De badkamer als een relaxruimte.
Een sfeervolle badkamer is voor de meeste mensen wel een grote wens maar soms wat lastig om te realiseren. En da’s jammer, want je brengt hier immers iedere dag best heel wat tijd door. En wanneer dit dan alleen voor het nuttige is maar níet voor het aangename, dan zou dat toch zónde zijn! Juist in een badkamer zou je even helemaal moeten kunnen relaxen en ontspannen en daarbij genieten van de fijne ruimte. En soms is daar helemaal niet zo heel erg veel voor nodig.
Om te kunnen genieten van je badkamer, moet er meestal wel eerst wat gebeuren… Sorteren, opruimen, schoonmaken, schilderen of behangen. Daarna gezellig maken met mooie woonaccessoires. Hieronder geef ik je alle tips om ook van jóuw badkamer een sfeervolle ruimte te maken.
Voor dit blog-artikel ga ik even uit van een bestaande badkamer. Maar veel tips kun je uiteraard óók toepassen wanneer je een nieuwe badkamer krijgt (hetzij in een bestaande woning of in een nieuw te bouwen woning)
1. Kleur & sfeer in de badkamer
Voor je gaat beginnen, bedenk dan eerst welke kleur en welke stijl je zou willen. Wanneer je dit lastig vindt, maak dan een moodboard (hier heb ik een heel praktisch blog-artikel over geschreven). Zo’n moodboard is een handig hulpmiddel om je wensen visueel te maken. Kies bijvoorbeeld voor een warme natuur-teint. Een knalkleur op je muur lijkt misschien wel leuk, maar in de praktijk ben je zo’n kleur snel zat. Bovendien staat het in een kleine(re) badkamer al snel rommelig.
Zelf heb ik voor een warme, zachte taupe-grijze tint gekozen. Deze kleur is zó warm en zacht dat die ook niet snel verveeld. Bovendien is zo’n warme kleur ook heel makkelijk en mooi te combineren met bijvoorbeeld oud hout en zwart. Ik hou enorm van die stoere, rustieke interieurs. En voer dit graag door in de badkamer. Op deze manier blijft je hele interieur in dezelfde stijl.
2.(heel kritisch!) sorteren en opruimen
Voor je je hele badkamer wil gaan aanpakken, begin dan eerst met het compleet leeghalen van álle kastjes, schappen, mandjes, bakjes, laden e.d. Sowieso is dit niet verkeerd om eens in het half jaar te doen. Móet alle voorraad persé in je badkamer opgeslagen worden? Of kun je in je linnenkast of een andere kast best nog wel een doosje met badkamer-voorraad kwijt? Maak desnoods ruimte hier voor vrij. Je linnenkast is groter dan je badkamerkast…
Maak eerst alle restjes op. Kiep 2 of 3 aangebroken flessen shampoo en/of douche crème gewoon bij elkaar in! Dit scheelt heel veel ruimte en het ruikt nog steeds lekker! Pak of koop een doosje/mandje/bakje, etui/toilettas om je make-up-spullen en andere losse dingen in te doen i.p.v. ergens los in een lade te doen. Bundel dingen van hetzelfde soort (*met bundelen bedoel ik: hou dingen van hetzelfde soort bij elkaar).
Toiletartikelen die je al een jaar niet hebt gebruikt: gooi het weg of kijk of je het kunt gebruiken voor iets anders, zoals bijvoorbeeld een ouwe parfum/ eau de toilette als geurspray in het toilet (boven en/of beneden) en een klein laagje shampoo, douchegel of conditioner kun je ook prima door een sopje heen gooien om je toilet schoon te maken.
In veel badkamers (waar ik voor mijn werk kom), zie ik soms zóveel spullen liggen/staan, terwijl er vaak maar een paar mensen wonen… Of er wonen juist veel mensen. En wanneer al die mensen hun eigen flesjes en spulletjes hebben (en die overal neerzetten), dan wordt het al heel snel een enorm rommelige badkamer. Ál die spullen staan stof te happen en plek in te nemen… Het staat zó rommelig en slordig wanneer alles op de wastafel of de rand van het bad staat uitgestald. Bovendien is het ook bijna niet schoon te maken.
Help jezelf door dit allemaal op te ruimen en weg te bergen. Heb je bad-speelgoed voor de kinderen? Doe deze in een net en hang ze op (haak met zuignap aan de muur). Zo loopt het water er makkelijk uit en breek je je nek niet over het speelgoed. En beperk het speelgoed tot het net vol is… dat scheelt je iedere keer een boel opruimwerk!
Wanneer álles is gesorteerd, kun je deze even bij elkaar in een doos doen en in een andere ruimte zetten om de badkamer leeg te houden voor de volgende stap.
3. Schoonmaken
Voor je verder gaat met het veranderen van je badkamer is het prettig wanneer je deze eerst even heel goed schoon maakt (de badkamer is als het goed is nu helemaal leeg). Werken in een viezige badkamer is niet prettig. Doe jezelf dat dus ook niet aan. Wanneer je straks je badkamer weer gaat inrichten, zet dan zo min mogelijk spullen op de vloer. Hier heb je het met schoonmaken/schoonhouden straks heel veel gemak van!
4. Badkamermeubel
Wanneer je een kleine badkamer hebt, kijk dan even heel kritisch naar de ruimte. Is er plek voor een badkamermeubel onder je wasbak of een losse kast? Kies een zo groot mogelijk meubel als de ruimte toelaat. Hoe meer je in dit kastje kwijt kunt, des te minder ligt er rommelig te zijn en stof te happen in je badkamer. Wanneer je een kastje gaat kiezen, kies dan áltijd (!) voor een dichte kast! Hoe minder spullen er te zien zijn, des te netter en rustiger staat het.
Schilderen in de badkamer
De meeste eenvoudige badkamerkastjes zijn wit. Maar deze zijn héél makkelijk over te schilderen met krijtverf. Krijtverf is in iedere gewenste kleur te mengen. Na het schilderen met de krijtverf moet deze afgewerkt worden met een laagje blanke wax. (Over kastjes schilderen (zónder te schuren!!) heb ik een heel praktisch blog geschreven). Wanneer je meubelstuk geverfd is, laat deze dan even een paar dagen goed drogen voor je em gaat inrichten. Verf heeft namelijk tijd nodig om uit te harden (en da’s iets anders dan drogen). Wanneer je badkamerkastje een goeie kleur heeft, staat het gelijk al een heel stuk mooier.
Richt je badkamerkast zo efficiënt mogelijk in. Heb je nog ruimte boven je spullen in het schap? Plaatst dan een tweede plank. Het is zónde van de ruimte om die leeg te laten. Bij Ikea heb je hele handige opbergbakken. Hier kun je ook makkelijk mee stapelen. Op deze manier gebruik je iedere centimeter in je kast. Zorg dat alle spullen een (logische) vaste plek krijgen! Dit maakt het bijhouden een heel stuk eenvoudiger.
5. Zelf een badkamermeubel maken
Zelf heb ik een wastafelmeubel gemaakt van het onderste gedeelte van een antieke kast. Ik heb deze kast eerst geschuurd en daarna gelakt met hele matte lak. Hierdoor kreeg de kast een mooie, houten uitstraling. Mijn man heeft de wastafel erin gemaakt (ideaal, bij een inbouw-wastafel zit al een papieren mal die je op het bovenblad kunt leggen, uittekenen en hup, de zaag er in. Daarna zakt de wasbak perfect in het zaaggat. Hierna kun je ‘em aansluiten op de bestaande afvoer. Een opbouwwasbak is helemáál makkelijk. Deze staat gewoon op het kastblad.
Doordat we op deze manier een ruim badkamermeubel hebben, kan ik hier alles in kwijt. Zowel handdoeken als ook alle gebruiksvoorwerpen die je in de badkamer gebruikt. Zo’n oude kast vind je in allerlei soorten en maten op marktplaats, weggeefhoeken, kringlopen en rommelmarkten. Meestal voor nog geen 5 tientjes. Hierdoor heb je voor heel weinig een supergaaf badkamermeubel. De wasbak is duurder dan de hele kast…
Richt je badkamerkast zo efficiënt mogelijk in. Heb je nog ruimte boven je spullen in het schap? Plaatst dan een tweede plank. Het is zónde van de ruimte om die leeg te laten. Bij Ikea heb je hele handige opbergbakken. Hier kun je ook makkelijk mee stapelen. Op deze manier gebruik je iedere centimeter in je kast. Zorg dat alle spullen een (logische) vaste plek krijgen! Dit maakt het bijhouden een heel stuk eenvoudiger.
6. Mooie wasmanden
Kies mooie wasmanden. Een volle wasmand staat niet echt gezellig, maar wanneer het een mooie wasmand is, dan is het al gelijk een stuk minder erg… Kies voor wasmanden die wat hoger zijn, i.p.v. van brede, lage wasmanden. Deze nemen veel plaats in. Werk liever de hoogte in.
7. Tegels
Wist je dat je badkamertegels príma kunt overschilderen? In de natte ruimte, dus in de douchecabine/hoek zélf zou ik het minder snel doen, tenzij je met een 2-componentenverf gaat schilderen, al dan niet schimmelwerend. Maar laat je hier góed over informeren! Voor je begint met schilderen moet je (uiteraard) eerst de tegels goed ontvetten. Daarna begin je met een multiprimer (laat deze al vast mengen in de gewenste kleur!). Pas dáárna begin je met afschilderen van de tegels. Laat ook hier de verf góed drogen en uitharden. Maar hierna herken je je badkamer níet meer terug ♥!!
Badkamer in een huurhuis
Wanneer je in een huurhuis woont, dan is dit een ander verhaal… Als je particulier huurt, kan het zijn dat je na een aardig praatje met je huurbaas hier wel toestemming voor krijgt (de badkamer knapt er immers een stuk van op!?) Maar laat het vervolgens ook even op papier vastleggen… Dit voorkomt vervelende toestanden wanneer je ooit weg zou willen gaan. Een badkamermeubel is doorgaans van jezelf. Wanneer je deze een mooie kleur geeft, en alle spullen uit het zicht kunt opbergen, dan ziet het er óók al een stuk beter uit.
Soms heb je een badkamerwand waar tot een bepaalde hoogte getegeld is. Je zou de ruimte boven de tegels kunnen sauzen of behangen. Hiermee creëer je óók een hele andere stijl. Over behangen in de badkamer heb ik eerder een praktisch blog-artikel geschreven. Dit zou je prima in een huurhuis kunnen doen! Mocht je ooit weggaan, dan heb je in een uurtje dit bovenstuk weer wit geverfd, mocht dat moeten.
8. Verlichting in de badkamer
Hangt er in je badkamer een saaie lamp? Je zou kunnen besluiten om deze te vervangen voor een lamp in stijl van je vernieuwde badkamer. Een mooie lamp is wel een sfeer verhogende factor in je vernieuwde relaxruimte. Ik heb onze lampen, zowel aan de wand als aan het plafond gevonden op marktplaats voor een prikkie.
9. Badmat(ten)
Kies om je badkamer, letterlijk, een warme uitstraling te geven voor mooie badmatten. Liefst in de kleur van je muren of van de accessoires. Ik heb 2 dezelfde matten liggen. Eentje voor het badkamermeubel en eentje half onder het toilet. Eerder vond ik dit echt vréselijk onhygiënisch (en dat ís het ook éigenlijk wel…), maar wanneer je ’s nachts of in de winter naar het toilet moet, dan is het héérlijk! Ik gooi ze zo vaak mogelijk mee in de was. En wanneer je doortrekt met de toiletdeksel dicht, dan hou je al veel bacteriën tegen (spreek ik mezelf gerust toe 😉 ). Bovendien gebruiken alleen wijzelf dit toilet, dus het blijft allemaal in de familie… Onze dikke fluffie matten heb ik bij Ikea vandaan. Die waren toevallig exact in de kleur van onze muren.
10. Oud hout
Wanneer je een rustieke badkamer wil, dan móet je er mooi, oud hout in verwerken. Hetzij in accessoires hetzij in de vorm van een oude, houten balk/plank. Wij hebben een oude, houten plank bovenop het muurtje van de stortbak liggen en in de vensterbank. Dit geeft gelijk een warme sfeer. Het oude hout hebben wij bij Frank Pouwer gekocht. Niet echt goedkoop, maar wél een mooie kwaliteit! Én wat fijn is, is dat zij het voor je op maat kunnen zagen. Neem daarom dus de exacte maten mee.
11. Gordijnen in de badkamer
In een rustieke, sfeervolle badkamer mogen natuurlijk ook gordijnen niet ontbreken (tenzij je alleen een klein (boven)raampje hebt). Zelf vind ik linnen (linnen-look) heel mooi. Dit past goed bij de rustieke sfeer. Puur natuur materialen kunnen ook prima in een vochtige ruimte van de badkamer. In de natuur is dat immers ook zo.
Ik heb bij ons gekozen voor een linnen-look vouwgordijn. Deze zijn van linnen & polyester, omdat 100% linnen én kreukt én snel verkleurd. Ik heb ze destijds bij de Kwantum gekocht en laten maken (tijdens een actie: gratis vouwgordijnen laten maken. deze actie hebben ze regelmatig, wacht die dus rustig even af)
12. Toiletrolhouder en leuke tip
Kies voor een mooie, stoere toiletrolhouder. Dit is een tóch wel in het oog springende badkamer-accessoire! En een laatste tip, die ik laatst ergens zag: Wanneer je gasten krijgt, maak van dat los wapperende toiletpapier een chic dingetje… Dit staat zó leuk! Vouw het laatste eindje in een punt. Doe de kraan aan en uit. Druk dat gevouwen puntje strak tegen het uiteinde van de kraan, en de laatste druppel ‘plakt’ het toiletpapiertje vast. Té simpel, maar o zo leuk!