Hóe kies je nou de juiste kleur op de muur?
Een mooie, warme kleur op de muur is een belangrijke basis voor een sfeervolle kamer. Of je nu voor de woonkamer iets zoekt, of een slaapkamer, badkamer (lees mijn blog-artikel hier over) of nóg een andere ruimte, dat maakt niets uit. Kleur in een ruimte bepaald voor een héél groot deel de sfeer in de kamer. In een eerder blog-artikel over muurverf in het toilet, krijg je extra informatie over de keuze van muurverven.
Járenlang werd gezegd dat wit op de muur ruimtelijk zou maken. Maar dít is inmiddels wel achterhaald. Wit maakt níet ruimtelijker dan wélke lichte kleur dan ook! Wit reflecteert het daglicht. Daardoor is een interieur met witte wanden vaak wél een lichter interieur. Maar ruimtelijk of licht, dat zijn 2 hele verschillende dingen.
In een landelijk interieur staat wit koel en een beetje leeg. Wit brengt geen warme sfeer in huis (dát doen bijvoorbeeld de vloer, de meubels, de woonaccessoires en de verlichting). Wit is immers niet eens een kleur. Het is een basis, waar nog pigmenten aan toegevoegd moeten worden. En hoewel ik in veel huizen kom en veel huizen zie (insta, facebook, pinterest en natuurlijk in woonbladen) met witte muren, kan dat in bepaalde woonstijlen wel práchtig staan. Bijvoorbeeld in combinatie met een strakke grijze gietvloer, een zwarte keuken en zwarte woonaccessoires. Maar dan is het interieur meestal ook een andere dan de stoere en sobere woonstijl waar ik de meeste tijd in werk en woon.
Ik werk in een woonwinkel & verfspeciaalzaak. Hier komen dagelijks mensen met deze hulp-vraag: “Welke kleur zal ik kiezen op mijn muren”? En het antwoord op deze vraag mogen mensen dan ook van mij en van mijn collega’s verwachten. Een kleur op de muur is zó bepalend voor de sfeer. Het is dan wel verstandig om hier heel goed over na te denken en zo nodig hulp bij vragen.

Op locatie voor het beste kleuradvies
Voor het beste kleuradvies kom ik het liefste op de locatie zélf. De reden hiervoor is dat ik dan met heel veel dingen rekening kan houden. De meeste klanten komen met foto’s en (verf)stalen naar de winkel. Ik maak vervolgens aan de hand hiervan een kleurenplan. Nu is dit iets lastiger, omdat ik juist de belangrijkste onderdelen mis: de rest van het interieur én de lichtinval.
Wanneer de keuken in dezelfde ruimte zit als de woonkamer, of dat je deze makkelijk kunt zien vanaf de bank, dan is dít het allerbelangrijkste uitgangspunt voor de juiste kleur op de muur. Daarbij kijk ik ook nog even naar de bestaande meubels, een vloerkleed, en naar de rest van het interieur. Vloerkleed, kussens en andere woonaccessoires zijn makkelijk te vervangen, maar een keuken vanzelf níet. Daarom zal ik altijd een kleur adviseren die mooi bij de keuken past. En verder is ook híer de lichtinval heel belangrijk. Heb je ochtendzon, middagzon of gewoon bijna geen zon?
Bij een keuken met een kleur is het fraai wanneer de muren een iets lichtere kleur krijgen dan de keuken. Op deze manier zorgt de keuken voor een mooi contrast met de rest. Heel belangrijk dus om een goeie kleurenstaal te vragen aan het bedrijf waar de keuken vandaan komt. Of neem even een frontje van een laadje of een kastdeurtje mee naar de winkel.
Heb je nu een houtkleurige keuken, een zwarte- of witte keuken, dan kijk ik ook naar de rest van het interieur én naar de lichtval. Maar bij deze kleuren kun je een stuk makkelijker een bijpassende kleur kiezen. Alles, of nou ja… bíjna alles staat mooi bij hout.

Zachte, warme kleuren op de muur
De meeste klanten kiezen voor een zachte en warme kleur. En dan een kleur vanuit de bruin tonen. Een hele zacht beige, een zachte, lichte taupe kleur. Ik heb zélf een hele prettige taupe-grijs op de muren. Deze kleur heet ‘vol turf’ en is van Flexa, maar dan gemengd met verf van Niveau. We hebben deze kleur in de verfcomputer staan (woonwinkel You like it wonen in Barneveld). En deze kunnen we in iedere verfsoort mengen (muurverf, hoogglans, zijdeglans,mat, krijtverf enz. ).
Het mooie van de Turf-lijn van Flexa is, dat ze em van héél licht naar donker hebben. Hierdoor kun je in dezelfde kleurtonen blijven (ton-sur-ton). In ons geval hebben we de kozijnen en deuren donker geschilderd. De muren een middenkleur, en de trap, overloop en computerhokje licht van kleur. We hebben van de trapkast een kleine computerruimte gemaakt. Lees mijn blogartikel hier over. Is wérkelijk ideaal!!

Universele kleurtip
Eigenlijk staat deze kleur in elk interieur mooi! Ben je dus nog op zoek naar een fijne, warme kleur, die tussen taupe en grijs inzit? Kijk dan eens voor deze mooie kleurlijn. Misschien maakt dit het kiezen wat makkelijker. De kleuren vind je hier.
Gebruikte kleuren: * Raamkozijn: 100% turf, * Deurkozijnen en buitenkant van deuren en plinten: puur turf, * Alle muren beneden én boven: vol turf, * Binnenkant deuren, toilet, trap, overloop: iets turf.

De truc van de witte kleurenstaal…
Wil je kijken of de kleur die je hebt uitgekozen niet te donker zal worden op de muren? Houd er dan een witte kleurenstaal naast. Hoe groter het contrast (letterlijk zwart-wit), hoe donkerder (en vaak onrustiger) de ruimte wordt. Wanneer het kleurverschil wél duidelijk zichtbaar is, maar niet heel erg groot, dan weet je dat je een goeie kleur te pakken hebt. Vaak sta je verbaasd omdat dat je dénkt dat een kleur te licht is. Maar wanneer je deze naast de witte kleurenstaal houdt, dan blijkt deze tóch de beste blijkt te zijn.

♥ Wil je na het lezen van dit blog-artikel óók graag een kleuradvies (aan huis)? Stuur mij dan even een berichtje en dan help ik je hiermee verder.
Super bedankt
Graag gedaan Jan! Dank voor je reactie!
Goedenavond,
Zojuist zag ik uw blog. Ik ben op zoek naar de juiste verfsoorten en kleur voor het schilderen van oud dakbeschot in ons huis van w.s. 1880.
Kunt u mij zeggen wat past in zo’n oude stijl?
Ik hoor graag van u.
Bij voorbaat dank.
Goedenavond Teuny, leuk dat u mijn blog gelezen heeft! Het is lastig te zeggen zonder 1 enkele foto gezien te hebben van het huis, welke kleur mooi staat.
Voor dakbeschot binnenshuis gebruik je een zijdeglansverf op waterbasis. De kleur heeft alles te maken met je eigen voorkeur en stijl.
Op deze site staan bijvoorbeeld mooie, oude kleuren:
https://www.loenens.nl/werkzaamheden/kleur/authentieke-kleuren/
Wil je een heel persoonlijk kleuradvies voor je huis, dan is er altijd de mogelijkheid dat ik op locatie kom kijken met een passende kleurenwaaier en kleurstalen zodat je de beste leuke kunt kiezen. Dit kost 65 euro (excl. reiskosten)
Ik hoop dat ik je hiermee wat op weg geholpen hebt!
Met groet,
Gerdie