Hóe en wáár begin je met je huis opruimen?
Regelmatig krijg ik de vraag: heb je tips om een huis goed op te ruimen? Het kan heel lastig zijn om een heel huis goed en gestructureerd op te ruimen. Spullen worden in de loop van járen verzameld en hierdoor slipt je huis langzamerhand (en soms ongemerkt) vol. En zéker wanneer je genoeg bergruimte hebt, is de verleiding om spullen aan te schaffen en ergens op te bergen groot. Niet voor niets wordt er vaak gezegd:” hoe meer ruimte, hoe meer spullen” Maar ben je éindelijk zo ver dat je je huis nu écht eens goed en grondig wil gaan opruimen, en dan stuit je gelijk op die enorme drempel: WÁÁR MOET IK BEGINNEN????? En dit is dan bewust of onbewust ook misschien wel de reden geweest waarom je er niet eerder aan begonnen bent…
Want hóe en wáár moet je in vredesnaam beginnen en vervolgens: wáár laat je alles?? Zie je door de rommel-bomen het rommel-bos niet meer?? In dit blog-artikel ga ik je helpen met een aantal tips om van een vol, rommelig en onoverzichtelijk huis weer een fijn en gezellig huis te maken.
Hóe begin je met opruimen?
Tip 1 Zet eerst 3 grote dozen neer.
Doos 1 voor spullen die écht moeten blijven
Doos 2 voor spullen die naar de kringloop/rommelmarkt mogen (meestal de grootste doos)
Doos 3 dingen waarover je nog twijfelt en later rustig wil bekijken.
Daarnaast een grote vuilniszak en een doos voor oud papier.
Wáár begin je?
Tip 2 Wanneer je gaat beginnen met een huis opruimen, begin dan in de ruimte waar je het meeste bent. Wanneer deze ruimte weer heerlijk opgeruimd is, geeft dat veel moed en goede zin in de volgende ruimte! Je hebt hier dan ook gelijk zichtbaar eer van je werk! En da’s de beste stimulans om door te gaan.
Tip 3 Begin met de oppervlaktes: het aanrecht, de vloer, de tafel, de vensterbank, bovenop de kast en je bureau ( deze volgorde vind ik zelf het fijnst). Dit zijn de plekken waar de meeste rommel ontstaat en waar je er ook de meeste last van hebt. Het ziet er ongezellig uit, het werkt niet fijn en je hebt minder ruimte om je ding te doen. Rommelige plekken zien er per definitie NÍET gezellig en sfeervol uit. Dus begin hier met opruimen. Kijk eerst wat er sowieso weg kan. Leg de rest op de plek waar het hoort. Later komen deze spullen wel weer aan de beurt, maar eerst moeten de oppervlakten leeg en schoon zijn.
Tip 4 Wanneer je de oppervlakte helemaal leeg hebt, én opgeruimd op de juiste plek, zie je gelijk het resultaat van je inspanningen. Dit geeft toch een heerlijk gevoel? Je hebt hierdoor nu óók de ruimte vrijgemaakt om verder te gaan met de kasten en lades.
Wanneer je begint met lades op te ruimen, begin dan niet lukraak te graaien in een lade en in het wilde weg op te ruimen. Maar leg de inhoud van de lade (1 lade tegelijk!) op tafel. Veeg de lade met een sopdoek schoon. Pak ding voor ding op en bedenk of je dit écht wilt bewaren/gebruiken. En bedenk daarna of het weer terug in die lade moet, óf hoort het op een andere plek te liggen? Leg het dan gelijk op die plek. Berg dingen op op een logische plek. dit scheelt je later veel zoekwerk…en tijd! En berg kleine dingetjes op in kleine (bewaar)doosjes (bijvoorbeeld van die kleine opbergdoosjes van de Action of Ikea). Ik heb hier eerder een blog-artikel over geschreven.
Wanneer de lade klaar is, begin dán pas met de volgende omdat je anders het overzicht kwijt raakt van zóveel spullen. Je moed zakt dan al snel in je schoenen. En met kleine stapjes tegelijk vordert je opruim-missie ook. Accepteer dat een heel huis opruimen gewoon veel tijd kost
Tip 5 Begin, na de lades, met de kasten. Trek 1 kast tegelijk helemaal leeg. Haal hier een sopdoek doorheen zodat je met een schone kast begint! Bedenk wat een logische indeling zou zijn. Benut de ruimte van de schappen zo goed mogelijk. Kijk hiervoor naar mijn blogartikel over opruimen! Kijk hier ook weer héél kritisch naar de spullen die je terug zet. Word je hier echt blij van en heb je dit item écht nodig of kun je eigenlijk ook wel zonder? En heb je echt heel veel van dezelfde soort dingen nodig óf kun je ook wel met de helft minder volstaan? In dát geval: zet het in doos 2 (kringloop). Wanneer je de spullen in opbergboxen doen (zoals ik in het blog-artikel beschrijf), kun je veel meer kwijt in de kast. Hierdoor hoeven er geen losse items meer rond te slingeren, krijgt alles een vaste plek én benut je je kastruimte optimaal
Tip 6 Wanneer je begint met opruimen, begin dan niet lukraak ergens spullen te pakken, maar werk systematisch! Werk van links naar rechts (zodat je steeds een opgeruimd gedeelte ziet). Dit werkt motiverend. En ga je een heel huis opruimen (zowel van jezelf of bij een ander), kan het helpen om een plan van aanpak te maken. Dit om te voorkomen dat je van hot naar her loopt en overal tegelijk wil beginnen en daardoor in één grote warboel belandt en je geen enkel overzicht meer hebt.
Beschrijf kamer voor kamer en benoem daarbij elke kast en elke lade (geef eventueel de lade nummers). Streep door welke lade en welke kast klaar is. Benoem ook de oppervlakten zoals bij tip 3 beschreven staat. Zo’n plan van aanpak werkt ook beter wanneer je met meerder mensen een huis moet opruimen. Om te voorkomen dat dingen níet of juist dubbel gebeuren. Afstrepen is fijn! Je werkt dan zichtbaar naar een eindpunt toe.
Tip 7 Pak ding voor ding vast en bedenk wat je er mee wil. De opruim-coach Marie Kondo vraagt aan haar klanten: wordt je hier blij van?? Of te wel: zou je dit voorwerp heel graag willen houden?? Dátzelfde zou ik óók aan jou willen vragen: word je blij van hetgeen je nú in je hand hebt?? Voegt dit item écht wat toe? Bewaar alleen díe dingen die écht van waarde voor je zijn. De rest mag weg, bijvoorbeeld naar de kringloop, waar het item een betere/andere bestemming krijgt.
Tip 8 Probeer de waarde en wat het item gekost heeft los te laten!!! Het geld is tóch al weg… Wanneer je het zónde vindt om iets weg te doen omdat het (veel) geld heeft gekost, blijf je vast zitten aan dingen en raakt je huis nóóit opgeruimd, nooit leger en hou je de enorme overdaad aan spullen. Door het weg te geven, naar de kringloop te brengen, of naar de verzamelplek voor rommelmarkt te brengen (of ga zélf van de zomer op een kleedjesmarkt staan!) krijgt je item een tweede leven en maak je er anderen weer blij mee. Alleen kapotte of incomplete dingen kun je direct weggooien.
Weg doen is de enige manier om ruimte te krijgen in je huis en in je kasten. Bedenk: overdaad schaadt en less is more en nog een ouwe: niet het vele is goed, maar het goede is veel. Oftewel vrij vertaald: kies liever een paar goeie items dan een kast vol spullen waar je niet zo veel aan hebt of die je zonde vindt om weg te doen omdat het geld gekost heeft…
Tip 9 vul geen kasten met dingen waarvan je denkt dat je ze misschien ooit nog wel een keer nodig kunt hebben… Heb je iets een jaar niet gebruikt, dan kan het weg omdat het niet realistisch is dat je het opeens wél weer nodig zult hebben. En mócht je het onverhoeds tóch nodig blijken te hebben, dan heeft een buurvrouw of een zus/schoonzus/vriendin het vást wel liggen en mag je het gebruiken.
Tip 10 Spullen die lastig zijn om te sorteren en uit te zoeken (zoals foto’s, brieven, kaarten, jeugdherinneringen, erfstukjes, dierbare spullen enz) bewaar die voor het laatst. Wanneer je al je lades, kasten en kamers opgeruimd hebt, heb je al zóveel handigheid gekregen in het uitzoeken, beslissen en opbergen. Dat gaat je met deze klus goed van pas komen. In doorzichtige boxen kun je deze dierbare spullen netjes en goed opbergen. Gooi niet te snel oude en dierbare spullen weg. Weg is namelijk echt weg…
Tip 11 Probeer van het huis opruimen een wekelijkse missie te maken. Probeer achter elkaar door te werken. Wanneer je af en toe wat leeg haalt en opruimt, zul je máánden met dit werk bezig zijn…en dat moet je dan vervolgens ook steeds in je hoofd houden. Bedenk steeds dat “klaar is klaar”! Wanneer je elke week minstens 1 ruimte doet (de ene ruimte vraagt minder tijd dan de andere), ben je in een paar weken door deze enorme klus heen en kun je dagelijks genieten van je fijne huis!
Zoals gezegd: weg doen is de énige manier om minder spullen in je huis te hebben.
Tip 12 Ruim na elk gebruik je spullen gelijk op. Dit voorkomt dat je weer wekelijks druk bent met achterstallige zooi opruimen. Bedenk dat een rommelig huis zélden een warme en gezellige uitstraling heeft. Een rommelig en vol huis zorgt voor een rommelig en vol hoofd…En wanneer alles een vaste plek heeft, is het opruimen dagelijks nog geen 10 minuten werk. Gun jezelf het heerlijke geschenk van een schoon en opgeruimd huis. Dit leeft, woont en geniet elke dag een stuk beter 😉.
En zou je nóg meer sfeer in huis willen? Lees dan mijn blog-artikel over tips voor een gezellige woonkamer.
Mocht je het opruimen niet zien zitten, of heb je na het lezen van dit blog-artikel nog steeds geen moed en geen idee hoe en waar je met beginnen? Je kunt mij hiervoor contacten en dan kijk ik met je mee hoe je het zelf of met mijn hulp weer op de rit krijgt. Geef jezelf een fijn en opgeruimd huis cadeau, Je bent het waard! ♥
Stuur voor een offerte gerust een mail (woonblog34@gmail.com) , of neem contact op via het contactformulier, of via insta (woonblogno.34) of facebook (woonblogno34)
Wat een goede tips allemaal! Dank je wel!
Gráág gedaan! Hoop dat je hiermee uit de voeten kunt! Succes met je missie!
Goed bezig❣️ Ik ga mijn best doen😇
Jouw huis is al een pláátje 🥰😁🥰
Alles mooi verwoord , zalig om in een opgeruimd huis te wonen, weet niet waar je normaal een blog leest , merci om het hier te ook te delen x
Dank je wel voor je mooie compliment!
En een opgeruimd huis is heerlijk!
Wanneer je http://www.no34.nl bij je favorieten zet, kun je makkelijker kijken.
Minstens 1 keer per week schrijf ik een nieuw blog over iets wat met wonen te maken heeft.
Daarnaast meld ik dat altijd op instagram (woonblogno.34) op op Facebook(wwonblogno34).
Deze kanalen kun je makkelijker volgen.
fijn weekend!
Gerdie
Alles mooi verwoord , zalig om in een opgeruimd huis te wonen, weet niet waar je normaal een blog leest , merci om het hier te ook te delen x