Een dorre, bruine en saaie tuin?
Ben je van het team groenblijvende wintertuin óf hou je van zo’n typische bruine, dorre en verstilde wintertuin? Zelf ben ik ábsoluut van een groenblijvende wintertuin! Wanneer ik naar buiten kijk, en ik zie daar een dorre, bruine, en kale tuin, dan geeft me dat niet bepaald een inspirerend, positief of energiek gevoel… Daarentegen een mooie, verstilde groene wintertuin… Dáár kan ik énorm van genieten!
Groen geeft een soort van natuurlijke energie. Ik vind het heerlijk om naar een groene tuin te kijken. Groen nodigt uit om even naar buiten te lopen en te genieten van de tuin en de natuur. Wanneer mijn tuin dor en doods zou zijn, dan loop ik niet voor mijn plezier even een rondje door m’n tuin. Dan is het meer functioneel.
Gezondheid d.m.v. groenblijvende wintertuin
Wist je dat uit diverse onderzoeken is gebleken dat een groene omgeving, en dus ook een groene tuin, bijdraagt aan het geestelijk welzijn? Dus voor je algehele welbevinden. Een groenblijvende wintertuin draagt dus op een positieve bij aan het welbevinden van jou en de mensen om je heen. Alleen dáárom al is een groenblijvende tuin een hele goeie aanrader. Over een groenblijvende tuin heb ik eerder een heel praktisch blogartikel geschreven, inclusief een handige planten-lijst om mee te nemen naar een tuincentrum.
Kleine, groenblijvende wintertuin
Wij hebben 2 kleine tuintjes. Een postzegel-voortuin en een kleine achtertuin. We zijn allebei niet echt van die typische hoveniers… Mijn man niet vanwege te weinig tijd (onregelmatige diensten) en andere hobby’s, en ik niet, omdat ik het gezwoeg in die zwarte grond vreselijk vind (ben bang-achtig uitgevallen wanneer het om insecten en andere minidiertjes gaat…). Het enige wat ik wél heel leuk vindt, aan het werken in de tuin is het ontwerpen, inrichten, veranderen en plannen bedenken. Én natuurlijk in het voorjaar en de zomer intens genieten van het resultaat!
** Wil je nóg een praktisch blogartikel lezen? Dit gaat over het schilderen van de trap **
13 tips voor een praktische wintertuin
- 1. Wil je van de winter een óók een fijne, groenblijvende wintertuin, dan raad ik je aan om hier al op tijd rekening mee te houden en te gaan beginnen (het is vaak eerder Maart dan je denkt… ). De struiken en planten kunnen al in Maart geplant worden. Hierdoor hebben ze een hele zomer en najaar om te groeien en te wortelen zodat je hier van de winter al van kunt genieten. Maar in September/Oktober kan het ook.
- 2. Plant voor de afwisseling tussen alle groenblijvende planten ook een paar schermbloemen, zoals bijvoorbeeld de boeren hortensia. Hoewel deze niet groenblijvend is, is dit een prachtige bloem wanneer er wat sneeuw in je tuin ligt. Hoewel ik veel van die uitgebloeide hortensiabollen afknip, laat ik er óók altijd een heel stel zitten. Puur en alleen vanwege het decoratieve karakter. Als er zo’n oppertje sneeuw op ligt, is dat werkelijk een lust voor het oog. EXTRA TIP: Sowieso snoei ik in het najaar niet m’n hele tuin kaal. Ik vind zo’n lege, dorre wintertuin niet echt aantrekkelijk. Liever dus pas in Maart in de tuin aan de slag. Lekker alles voorbereiden voor een mooie, lange groene en zonnige zomertuin.
- 3. Plant vooral een paar grootbloemige klimop-planten in je tuin! Hetzij in de volle grond of in een grote bloembak. Deze groenblijvende klimplant levert je volop gratis wasmiddel op voor de bonte was! Ik heb hier een heel praktisch blogartikel over geschreven, wat je veel geld gaat besparen! Deze groenblijver is je geldboompje ;-).
- 4. Zelf vind ik een groenblijvende heg in of om je tuin mooi. Op deze manier kun je een soort van tuinkamers maken of je tuin afbakenen. Er zijn veel groenblijvende soorten die zich hiervoor lenen.
- 5. FOUT! Toen ik onze voortuin ging ontwerpen wilde ik ook heel graag een groenblijvende heg, zodat ik vanuit het keukenraam alleen maar groen zou zien (wij kijken uit over groene weilanden). Dus ik dacht: laten we een mooie groene beukenhaag nemen… Dát was dom! Want een beukenhaag blijft níet groen (althans, niet de gewone beukenhaag). Ik had me dus nog veel beter moeten verdiepen in mijn eigen ontwerp… Tip dus voor jou: verdiep je in alle struiken en planten. En kijk of ze daadwerkelijk in een groenblijvende wintertuin passen. Zo niet, kies dan één van de vele andere groenblijvende planten (verderop in dit artikel heb ik alvast een lijstje voor je gemaakt).
- 6. Maak borders met groenblijvende planten. Doordat wij een piepklein voortuintje hebben, konden we geen grote bomen of stuiken planten. We hebben een hele kleine border gemaakt met daarin een betonnen bloempot op een sokkel.
- 7. Wanneer je kiest voor een mooie, groenblijvende border of perkje, kies dan voor planten die in de winter bloeien en waarmee je met Kerst een mooie krans, toef of bloemstuk mee kunt maken. Op deze manier heb je meer dan dubbel plezier van je planten. De rode of witte skimmia leent zich hier bij uitstek voor.
- 8. Als je een kleine en smalle border of perkje hebt, en je zet er een tuinbeeld, een bloempot op een sokkel of een mooi kunstwerk op voet in, dan creëer je hiermee een hoogte verschil. Dit maakt je tuin optisch groter. En doordat er in de lucht ruimte genoeg is, kost zo’n blikvanger in de tuin je weinig ruimte.
- 9. Om heerlijk van de tuin te kunnen genieten hebben wij gekozen voor een kleine loungebank. Doordat onze achtertuin niet zo groot is, hebben wij voor een kleine hoekbank gekozen. Groot genoeg om er zomers languit op te kunnen loungen. Dit is de beste investering in onze tuin geweest. Wanneer je eindelijk vrij bent, én het is mooi weer, dan wil je toch ook zo aangenaam mogelijk kunnen relaxen nietwaar.
- 10. Kijk met het ontwerpen/veranderen van je tuin naar een paar hele belangrijke dingen:
– Waar komt de zon voor het eerst in je tuin?
– Waar heb je de volle ochtendzon? (maak hier een zitje)
-waar heb je de middagzon? Zet hier een heerlijke loungebank neer, én reserveer op deze plek ruimte voor een zwembad(je) en/of tuindouche.
-waar is de middagzon tegen een uur of 4 echt weg? Zet hier bijvoorbeeld je tuintafel neer. Dan heb je geen parasol nodig als je ’s avonds buiten wil eten én kun je in de schaduw/koelte van je avondmaaltijd genieten
-heb je nog een aangename avondzon in de tuin? Ook hier is dan een zitje heerlijk. Of is dat ook de plek waar je loungebank staat?
- 11. Maak een buitenkraan! Hier heb je veel plezier van.
- 12. Maak een afvoerputje in je tuin. Helemaal wanneer je veel straatwerk/klinkers hebt liggen. Ook ideaal wanneer je je zwembad(je) weer leeg wil laten lopen.
- 13. Kies voor mooie klinkers/tuintegels. Het lijkt een logische tip, maar ik zie veel tuinen waarbij het straatwerk afbreuk doet aan de tuin. Dit is zó zonde! Wij hebben gekozen voor oude straatklinkertjes. Dit heb ik altijd al mooi gevonden en met het aanleggen van een nieuwe tuin kreeg ik de kans om dit te doen. Deze oude klinkers geven de tuin al van zichzelf een mooie, rustieke sfeer. Zoek voor strak straatwerk wel een goeie straatwerker/hovenier. Je wil niet na verloop van tijd je nek breken over ongelijke tegels…
ADRES HOVENIER. Zoek je een ervaren hovenier, dan heb ik hier een goed adres voor je (geen samenwerking, maar ik ken deze tuinman al járen en weet dat ‘ie goed werk levert).
Plantenlijst voor een groenblijvende wintertuin
Planten: Fakkelgras, lavendel, Scheefkelk, Zonneroosje, Helleborus, Schoenlappersplant,
Pachysandra, Tijm, Zwenkgras, Vrouwenmantel, Bijvoet Alsem, Salie, Steenanjer, Vetkruid, Vlambloem, Mansoor, Rijstebrij, Anjer, Ooievaarsbek, Engels gras, Zegge, Rode en witte Skimmia. Er zijn
er nog véél meer, maar dit is een greep uit prachtige planten voor in borders en/of potten.
Heesters/Haag (bladhoudend!): ligusterhaag, Portugese laurier, hulst, Amerikaanse sering,
Rhododendron, Bamboe Fargesia (woekert niet), Dwergmispel, Groenblijvende sneeuwbal,
Camellia, Rode en witte Skimmia, Taxus, Buxus, Conifeer, Choisa ternata,
Klimplanten: groenblijvende Kamperfoelie, klimop (hedera), grootbladerige hedera (gratis wasmiddel, weet je nog? ) vuurdoorn, Toscaanse jasmijn,
groenblijvende Clematis
Ziet er super mooi uit.
Hier is vooral in de Lente dat de tuin weer tiptop uit ziet.
In de winter lig het altijd er verlaten bij.
Hoi Heidi, dank voor je reactie!
En ja, in de lente is de tuin zo mooi. Heerlijk weer dat frisse groen na al dat dorre bruin ;-). En het is precies wat je zegt over de wintertuin: verlaten… Maar het goeie nieuws is, dat dat vanaf vandaag niet meer hoeft. Als je in Maart groenblijvende planten/struiken poot, is jouw verlaten wintertuin voortaan een mooie groene wintertuin ;-).