De wasmachine als ideale hulp in de huishouding!
Bijna ieder huishouden heeft tegenwoordig wel een wasmachine staan. Dit in tegenstelling tot de huishoudens van onze opa’s en oma’s vroeger. Wát een werk hebben die mensen toendertijd gehad! De wasmachine neemt ons heel veel werk uit handen. Het is dan ook niet zómaar een huishoudelijk artikel, maar een heus apparaat. En op apparaten moet je zuinig zijn. Daarnaast vraagt ieder apparaat ook onderhoud, om zo een langere levensduur te hebben. Dit geldt al helemáál voor een wasmachine.
Muf ruiken
Wanneer je je wasmachine veel gebruikt, moet je deze óók regelmatig schoonmaken. Doe je dit niet, of niet vaak genoeg dan gaat je wastrommel muf ruiken. En hierdoor óók je was. En wanneer je je was ophangt in het trapgat, ruikt binnen de kortste keren je hele huis muf. Dit wil je natuurlijk niet! Hieronder geef ik je tips om je wasmachine schoon te maken zodat je was ook schoon en fris ruikt/is. En daarnaast verlengt het de levensduur van je machine.
Tips om je wasmachine schoon te houden
- Wanneer je wasmachine muf ruikt kan dat komen door condensvorming. Houd daarom na het wassen de deur van de wasmachine open.
- Maak iedere 2 weken je rubbers van het rubberen manchet van de wasmachinedeur schoon. In deze rubberen rand blijven vaak vuil (huidvet en -schilfers) en onoplosbare stoffen uit de zeepresten achter. In deze zeepresten komt vetluis. Dit is een bacterie die zich ophoopt in deze wasmiddelenresten. Maar niet alleen in die rubberen manchet, maar óók in de wasmachine-slang. Nieuwere wasmachines gebruiken minder water, maar het nadeel is dat de machine de wasmiddelresten niet altijd goed wegspoelt. De machine een keer extra laten spoelen kan dit probleem verhelpen.
- Haal ook iedere 2 weken het wasmiddelenbakje uit je machine. Hiervoor moet je meestal zo’n soort plat klipje indrukken. Dit bakje kun je zo’n onder de kraan afwassen en afspoelen.
- De ruimte áchter het wasmiddelenbakje kun je het beste met een natte doek schoonmaken. Hier blijft vaak heel veel drab zitten. Dit zorgt ook weer voor die vieze vetluis. Nadat je dit schoon hebt gemaakt, kan het wasmiddelenbakje er weer in. Trek dit wasmiddel-bakje na iedere wasbeurt even iets uit waardoor het niet gaat stinken/ruiken…
- Gebruik waspoeder. De zeepresten die zich opgehoopt hebben in de wasmachineslang, komen voornamelijk door teveel gebruik van wasmiddel. En dan voorál wanneer je alleen vloeibaar wasmiddel gebruikt. Mijn advies is dan ook: gebruik weer de gewone waspoeder, of wissel dit af. Maar belangrijk blijft dus om het wasmiddel goed te doseren. Liever iets te weinig wasmiddel dan teveel.
TIP VOOR GRATIS WASMIDDEL, waarvan je wasmachine nóóit vuil wordt: KLIMOP BLAADJES! Ideaal voor je bonte was! En zó gratis te vinden in je eigen achtertuin of in de natuur. lees mijn blog-artikel hier over.
- Was niet alleen op lagere temperaturen (40 graden), maar draai ook eens een was op 60 graden of zelfs een kookwas op 90 graden. Dit kost iets meer energie, maar het is wél voor het behoud van je apparaat.
- Gebruik geen wasverzachter, hoe lekker dat ook ruikt! Wasverzachter is vettig. en deze vetten blijven in de machine achter waar de vetluis van geniet… Daarnaast zorgt dat vettige laagje van de wasverzachter er ook voor dat je handdoeken, theedoeken en microvezeldoekjes veel minder vocht en vuil opnemen. Giet liever een scheut natuurazijn (te vinden bij de augurken en andere tafelzuren in de supermarkt) in het wasverzachter-bakje. Hier wordt je was óók lekker zacht van en je ruikt het niet!!
Een wasmachine kan ook muf gaan ruiken doordat het filter vol of zelfs verstopt zit. Het oude waswater wordt niet goed meer afgevoerd en blijft dus achter in je wasmachine. Dit gaat op den duur natuurlijk stinken. Een filter kan verstopt raken door muntjes, spullen die uit je broekzak komen, maar ook door steentjes of hele modderige kleding.
- Maak dit filter dus regelmatig schoon. Bij de meeste machine zit dit klepje vooraan. Voor je het filter eruit haalt, laat dan eerst het water weglopen in een bakje of emmer. Soms zit er een slangetje naast wat je open kunt draaien. Het filter kun je er uit halen en leegmaken. Daarna onder de kraan schoonmaken met een oude afwasborstel.
- Draai 1 keer in de maand een lege trommel op 90 graden. Doe een half- tot maximaal 1 kopje (niet meer!!) soda in je trommel (van die korrels). Géén baking soda!! Giet een halve fles natuurazijn (geen schoonmaakazijn, deze is té zuur!) in je waspoederbakje. De machine reinigen op deze manier doe ik zelf altijd op de 1ste van de maand. Op deze manier onthoud ik dat makkelijker dan wanneer het ergens een keer gebeurt. Een maand vliegt zó snel voorbij dat dit soort klussen dan zó vergeten worden en je geen idee meer hebt wanneer je dit voor het laatst hebt gedaan. Nu heb ik daar een vaste dag voor.
- Sowieso is regelmatig een scheut azijn als wasverzachter een goed idee. Je was wordt er zacht van én je ontkalkt je machine er mee!
- In plaats van een trommel met alleen soda en azijn, kun je ook een trommel draaien met slechts 2 vaatwastabletten er in. De vaatwastabletten maken je wasmachine én de slang brandschoon.
Wasparfum i.p.v wasverzachter
Wanneer je graag een lekker geurtje aan je wasgoed wil toevoegen, gebruik dan een half dopje wasparfum per was. Dit ruikt héérlijk!! Wanneer je dan je beddengoed hebt gewassen, ruik je het een week later nóg! En wanneer je dan je beddengoed in het trapgat laat drogen, ruikt je hele huis naar deze héérlijke geur ♥! In de woonwinkel in Barneveld verkopen ze deze wasparfums (á 100 ml. 12,50 euro, ook online verkrijgbaar!). Over deze sfeervolle woonwinkel heb ik een blog-artikel geschreven. Is écht een aanrader om een keer te gaan winkelen. Barneveld is sowieso een leuke plaats om te shoppen ♥