Rust in huis, hóe creëer je dat?
Bijna wekelijks krijg ik de vraag: Ik wil zo graag rust in mijn huis, maar in plaats daarvan lijkt het wel steeds voller en drukker te worden. Dit is zo’n herkenbaar probleem! Wanneer je alles toelaat in je huis dan wordt het snel vol en rommelig en dát in rap tempo! En je weet wel: een vol huis is een vol hoofd…De kamers zijn bijna niet meer warm, gezellig en sfeervol te krijgen. Want zeg nou zelf, rommelige kamers zíjn gewoon niet gezellig, toch? En een rommelige kamer schoonmaken is helemáál een vervelende en lastige klus. In dit blog-artikel deel ik tips en trucs om rust in huis te creëren. En soms zul je versteld staan hóe snel en makkelijk dingen gaan. Met sommige tips kun je direct aan de slag, waardoor je kamer vanavond al verbeterd is.
Opruimen
Het lijkt een simpele en logische tip: opruimen! Maar écht waar, hier begint alles mee! Ik heb hier verschillende blog-artikelen over geschreven (1 over huis opruimen en 1 over opbergen). Wanneer je begint met góed opruimen, dan heb je het moeilijkste al gehad. In mijn blog-artikelen geef ik je zóveel tips en handvatten dat je daarmee volgens mij voldoende uit de voeten kunt. Er is niets fijners dan een opgeruimd huis, waarin alle spullen een eigen plek hebben. En daarna goed schoonmaken (da’s nu een makkie geworden omdat je overal goed bij kunt), er liggen geen dingen meer te slingeren en stof te happen. Alleen wat er écht mag staan, staat er. Loop elke dag even een kwartiertje door je huis en ruim alle verdwaalde spullen op. Hierdoor blijft het netjes en gezellig.
Rust in huis: begin bij de basis
Nadat je je hele huis opgeruimd hebt, en alles een goeie en vaste plek heeft gekregen, kun je beginnen met het aanpakken van de ruimtes in huis. En begin hier bij de basis: de muren. Wanneer je rust in huis wil, dan is het belangrijk dat de basis van iedere ruimte warm, sfeervol en gezellig is. Dat betekend dat je de wanden een mooie, warme zachte kleur zou kunnen geven. Denk hierbij aan een zachte natuurtint, zoals zacht taupe, warm beige, zacht grijs of grijsachtig, zacht grijege (combi van grijs-beige) of een combi van taupe-grijs, of een andere zachte, warme kleur. Dit kan variëren van héél licht, tegen crème/wit aan tot een wat donkerder kleur. Zachte naturellen vervelen nooit ( de zachte kleuren in de natuur vervelen immers óók nooit!) en geven een kamer een fijne, warme uitstraling. Bij de verfspecialisten van You like it wonen in Barneveld hebben ze héél veel verfstalen liggen, geven ze supergoed advies én kunnen elke kleur muurverf mengen die je maar wil. Wanneer een ruimte een mooie, warme uitstraling heeft, heb je al gelijk een fijne sfeer te pakken. Rust in huis begint daarom bij een rustige, warme kleur op de muur.
Meubels
Wanneer je voor rust in huis gaat, is het ook van belang dat je kritisch naar je meubels kijkt. Stralen je meubels één stijl uit, of is het een mengelmoesje van allerlei stijlen door elkaar?? Zijn het allemaal losse meubelstukken, variërend van losse kastjes, tafeltjes, mandjes en andere opbergdingen? Kies liever voor één grote kast dan allemaal losse meubeltjes. En staan er op verschillende plekken losse spullen? Berg deze in een dichte kast op of doe het weg. Wanneer er overal losse items liggen, staat dat de rust in je kamer in de weg, letterlijk! Kijk ook kritisch naar de hoeveelheid meubelen. Wanneer je een kast góed opgeruimd hebt (alles er uit en ding voor ding kritisch bekijken of het terug moet…eh…mag…), blijkt dat je misschien wel zóveel ruimte over hebt, dat de inhoud van een ander tafel of kastje er bij kan, Dit scheelt weer ruimte in je kamer.
Wanneer je meubels een ratjetoe van stijlen en kleuren zijn, kun je besluiten om deze te gaan verven in 1 mooie kleur ( het mooiste in een iets donkerder kleur dan de wand, of zelfs zwart/smokey black/antraciet!). Je creëert hiermee een eenheid, wat de rust in huis ten goede komt. Over meubels verven (zonder schuren en gronden!) heb ik eerder een blog-artikel geschreven. Je veranderd zo in een ochtend een saaie kast of tafel in een ware blikvanger, zonder al teveel moeite. Op deze manier krijg je een mooi en passend geheel. Ook dit geeft rust in huis.
Indeling voor meer rust in huis
Om rust in huis te creëren, is het van belang dat er niet teveel losse meubels en spullen staan. Én dat die meubels niet te krap op elkaar staan. Soms is het dus van belang dat je de meubels een andere plek geeft, waardoor het er ruimtelijker uitziet. Of dat je een meubelstuk wat opschuift zodat het niet te krap op een muur, tafel of ander meubelstuk staat.
Voordat wij onze inbouwkast in de woonkamer kregen, stonden er 4 kasten (waaronder 2 kleinere) in onze niet zo ruime woonkamer…Dit kón niet anders, maar iedereen snapt wel dat dat bést veel is. Ik kreeg de rust dus maar níet in huis, wát ik ook probeerde. Hoe vaak ik ook de boel veranderde. Dat was zó frustrerend! Toen ik opeens een heldere ingeving kreeg, om een inbouwkast te laten maken, die tegen de wand van de trapkast aan zou komen, waardoor de grote buffetkast weg kon, was dat voor mij dé oplossing!
Woondecoratie
Nu je wanden een warme kleur hebben, en je meubels (bij)passend zijn gemaakt/geverfd, kun je gaan kijken naar je woondecoratie. Wanneer ik bij klanten thuis kom (vaak met deze grote vraag: hóe krijg ik rust is huis? ), valt me altijd op, dat iedereen leuke woondecoratie heeft staan (vaak met de gedachte gekocht om het gezellig te maken, maar dat lukt dan niet…). Alleen is het soms heel veel, heel divers en voorál: het staat o v e r a l …. Elke plek wordt opgevuld door woondecoratie…Wanneer je de woonaccessoires wat meer “bundelt”, dus bijvoorbeeld op de salontafel in een stoer dienblad of op een houten plank zet, dan straalt het véél meer rust uit dan 5 losse items op een tafel. dit geldt óók voor bijvoorbeeld de vensterbank. Woondecoratie verdeeld over de hele vensterbank, met om de 30 cm een potje, lampje, vaasje, kruikje, kandelaartje, fotolijstje…..afijn…je snapt ‘em wel….Wanneer je deze woondecoratie bij elkaar in een groepje zet, en voorál dat brave, symmetrische er uit haalt, dan geeft dat veel meer rust en véél meer sfeer! Maak er een gezellig groepje van.
Wat ik ook vaak zie, zijn kleine decoratie spulletjes. In z’n soort heel leuk, maar wanneer ze overal los neergezet zijn, maakt dit heel erg rommelig en onrustig. Bundel ook deze spulletjes, en zet ze bijvoorbeeld onder een grote stolp, in een buffetkast, in een boekenkast, op een schapje of gewoon ergens bij elkaar. Dan komt het veel mooier tot z’n recht én geeft het meer rust in huis. En kijk tegelijk even kritisch naar alle woondeco…Moet echt álles daar staan, of kan er ook iets weggezet worden in een krat, zodat je nog een keer kunt wisselen met de decoratie.
Symmetrie
De tijd van 2 lampjes, 2 potjes en verder alles in 2-voud op de kast, schoorsteenmantel of vensterbanken is wel een beetje verleden tijd. En hoewel symmetrie op een vensterbank héél erg mooi kan staan, kan dat met kleine, rommeldingetjes juist precies het tegenovergestelde zijn. Twee mooie, grote windlichten naast elkaar zijn een prachtige blikvanger in een raam. Twee kleine bloempotjes met twee kleine lampjes ernaast daarentegen zijn dat weer juist níet. Liever wat grotere items voor het raam, dan van die kleine prulletjes. Kleine rommelspulletjes, hoe gezellig misschien ook, creëren niet bepaald rust in huis
Symmetrie versterkt het item. Één ding is maar één ding…Zet je er twee neer is het letterlijk en figuurlijk dubbel zo groot/veel. Maar soms kan symmetrie ook saai zijn. Een groepje met diverse woonaccessoires bij elkaar zetten, kan dan veel sfeervoller staan. Verzamelingen, of een verzameling van dingen, zijn echte blikvangers. Het wordt er wat spannender van. Probeer het maar eens uit. Een verzameling, of een groepje spullen op de vensterbank of op een stoer dienblad op tafel, nodigt eerder uit om de aandacht te vangen dan saai 2 potjes, 2 kandelaartjes of 2 lampjes naast elkaar…Durf maar eens uit te pakken en een stoer stilleven op de eettafel, de salontafel en de vensterbank. Maar er maar een soort kijkkast van.
Kleur in huis
Wanneer je rust in huis wil, kies dan geen verzameling van kleuren. Kies het liefst 1 mooie, bijpassende kleur voor de accessoires, zoals kussens, kaarsen ed. Wat wél mooi en rustig staat zijn TON – SUR- TON kleuren. Dit wil zeggen, dat je kleuren uit 1 kleurgroep kiest. Dit varieert dan van licht tot donker. Maar dus wél allemaal uit dezelfde kleurgroep. Op deze manier kun je verschillende kleuren gebruiken, terwijl het resultaat tóch rustig blijft. Een mooi schilderij in passende kleuren geeft een ruimte ook een fijne en rustige sfeer. Kies hierbij bijvoorbeeld kleuren die terugkomen in de woondecoratie, meubels en wanden.
Wabi Sabi style
Ben je nou op zoek naar een woonstijl die absoluut rust in huis brengt, dan is dat de Wabi Sabi stijl. Stoere, rustige en sobere kleuren kenmerken deze stijl. Geen prullen, geen overdaad aan accessoires en kleur. Ik heb hier een blogartikel over geschreven. Ben je nou opzoek naar mooie woonaccessoires in deze stijl, kijk dan eens in de woonwinkel van You like it wonen in Barneveld, of kijk op hun website.