Een wand met heel veel nuances.
Wil je een wandje van een mooie kleur voorzien? Dan heb je tegenwoordig heel veel mogelijkheden. Maar de mooiste van allemaal blijft toch wel de kalkverf. Een wand die hiermee bewerkt is, is een absolute blikvanger in huis. Geen strakke, gladde gesausde muur, maar een wand met verschillende nuances. Een wand met kalkverf geeft gelijk sfeer aan de ruimte. Een wand met kalkverf past práchtig in een rustiek landelijk interieur maar ook in een industrieel interieur.
Deze muurverf heeft een extreem matte uitstraling. Om een mooie wand te krijgen, geef ik je hier alle informatie en tips. Kalkverf breng je namelijk op een hele andere manier aan dan de gewone muurverf. Het resultaat is dan ook geheel anders. Kalkverf is een stuk duurder dan de gewone latex, en daarom is het wel van belang dat je eerst de juiste informatie hierover krijgt. Het is niet moeilijk om te doen, maar je moet alleen even weten hóe.
Voordelen van kalkverf
De ingrediënten van kalkverf bestaan voornamelijk uit water en kalk. Hierdoor is de verf 100% natuurlijk. Door de grote hoeveelheid kalk verkrijgt de verf op de muur z’n extreem matte uiterlijk. En tegelijk zorgt de kalk voor de kleurnuances in op de muur. Dit effect bereik je met geen één andere muurverf.
Een ander groot voordeel is dat de kalkverf vocht- en schimmelwerend is. Dit komt omdat de verf ademend is. Dit is bijvoorbeeld ideaal wanneer je graag de wanden van een nieuwbouwhuis gelijk na de oplevering zou willen sauzen. Je hoeft hier geen weken mee te wachten tot het vocht voor zoveel procent verdwenen is. Het vocht in de muren kan via de kalkverf gewoon verdampen.
Er wordt gezegd dat kalkverf brandvertragend is, maar hierbij vraag ik me dan zelf af hoe dat er dan aan toe gaat… vertraagd de kalkverf dan het verder branden? Afijn, aldus deze info, voor wat het waard is… De grootste voordelen vind ik zelf de práchtige, rustieke uitstraling, met al z’n nuances. Kalkverf is hierin écht onderscheidend van welke andere muurverf dan ook.
Nadelen van kalkverf
Naast het grote voordeel van de prachtige uitstraling, heeft deze verf ook nadelen. Als je eenmaal een muur hiermee geverfd hebt, kun je later de wand niet meer zo makkelijk overschilderen met een gewone muurverf. Dan moet je dus wéér met kalkverf overschilderen. Niet dat dat erg hoeft te zijn, want wanneer je eenmaal aan zo’n mooie wand met die prachtige uitstraling gewend bent, dan wil je vaak niet anders meer. Maar het is wél een ding om ergens in het achterhoofd te houden.
Wanneer je een beschadiging wil bijwerken, zul je dit altijd blijven zien. Nu maakt het wel een verschil welke kleur verf het dan is. Van bijwerken bij hele lichte kleuren óf juist hele donkere kleuren zie je het minst. Maar alle nuances hier tussenin (en dat zullen de meesten zijn) zie je het dus wél. Wanneer je deze kalkverf in een toilet, badkamer en/of keuken wil aanbrengen, dan zou ik er zelf, wanneer de verf is uitgehard, een sterke vernis overheen aanbrengen ( Stucco d’Or Protecto 2K Mat), Je bent dan weliswaar het poederige kalk gevoel kwijt, maar liever dát, dan allemaal spetters of vlekjes. Deze vernis is extreem mat.
Maar ook vlekken op de muur kun je meestal niet zo snel wegvegen. Bij de ene kalkverf lukt dat makkelijker dan bij de andere. Let daar dus ook op wanneer je deze verf koopt. De kalkverf waar ik eigenlijk altijd mee werk, heeft een hele goeie vernis (Stucco d’Or Protecto 1K Mat). Deze zou je er na die tijd overheen kunnen zetten. Hiermee is je wand goed beschermd tegen vlekken. Zelf zou ik het alleen in díe ruimtes doen waar intensief geleefd wordt, en waar dus de kans op vlekken het grootst is.
Fijn verf-adresje
Zelf werk ik het liefste met de kalkverf van het merk Stucco d’Or, van Niveau (verkrijgbaar bij de woonwinkel You like it wonen, Barneveld). Deze verf is eenvoudig te verwerken en het effect is heel erg mooi. En deze kun je met een vochtige doek makkelijk afnemen. Deze kalkverf is in 200 mooie kleuren te verkrijgen. Allicht dus dan er een goeie kleur bij zit.
Kalkverf is een relatief zachte verf. Daarom is deze ook niet zo geschikt voor het schilderen van meubels (tenzij het een meubelstuk is wat voor de sier staat, en niet om te gebruiken). Voor het schilderen van meubels kun je veel beter krijtverf gebruiken. Krijtverf heeft ook een hele matte uitstraling. Én je hoeft niet te schuren of te gronden. Je kunt direct beginnen! Ik heb hier eerder al een heel praktisch blogartikel over geschreven.
Verschil tussen Kalkverf en Krijtverf
Ik krijg heel vaak de vraag wat nu het verschil is tussen kalkverf en krijtverf. Sowieso zegt de naam het eigenlijk al: het ene bevat kalk en de andere krijt.
*Kalk is het resultaat van verbrand krijt. Na het branden wordt dat ongebluste kalk. Wanneer dat ongebluste kalk geblust wordt, dán krijg je dat mooie, speciale ingrediënt waardoor de kalkverf dat specifieke effect krijgt. Dit effect krijg je bij de krijtverf dus niet.
Een ander belangrijk verschil is, is dat krijtverf vele malen harder is dan kalkverf. Vandaar dat het zo uitstekend geschikt is voor op muren maar ook meubels. Krijtverf op de muren geeft zo’n mooie fluwelen effect. Wanneer je krijtverf op meubels aan wil brengen, hoef je niet te schuren en geen grondverf te gebruiken. Ideaal!! Wél moet je na afloop een waxlaag aanbrengen, waardoor het krasbestendig is, maar ook vuil en vochtwerend is, zodat je het met nat kunt afnemen. Bij You like it wonen verkopen ze zowel de krijtverf (in iedere kleur te mengen!) alsook deze wax.
Gebruiksaanwijzing voor kalkverf
Zorg dat je muur zo glad mogelijk is, dus dat alle gaatjes en putjes gevuld zijn. Kalkverf heeft een licht poreuze laag nodig om goed te kunnen hechten. Dus een goeie, dekkende muurprimer is nodig (deze kun je al in de juiste kleur laten mengen!). Deze kun je met een roller aanbrengen. Zorg dat je muur hiermee helemaal dekkend gesausd is! Laat deze wand goed drogen.
Hierna breng je een laag kalkverf aan. Dit doe je met een blokkwast. Verf ongeveer 1 m2 met de kalkverf. Hierna kun je met een kleine spaan met afgeronde hoeken, kris-kras bewegingen maken, waardoor je die specifieke beton-uitstraling krijgt. Iedere keer verf je dus weer een vierkante meter, en dan bewerk je die met de spaan. En vind je een stukje niet zo mooi? Dan breng je weer even een laagje verf aan, en dan bewerk je deze opnieuw met de spaan. Een groter stuk opzetten is niet handig, omdat de muurverf binnenshuis vrij snel droogt. En droge verf is lastig te verwerken…
Wanneer je liever het streperige effect wil bereiken, dan kun je de muur ook met een blokkwast in plaats van een spaan, van boven naar beneden vegen. Kalkverf “onthoudt” waar je met de kwast geweest bent… Je ziet de kwaststrepen dus precies terug wanneer de verf is aangedroogd.
En wil je een meer wolkerig effect? Gebruik dan een (natuur)spons. Maak ook hier wat ronddraaiende en deppende bewegingen.
Goedkoop is duurkoop!
In een goeie krijtverf zit veel verfhechtmiddel. Hierdoor hecht deze verf op iedere ondergrond. Voor krijtverf geldt heel erg: alle waarde naar z’n geld! Bedenk dus van te voren welke kwaliteit je zou willen. Goedkoop is vaak duurkoop én dus ook zonde van je werk! En zónder wax (of matte lak, speciaal voor krijtverf) beschadigd de krijtverf makkelijker, én heb je er snel vlekken in zitten die je er niet meer afgepoetst krijgt. Met wax voorkom je dit. Hoe goedkoper de krijtverf, hoe minder kleurpigmenten, hechtmiddel, bindmiddel en verfverharder! En juist deze ingrediënten heb je nodig voor het mooiste verfresultaat.
Goed uitgelegd. Ik vind het heel mooi (op de foto achter de mooie bloemen). Bedankt weer!
Dank voor deze fijne reactie! En graag gedaan!