit zet echt zoden aan de dijk! En daarna volgt het besparen op je douche- en bad-beurt. Hier valt óók veel te besparen. In onderstaand blog-artikel geef ik je tips. Haal eruit wat voor jou werkt! En bedenk dat vele kleintjes (lees: kleine besparinkjes) één grote maken!
Tip 1 Houd overzicht!!
Kijk iedere maand naar het overzicht wat jouw energiebedrijf stuurt, en maak hier een lijstje van! Dit is een hele kleine moeite, maar het geeft een concreet overzicht van je inspanningen om te besparen op je energie! Deze lijst geeft je inzicht en laat je zien dat al je inspanningen (en ontzeggingen!) lonen! Dit stimuleert om door te gaan en vol te houden. En kijk dan óók naar je verbruik van vorig jaar (ik weet het, ander weertype en andere omstandigheden kunnen grote verschillen geven). Dit te vergelijken helpt mij om bewuster met het besparen van energie om te gaan. Veel mensen hebben een slimme meter en kunnen op hun app het dagelijks verbruik bijhouden. Dit kan óók helpen om veel te besparen omdat je direct ziet wát jouw “ontzegging” en inspanning heeft oplevert.
Tip 2 Verwarming lager
Dit lijkt logisch, maar veel mensen hebben hier éigenlijk helemaal geen zin in. Immers, warmte in het hele huis is een héérlijke, bijna vanzelfsprekende luxe, die wij vroeger láng niet allemaal hadden (en onze ouders en grootouders al helemaal niet!). Logisch dus, dat we deze verworven luxe níet op willen geven!
MÁÁRRRR… Hier zit tegelijkertijd wél de grootste besparing! Dus begin eerst met 3 of 4 graden, nu het buiten nog niet zó heel koud is. Van de winter kun je em dan eventueel íets warmer zetten, naar 2 of 3 graden minder dan normaal (normaal is voor mij 20 graden overdag en 21 graden ’s avonds).
Wanneer je nú al wat went aan een koeler huis, dan heb je daar van de winter gemak van! Overdag op 17 of 18 graden is, wanneer je hieraan gewend bent, bést te doen (mét natuurlijk de nodige kleding en andere voorzorgsmaatregelen, lees verderop in dit blog-artikel). Elke graad lager in temperatuur levert een gasbesparing van 7% op… Da’s dus bést de moeite!
Tip 2 Geen gebadder meer
Hier boven heb ik al genoemd dat het douchen de op één na grootste energieverbruiker is. De verwarmingsketel moet hard en lang stoken om je relaxte ligbad gevuld te krijgen met warm water. Één bad-beurt kost ongeveer Euro 2,15 per persoon (en da’s dan héél krap berekend). Dus even niet meer badderen, daarmee kun je veel besparen op je energie.
Tip 3 Douchen!
Hierboven blijkt dat een bad-beurt minstens 2,15 euro kost. Dat tikt behoorlijk aan! Met douchen kun je snel besparen op je energie, mits je het natuurlijk op de besparende manier doet. Met douchen verbruik je sowieso al de helft minder aan water dan met een gevuld bad. Wanneer je 8 minuten doucht, kost dat ongeveer 1,25 euro. Wanneer je 4 minuten doucht, dan halveert dat logischerwijs, naar 0,62 euro. Het loont dus om kort en snel te douchen. En wanneer je denkt dat 4 minuten te weinig is, zet dan even een timer, dan zie je dat 4 minuten nog best te doen is. En al helemáál wanneer je je even bedenkt dat je er zo’n 2,50 euro per week mee bespaard (uitgaande van 4 keer douchen, dus om de dag), en 10-12 euro per maand. Per persoon gerekend!
Tip 4 Van regendouche naar spaardouche
Een spaardouche laat veel minder water door. Met deze douchekop bespaar je dus niet alleen water, maar ook behoorlijk wat energie. Een spaardouchekop verbruikt ongeveer 40% minder water! Een gemiddeld huishouden bespaard hiermee zo’n 40 m3 gas per jaar, dat is op dit moment zo’n 150 euro per jaar. Zo’n douchekop heeft zich dus wel héél erg snel terugverdiend. Even een rondje ‘kijk en vergelijk’ leert dat een normale waterbesparende douchekop in klasse Z het zuinigst is. Deze laat maar 4 tot 7 liter water per minuut door, en een waterbesparende regendouche 9,5 liter/minuut. Klasse D is de minst zuinige. Deze laat 17-22 liter water per minuut door. Het loont dus wel om even goed te kijken!
Tip 5 Isolatie, snel besparen op je energie
Sommige isolatie kun je zelf heel makkelijk aanbrengen. Denk dan bijvoorbeeld aan isolatie om leidingen van de verwarming. Warm water koelt af wanneer het door de leidingen stroomt. Vooral in koude ruimtes. Grote projecten kun je misschien samen met hulp van vrienden of van een bedrijf doen. Het kost natuurlijk even wat, maar gezien de huidige energieprijzen verdien je dat relatief snel weer terug.
Tip 6 Besparen op energie door te ventileren
Frisse en verse droge buitenlucht warmt makkelijker op dan oude en vochtige lucht. Laat daarom ’s morgens, voor je de verwarming aanzet, je huis eerst even een kwartiertje luchten. Het lijkt een beetje stoken voor de mussen, maar dat is het dus níet. Daarnaast is het goed om schone, frisse lucht het huis binnen te laten, en oude, vuile en vochtige lucht naar buiten te laten gaan. Op deze manier voorkom je ook vochtproblemen in huis. Zet, naast het openen van je buitendeur ’s morgens, ook de luchtroosters open. Een goed geventileerd huis draagt bij aan je gezondheid.
Tip 7 Weerbericht
Hou het weerbericht in de gaten. Doe de gordijnen open en de kamerdeur dicht. De kamer warmt dan snel(ler) op. Zelfs in de winter kan de zon je een paar graden gratis warmte bezorgen. En vriest het (hard)? doe dan de gordijnen van de slaapkamer dicht. Want door de ramen ontsnapt veel warmte. Op deze manier kun je heel makkelijk ook nog wat besparen op je energie
Tip 8 Gordijnen
Gordijnen hangen niet alleen voor de sier in de kamers, maar hebben ook een belangrijke functie om de warmte in huis te houden en de kou buiten (en ’s zomers andersom). Via het raam komt veel warmte maar ook kou ons huis binnen. De gordijnen kunnen in de winter de warmte binnen houden en de kou buiten. Zorg er dan wél voor dat de gordijnen niet vóór de radiatoren hangen want dan blijft de warme lucht áchter het gordijn hangen. Hoewel lange gordijnen mooi staan, omdat dan die (ongezellige en sfeerloze) radiator uit het zicht is verdwenen, is het níet verstandig!
Tip: heb je zo’n ongezellige witte radiator hangen tegen een gekleurde muur? Schilder dan de radiator in de kleur van de muur (eerst een primer en dan de verf!). Hierdoor valt de radiator niet meer op.
Tip 9 Verlaag de aanvoertemperatuur
Wist je dat je de temperatuur van je cv-ketel lager kunt zetten? Normaal gesproken stuurt je ketel het water met ongeveer 80-90 graden naar de radiatoren. Maar als je huis goed geïsoleerd is, is dat niet persé nodig. Met een lagere aanvoertemperatuur krijg je het huis net zo warm. Je bespaard veel energie wanneer je de aanvoertemperatuur op 60-70 graden zet. Bij de meeste ketels kun je dit zelf instellen en anders moet je even je handleiding er op na slaan of een monteur raadplegen.
Wanneer je temperatuur niet lager dan 60 graden is, hoef je niet bang te zijn voor legionella besmetting! Met deze handeling bespaar je zó minstens 150 euro per jaar. Een zoektocht op internet leverde mij niet de actuele besparing op die je met de huidige energieprijzen zou kunnen besparen. Maar dat zou dus maar zómaar een boel meer kunnen zijn dan die 150 euro .
Tip 10 Ketel op eco-stand
Nu je tóch misschien van plan bent om naar boven te lopen om bij de ketel de aanvoertemperatuur terug te brengen, kun je gelijk even kijken of er een ecostand op staat. Veel ketels staan op comfortstand. Op deze manier houden ze altijd een voorraadje warm water zodat jij niet zo lang hoeft te wachten als je de kraan opendraait. Maar wanneer je het niet zo erg vindt om even een paar seconden te wachten op warm water, dan bespaar je hiermee ook wat energie. Het extra water kun je opvangen en opdrinken of andere dingen mee doen.
Tip 11 Nacht temperatuur in huis
Zet een uur voor je naar bed gaat de temperatuur vast op de nachtstand (15 graden). De warmte blijft nog een poos hangen. Wanneer je thermostaat automatisch staat ingesteld op de nachtstand, kijk dan even om welke tijd hij naar de nachtstand schakelt en pas dit zonodig aan (óf pas je bedtijd aan 🙂 ). Ieder half uur dat de ketel niet hoeft te stoken is meegenomen.
Tip 12 Radiator folie
Om nog meer te besparen op energie kun je áchter je radiatoren radiatorfolie plakken. Dan gaat er geen warmte meer verloren door de buitenmuur én het folie kaatst de warmte terug de kamer in. In de bouwmarkt kun je verschillende soorten folie kopen.
Tip 13 In je werkkamer. 5 tips om te besparen op energie
Wanneer je thuis werkt is het niet zo handig, maar ook niet nodig om het hele huis te verwarmen. Het meest praktisch is een kleine werkkamer die je met een deur kunt afsluiten (Ik heb eerder een blog-artikel geschreven over een hele praktische, kleine werkruimte). Verwarm alleen díe ruimte waar je aan het werk bent. Dit hoeft niet persé via de verwarming te zijn, maar een kleine werkkamer kun je ook prima verwarmen met een klein elektrisch kacheltje. Deze zijn in alle soorten en maten te koop. Google kan je hierbij helpen. Even een kwartiertje laten branden en je kamer is op een prima werktemperatuur. En werk je in de keuken of woonkamer? Dan helpen de onderstaande tips om het tóch wat behaaglijker te maken. Want van stilzitten krijg je het koud. Met deze tips kan dan tóch de verwarming wel minstens 2 of 3 graden lager.
Tip 1. Maak gebruik van een warmtemat als bureauonderlegger onder je laptop/computer. Deze mat heeft een fijne temperatuur dus je hoeft niet met koude handen te werken. Aan de mat zit een stekkertje en een aan/uit schakelaartje. Het verbruik is ongeveer 0,3 kWh voor 8 uur. Uiteraard vervangt deze warmtemat niet je verwarming, maar de temperatuur kan hierdoor wél een graadje lager.
Tip 2. Wat óók heel prettig is, is een warmtekussen in de rug of een warmtekussen om op te zitten. Dit kussen verwarmt via een powerbank. Het verbruik is ongeveer 0,04 kWh voor 8 uur.
Tip 3. Ook een warmtemat voor je voeten of een elektrische voetenzak zorgt voor warme voeten en benen. Het zorgt eigenlijk dat je hele lijf warm wordt. De elektrische vloermat heeft een voetschakelaar. Het verbruik is ongeveer 0,6 kWh voor 8 uur.
Tip 4. Sla een warm fleece-plaid om je benen. Hiermee blijf je goed warm. En uiteraard warme sokken, pantoffels en een extra trui. Ook een opgevouwen fleece-plaid als kussen in je stoel zit prettig warm.
Tip 5. Monteer een infra rood paneel in de buurt van de bureau of werkplek. Dit werkt op stroom, maar zo’n IR-paneel zet 93% van zijn verbruik om in warmte en da’s méér dan een elektrisch kacheltje. Een infra rood paneel moet je wél in de juiste hoek monteren én op maximaal 3 meter van je werkplek, maar dan heb je ook een héle prettige, warme werkkamer. Je hebt meer warmte voor hetzelfde geld dan een elektrisch kacheltje.
Tip 14 Vloerkleden
Wanneer je een harde, gladde vloer hebt (parket, laminaat, plavuizen, tegels, enz), kan zo’n vloer wat koud optrekken wanneer je de verwarming/vloerverwarming laag hebt staan. Een vloerkleed kan dan helpen om je wat comfortabeler te voelen. Leg bijvoorbeeld een vloerkleedje neer (een badmat). Ikea heeft leuke matten voor je bed. Je stapt dan je ’s morgens niet meteen vanuit je warme bed de ijskoude wereld binnen. Wanneer je warme sloffen klaar hebt staan (nog van de vorige avond), begin je je dag al met warme voeten en da’s prettig!
Maar ook in de woonkamer, in de zithoek en de eethoek, is een warm vloerkleed heel fijn. Daarnaast staat een mooi kleed onder je salontafel ook gewoon warm en gezellig. Bovendien dempt het óók nog eens een keer het geluid in je kamer.
Tip 15 Pantoffels & warme kleding
Het lijkt zó logisch (en dat ís het natuurlijk ook!), dat je je gewoon wat warmer aankleed. Maar kennelijk doen héél veel mensen dit níet! Ik lees van veel moeders die zeggen dat hun kinderen het zo koud hebben wanneer ze op hun kamer hun huiswerk moeten maken. Naast dat ik hier uiteraard wel wat van vind (….) zou ik tegen zo’n kind willen zeggen: vraag aan Sinterklaas om een stel warme pantoffels (nét zoals wij, onze ouders en onze grootouders deden), in plaats van het zoveelste computerspel, games en nóg meer speelgoed of onzinnig spul te vragen!!
Warme sokken, warme pantoffels maar ook een extra trui of vest over je kleding helpen perfect tegen de kou. En een badmat onder het bureau helpt ook tegen de optrekkende koelte van de vloer. En wat wij vroeger ook wel deden, toen de winters langer en kouder waren… en níemand verwarming boven had… dan trokken we een pyama-broek onder onze broek aan. Dát zat lekker warm! En voor onze jongelui: die zitten de hele herfst en winter met petten (cap’s) of van die mutsjes op, zélfs in de klas. Ze doen ze alleen af (denk ik… ) in bed. Nou, hou die nu óók maar lekker op wanneer je aan het huiswerk maken bent! 60% van je lichaamswarmte verlies je via je hoofd. Dus tijdens het huiswerk-maken je warme mutsje ophouden, is een uitstékend idee!
Soms lijkt men uit principe bijna geen extra warme kleding aan te wíllen trekken of te wíllen bezuinigen, omdat men vindt dat deze kou de schuld van de overheid is… En dat men daárom niet zelf allerlei dingen hoeft te doen, omdat wij er immers niets aan kunnen doen… Maar stop met je hierover te beklagen en verwen jezelf met een warme trui en fijne pantoffels!
Tip 16 Besparen op energie: ga schoonmaken
Wanneer je ’s morgens je verwarming op 16 of 17 graden hebt staan, is het handig om gelijk na je ontbijt aan het huishouden te beginnen. Bétere stimulans om lekker aan de slag te gaan ís er bijna niet.
Door eerst góed en grondig te gaan opruimen (lees mijn blog hierover, dit gaat je vást helpen!), alles op de juiste plek neer te leggen, was in de machine te doen enz, krijg je het met een kwartiertje al behoorlijk warm. Wanneer alles opgeruimd is, vul je je sop-emmer met een heet sopje (de ideale manier om van je koude handen af te komen!). Wanneer je dit vanuit de waterkoker doet en afvult met koud water, bespaar je wat energie omdat je verwarmingsketel niet hoeft te stoken! Van schoonmaken krijg ik het altijd warm! En zó snijdt het mes aan 2 kanten: je verwarming kan laag blijven en je hebt het behoorlijk warm (zo niet bloedheet), maar óók heb je een heerlijk opgeruimd huis!
Wanneer je schoonmaakt met alleen een microvezeldoek en warm water (je hebt dan geen schoonmaakmiddelen nodig!), kost schoonmaken niks en het levert je wel wat op, namelijk een schoon huis.
Tip 17 Verwarming uit, ga op stap!
Wanneer je één van de velen bent, die minstens 300-400 euro (hoe gruwelijk!) per maand méér moet betalen, dan loont het om je verwarming uit of heel laag te houden. Wanneer je alleen thuis bent, of met kinderen thuis zit, zóu je kunnen overwegen om er op uit te gaan. Dit kost namelijk minder dan thuis de verwarming aan te zetten. De verwarming laten stoken kost je minstens 10 euro per dag. Voor dit zelfde geld kun je dan béter er op uit gaan (het liefst op de fiets omdat je het anders aan brandstof kwijt bent…) Wanneer je op stap wil gaan, draai dan minstens 1 uur van te voren je verwarming vast omlaag!
Goedkope uitjes voor mensen met (kleine) kinderen:
Overdekte speeltuin (Bijvoorbeeld bij Ballorig: een ochtend met je kind t/m 3 jaar kost 4,95 en jij als ouder mag gratis mee!
Een bibliotheek. Ga met de kleintjes leuke prentenboeken kijken en voorlezen. Kost niets en ze leren wat.
Een zwembad (waar je dan óók nog gratis kunt douchen!),
Ikea, met de gratis speelplek (Smaland) waar ze een uur lang mogen spelen en jij je handen even vrij hebt. Én ze hebben leuke speelplekken in de winkel, en gratis thee en koffie wanneer je een (gratis!) Ikea-klantenpas hebt! En aan het eind nog een broodje hotdog voor ‘bijna gratis’.
Fietstochtje met de kinderen en neem een zelfgevulde picknick-tas mee
Ga gezellig op bezoek bij vriendinnen met kinderen. Zo doe je jezelf, die ander én je kind(eren) een groot plezier. Jouw verwarming kan die ochtend/middag uit, en die van je vriendin een stukje lager, want met meer mensen in huis wordt het zó weer een graad of wat warmer. En een week later nodig je je vriendin weer terug op de koffie.
Goedkope uitjes voor volwassenen
Bibliotheek. Hier kun je op je gemak de kranten lezen (scheelt weer een abonnement!), tijdschriften lezen of met een mooi boek in één van de vele relaxstoelen zitten. Je kunt ook je laptop meenemen en dáár gaan werken of dingen doen.
De sportschool, wanneer je een abonnement hebt (en hier kun je ook nog gratis douchen!) .
Zélfs een lekkere kop koffie in een restaurant is goedkoper dan een hele ochtend/middag/avond thuis zitten en de verwarming aan te hebben… Neem een mooi boek mee en geniet van dit uitje! Of ga samen met een vriendin en dan hebben jullie een oergezellige dag(deel).
Ga naar Ikea en loop daar de winkelroute, en je hebt je wandeling voor vandaag weer te pakken. Daarna kun je met je Ikea klantenkaart gratis thee of koffie drinken in het restaurant. Ook dít is gezellig om met je partner of vriendin te doen!
Ga gezellig op bezoek bij familie, vrienden of kennissen! En vraag ze een week later bij jou op de koffie (en wissel vooral een beetje af 🙂 ). Zodra jij op bezoek gaat, kan jouw verwarming uit en krijg je bezoek, dan kan de verwarming een tandje lager, omdat het met meerdere mensen al snel een graadje warmer wordt.
Ga gezellig met een vriendin een creatieve ochtend plannen. Grote potten warme thee erbij om van binnenuit op te warmen. Samen creatief aan de slag te gaan is zó leuk om te doen! Al is het maar warme sjaals breien/haken (ook lekker warm aan de handen tijdens het breien/haken). En heb je geen zin om veel geld aan wol uit te geven? Kijk eens bij de kringloop! Daar liggen vaak leuke kleurtjes wol. Of ga leuke (Kerst)kaarten maken (stempelen, tekenen, scrappen of een combinatie hiervan). Dit kun je met spotgoedkope (afval) materialen doen of rij even langs de A.C. Tion 🙂 .
Tip 18 Oma weet raad…
Je kent ze wel, die boeken van ‘Oma weet raad’. Allerlei oude tips en trucks, vaak gewone huis-tuin-en keukenmiddeltjes, die mensen vroeger gebruikten en die nog praktisch zijn ook. Ze kostten weinig tot niks en het effect was maximaal. En onze oma’s wisten veel!! Waren praktisch ingesteld en roeiden met de riemen die ze hadden.
In deze tijd waarin we méér dan ooit moeten besparen op o.a. energie, loont het dan ook om eens aan onze moeders, oma’s en andere wijze ouderen te vragen hoe zíj dat vroeger hebben gedaan… Wáárom zouden wíj het buskruit weer opnieuw moeten uitvinden? Onze ouderen hebben in dezelfde omstandigheden geleefd, en nog wel een paar graadjes erger ook (al noemde men dat tóen geen crisis, maar dat was al eeuwenlang de realiteit). En ben je 40+, dan had je ook vást geen slaapkamer waar het altijd 22 graden was…
Daarnaast helpt het ons ook om dingen te relativeren en in de juiste verhoudingen te zien. Want zeg eerlijk… zijn wij de laatste 30 jaar niet tot op het bot verwend met alle mogelijk en (30 jaar geleden gezien) onmogelijke luxe?? Zóveel luxe, dat we van gekkigheid níet meer weten wat we nog aan spullen voor onze verjaardagen willen hebben. Kásten, kamers en zolders vol spullen… Zóveel spullen, dat we inmiddels liever ‘slechts mooie herinneringen’ willen krijgen dan nóg meer spullen… Dat kón natuurlijk ook niet eindeloos doorgaan…
Even weer terug naar normale proporties en weer even waarderen wat we hebben (gehad) is geen verkeerde levensles. En ja, dat veel mensen in financiële problemen zitten/komen, is natuurlijk een ander verhaal. Maar dat wij de energiekraan wat dicht(er) moeten draaien, en onze gigantische luxe en overdaad wat moeten beperken, dát kan geen kwaad.
Wij hebben hier op 3 dingen bezuinigd vanaf april.
1) De cv van 80 op 60 graden gezet.
2) een waterdispender naast de kraan beneden gezet. En de warme kraan wordt hier niet meer gebruikt naar de keuken.
3) het Gasstel vervangen voor een inductie kookplaat. En eten nu de warme maaltijd binnen 15 minuten.
Als ik dan kijk wat ik verbruikte in 2021 per maand en nu. Zitten wij nu op 4 kub gas per maand en vorig jaar op 120 tot 150 kub per maand.
Heb net 2 weken geleden de eindrekening gekregen en gaan nu 1 keer extra met vakantie.
Ook op het douchen bezuinigde wij,
Door telkens de kraan aan en uit te zetten, doordat we meer dan €1000.00 terug kregen zijn we daar mee gestopt. Maar douchen niet langer dan 10 minuten.
dank voor je reactie!Wat een gewéldige besparingen heb je gedaan!! Besparen op je cv gaat het hardst. Da’s zo’n energievreter ;-).
Heb je voor je inductiekookplaat een extra groep moeten bijplaatsen in de meterkast?
En van een waterdispenser heb ik nog nooit gehoord, maar daar ga ik naar kijken.
Heb je dat ook, dat het bijna een sport wordt om zo min mogelijk energie te gebruiken ;-)??