Wat is een moodboard eigenlijk?
Een moodboard is een collage om een duidelijk(er) idee te krijgen van een bepaalde stijl en/of een bepaalde kleur of een combinatie van die twee. Vaak begint het nadat je een nieuw plan hebt bedacht óf je wil graag iets visualiseren. Bij dat laatste heb je niet zo zeer een nieuw plan maar wil je meer concreet zien wat je in je gedachten hebt. Wanneer je iets wil lezen en zien (foto’s) over de Wabi-Sabi woonstijl, lees dan mijn vorige blogartikel daar over.
Met een moodboard worden vage interieurplannen een stuk concreter. Hiermee kun je een bepaalde sfeer of een bepaalde woonstijl duidelijker krijgen. Een moodboard kun je online maken in bijvoorbeeld Pinterest. Je kunt daar zoeken op onderwerp en daarna de foto’s opslaan. Op deze manier krijg je een aardig beeld van de dingen die je kennelijk aanspreken. Een andere, misschien nog wel praktischer manier om een moodboard te maken is een fysiek moodboard. Dus gewoon een moodboard op karton. Verderop in dit blog leg ik uit hoe je zo iets maakt.
Waar kun je het voor gebruiken?
Een moodboard is een praktisch begin voor als je plannen hebt om iets te veranderen of om bepaalde dingen duidelijk te willen krijgen. Je kunt een moodboard maken over jezelf. Dan zoek je bijvoorbeeld in tijdschriften naar afbeeldingen, teksten, kleuren en vormen die jou aanspreken. Je kunt op deze manier een heel concreet beeld krijgen van jezelf. Maar ook een ander ziet dan op een leuke, creatieve manier wie jij bent. Dit is leuk als je met een groep mensen gaat werken. Je leert elkaar dan heel snel kennen.
In een woonblog als deze, gaat het uiteraard om wonen. Een moodboard maak je wanneer je bijvoorbeeld een nieuw plan hebt. Dit kan zijn voor een badkamer, een toilet, een woonkamer of welke ruimte dan ook. Er zijn oneindig veel kleuren, materialen, en mogelijkheden. Je kunt iets willen veranderen in een ruimte maar ook in een woonstijl. MAAR WÁT GA JE KIEZEN?? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, ga je natuurlijk eerst in grote lijnen een nieuw plan bedenken. Een plan over de ruimte die je wil gaan maken of wil gaan veranderen. En tussen het plannen maken door kun je woonbladen verzamelen. In het volgende hoofdstuk leg ik je de werkwijze uit hoe je een moodboard maakt.
Online aan de slag
Je kunt er voor kiezen om een moodboard online te maken. Het voordeel hiervan is dat je het makkelijk op elk moment en op elke plek kunt maken. Je hebt niet meer nodig dan je mobiel/laptop en internet. elf vind ik een moodboard maken op Pinterest ideaal. Je kunt je meest favoriete interieurstijlen opslaan. En wat handig is, is dat Pinterest jouw zoekwoorden en interesses opslaat, waardoor je enorm veel mooie foto’s met jouw gezochte woonstijl krijgt te zien.
Je kunt ook van alle mooie foto’s van Pinterest, andere inspirerende pagina’s en natuurlijk van mijn woonblog screenshots maken om deze later in het programma van Word op te slaan. En dit kun je uiteindelijk uitprinten, waardoor je altijd een handig en overzichtelijk moodboard bij de hand hebt wat je goed kan helpen bij het maken van je nieuwe plan.
Een PAPIEREN moodboard maken
Zelf vind ik een papieren moodboard het fijnste (en het makkelijkst). Je kunt hier dingen opplakken zoals verfstaaltjes, stukje gordijnstof, en andere dingen die je mooi vindt. En natuurlijk plak je daar alle mooie afbeeldingen uit woontijdschriften, folders, tijdschriften. Kies niet alleen de foto’s die percíes laten zien wat je wil in je nieuwe plan, maar kies ook díe foto’s die de sfeer van jouw nieuwe plan weergeven. En verknip gerust een foto wanneer je een kleur ziet die je prachtig vindt.
Uiteindelijk komen er dus alleen díe foto’s en kleuren en stoffen die jij prachtig vindt, en die perfect in jouw nieuwe plan passen.
Wanneer je een papieren moodboard maakt, doe je dit het beste op een groot stuk karton in A3 of A4 formaat. Je kunt een board maken van de stijl voor je héle huis, maar je kunt het ook per kamer maken. Dit is wat praktischer wanneer je er mee naar een woonwinkel en/of een interieurstylist wil, omdat het dan iets overzichtelijker /inzichtelijker is.
Wanneer je de verfkleuren, de naam van de gordijnstof, de naam van een (woon)winkel en andere belangrijke informatie wilt bewaren, schrijf dit dan op de achterkant van het moodboard. Ook kun je hier (een schetsje van) een plattegrond van de ruimte tekenen. Op deze manier is je moodboard een ideaal hulpmiddel en een praktisch begin van een nieuw plan. en naast dat het heel functioneel is is het ook ontzettend leuk om te doen. Zelfs een beetje verslavend 😉
Een mooi moodboard, en dan??
Heb je inmiddels een moodboard gemaakt, maar vind je het lastig om dit naar een concreet plan te vertalen, of twijfel je over welke kleur je op de muur zou willen, óf heb je andere vragen waar je mijn hulp bij kunt gebruiken, stuur mij een berichtje dan kunnen we kijken wat ik voor je kan doen.
Zoek je wooninspiratie, of vind je het leuk om over alles wat met wonen te maken heeft, te lezen? volg dan mijn woonblog met elke week weer nieuwe onderwerpen waar jij wat aan hebt.