Thuiswerken is inmiddels voor heel veel mensen een structureel onderdeel van de werkweek geworden. Sommigen wisselen de thuiswerkdagen af met een paar dagen op kantoor, maar voor velen is thuiswerken een vaste prik geworden. En zoals het zich nu laat aanzien, zal het zo mogelijk definitief bij sommige banen gaan horen. Van groot belang dus om in dat geval een fijne en functionele thuiswerkplek in huis te gaan creëren. Maar hoe en waar doe je dat?
Functionele plek
En hoewel thuiswerken heel veel voordelen kan hebben, is het niet voor iedereen een uitkomst. Zie maar eens in een bestaand interieur een functionele plek te creëren. Bij de meeste mensen staat er geen kamer zomaar leeg te staan….integendeel. We komen allemaal plek te kort….toch?
In dit blog-artikel wil ik je helpen om van een gewone plek, waar je misschien zelf nooit aan gedacht zou hebben, een fijne en functionele thuiswerkplek te maken. En daarnaast geef ik je 10 tips voor een fijne en functionele thuiswerkplek.
Een kantoor voor iedereen
Een thuiswerkplek of een kantoor(tje) zou sowieso voor iedereen fijn zijn. Een vaste plek waar je je administratie, je plakbandapparaat, perforator en je opladers netjes kunt opbergen. Een plek waar je even de administratie, de mails en je kaarten kunt schrijven. Doorgaans liggen/gebeuren die dingen allemaal in verschillende ruimtes. Het werkt prettig wanneer dingen die bij elkaar horen, ook bij elkaar opgeborgen kunnen worden. In dit blog-artikel wil ik je wat tips aan de hand doen, waardoor je mogelijk een eigen thuiswerkplek annex kantoortje kunt maken.
Maak van de trapkast dé ideale thuiswerkplek!
Wij wonen in een nieuwbouw-huizenrij. Elf onder 1 kap. En iedereen hier in de buurt heeft een trapkast. En ik denk dat iedereen die een trapkast heeft, (en dat zijn er honderdduizenden in Nederland!), één grote overeenkomst heeft….namelijk dat het een rommelige, onoverzichtelijke boel is. Een echte werkkast annex voorraadkast. Niet netjes en opgeruimd te krijgen, laat staan te houden. Er belandt zóveel zooi in.
DÉ GOUDEN TIP!
Wij kregen 4,5 jaar geleden dit huis, mét zo’n trapkast. Maar wij hebben er een ideale thuiswerkplek van gemaakt! Mijn handige man heeft een bureau gemaakt, wat precies tussen de wand rechts en de wand van de deur links past (dus gelijklopend met de traptreden). Toen heeft hij een achterkant gemaakt, vanaf de vloer tot zo hoog als de traptreden beginnen. Onder de zijkanten van het bureau hebben we een dikke strook vilt geplakt (wat je ook onder meubelstukken plaatst om krassen te voorkomen). Nu kunnen we het bureau gewoon naar voren trekken en daarna de trapkast uitschuiven. Achter het bureau-schot zit namelijk een grote bergruimte wat helemaal tot onderaan de trap doorloopt. Ideaal als bergplaats voor de Kerstspullen.
Wanneer jouw trapkast te ondiep is voor een bureau, kun je een bureau óók recht tegenover de deur plaatsten. Onze traptreden zijn, incl. de trapbomen (zijkanten van een trap) 1.17 m. breed. Dit is breder dan de standaard trap in de meeste rijtjeshuizen. Ik zou dan wel adviseren om de ruimte onder de trap dicht te maken met een demontabel wandje. Wanneer je dit zo ver mogelijk onder de trap doet, kun je voor dit wandje een kastje zetten waar bijvoorbeeld een printer op kan staan. In het kastje kun je alle kantoorbenodigdheden opbergen waardoor je het kantoortje netjes en opgeruimd houdt.
Dit is echt dé ideale werkplek. Je kunt wanneer dat nodig is, de deur dicht doen, zodat je rustig kunt zoomen tijdens een vergadering, maar ook wanneer de de deur op een ruime kier zet, voor wat frisse lucht heb je tóch wel een afgesloten plek. En wanneer je gaat pauzeren, of aan het einde van de werkdag, dan trek je letterlijk de deur achter je dicht en stap je een andere wereld binnen.
10 tips voor een fijne en functionele thuiswerkplek
Voor een fijne en functionele thuiswerkplek zijn een paar dingen van groot belang:
- Kies voor een rustige plek, waar je niet elk geluidje uit je omgeving hoort…
- Zorg voor een bureau of tafel.
- Koop, in geval van een tafel, een (klein) ladekastje (of 2, wanneer je een lange tafel hebt) en zet die onder de tafel zoals bij een bureau.
- Koop/leen/bestel of regel met het werk een hele goede bureaustoel (met nadruk op goed!).
- Zorg voor goeie WIFI, en zorg voor ander goed werkmateriaal.
- Berg zoveel mogelijk op in de lades. Rondslingerende spullen zorgen (bewust en onbewust voor onrust. Bovendien blijven we natuurlijk streven naar een gezellige plek ;-).
- Zorg voor de juiste verlichting (hetzij daglicht, hetzij een bureaulamp (direct licht). Verlichting zorgt voor minder contrast tussen beeldscherm en omgeving. Lijkt niet zo relevant, maar na een dag werken zul je dat wel vernemen….(wil je trouwens meer lezen over verlichting? Ik heb daar een handig blog over geschreven)
- Het mag ook een plek zijn waar je je kunt ontspannen, tussen alle werkzaamheden door (tijdschrift lezen, muziek luisteren e.d)
- Geef de thuiswerkplek een persoonlijke sfeer.
- Zet een paar groene planten neer. Dit staat niet alleen gezellig, maar het is nog goed voor de gezondheid ook. Groene planten zuiveren de luchten verbeteren de luchtvochtigheid.
Top Gerdie ! Je eigen website🥳👌🏻👍🏻💪🏻 Echt helemaal zoals je bent❣️Heel veel succes en ik ga je volgen👍🏻
Jaaa, zó leuk, en dank je wel! En natúúrlijk leuk dat je me volgt !! :-*