Kastenwand in het klompenhok
Toen wij hier 5 jaar geleden begonnen met klussen om ons nieuwbouwhuis verder af te bouwen, hebben we al vrij snel een grote kastenwand in het klompenhok gemaakt. Waar de meesten alleen een achterdeur hebben, waardoor je bijna letterlijk met de deur in huis valt, wilden wij héél graag een klein maar praktisch klompenhok hebben. Een externe aanbouw was hier niet praktisch omdat de tuin al niet bepaald ruim is (doordat we ook nog eens 2, 20 m. aangebouwd hebben). Voor een extern klompenhok(je) zou je dan zelf eerst een fundering moeten graven en maken en daarna opbouwen, en zie dan ook de dakbedekking maar weer goed en waterdicht op de rest aan te sluiten… Bovendien is een inpandig klompenhok vele malen makkelijker te realiseren. Je hoeft slechts 2 wandjes te zetten waarvan 1 met deur.
In bijna iedere woonkamer in een rijtjeshuis, waarbij de achterdeur in de kamer zit, is een inpandig klompenhok te realiseren!
Klompenhok, ídeaal!
Zelf bedacht ik dat ik een inpandig klompenhok wel héél erg fijn zou vinden. De kamer was ruim genoeg doordat we die 2.20 meter extra hadden aangebouwd over de hele breedte van het huis. En aangezien ons gezin steeds kleiner en rustiger wordt, konden we een hoek van de kamer makkelijk missen. Ik had berekend dat ik een inbouw kastenwand van 60 cm. diep wilde. Hier mee hebben we rekening gehouden met het tekenen van de plek van buitendeur (de architect dan he). Toen het huis opgeleverd werd, zat het klompenhok er dus al in. De afmeting van ons klompenhok is 180 cm x 200 cm. Dit is voldoende voor een praktische ruimte in een nieuwbouwhuis.
Van de 88 huizen die in ons bouwproject gebouwd werden, schijnt maar 1 ander huis óók een klompenhok te hebben, maar dan dus extern. Snap werkelijk niet waarom mensen hier niet voor kiezen… Het is zó ontzettend onpraktisch wanneer je van buiten zó je woonkamer instapt… En ’s winters, of wanneer het koud is, en je komt via de achterdeur binnen, dan vliegt er gelijk veel warmte uit en tegelijk valt er een bak kou naar binnen. En waar laat je je schoenen en je jas??
Een kastenwand in zo’n klompenhok zorgt voor een enorme hoeveelheid opbergruimte. En zéker voor gezinnen met kinderen, is dat toch onontbeerlijk, zou je denken. Maar ook voor iedereen die graag z’n spullen goed, netjes en overzichtelijk opgeborgen wil hebben, is een grote, dichte (met nadruk díchte) kastenwand een absolute must-have. Je kunt er al je spullen in kwijt en je klompenhok of bijkeuken blijft netjes opgeruimd.
Opbouw van de kastenwand
Voor mij was het niet echt van belang hoe de schappen opgehangen gingen worden, als het maar stevig was. We hebben toen gekozen voor het eenvoudige wit metalen wandrail-systeem, waarbij je van die haken er in kunt hangen op iedere gewenste hoogte. Dit is een príma systeem voor in de kastenwand.
Ik wilde graag een garderobe gedeelte, en de rest schappen. Voor het garderobe-gedeelte moest er nog even een soort van tussenschot gezaagd worden. Ook deze kastenwand hebben mijn man en mijn zwager gemaakt (evenals de heerlijke inbouwkast in de woonkamer, waar ik ook een blog-artikel over geschreven heb).
Deuren van de kastenwand
De deuren zijn gemaakt van MDF. Deze hebben we, evenals de schappen, direct op maat laten zagen bij de houthandel. dat scheelt thuis veel gepas en gemeet (met alle risico’s van dien… ). Met mooiste zouden deuren tot bijna op de grond zijn, voor een zo strak mogelijk effect MAAR dat is niet praktisch. Want wanneer je de kast zou open doen, schuift de kastdeur over je tenen… en dat zit niet prettig… integendeel… Vandaar dat wij er voor gekozen hebben om een plint van minstens 10 centimeter aan te houden.
Handgrepen
We hebben voor stoer en robuuste handgrepen gekozen. Dezelfde handgrepen zitten ook in de keuken op de kastjes. Zo blijft het één geheel. De handgrepen hebben we bij de bouwmarkt vandaan. Dat scheelde meer dan twee derde in vergelijk bij de keukenzaak… De handgrepen zitten precies in de het midden van de hoogte van de deur. Dit lijkt hoog, maar het staat mooier, dan wanneer de handgrepen lager zitten (en zoals dat standaard gebeurt). Doordat het precies in het midden zit, lijken de deuren in evenwicht te zijn. Zou je ze op de “gangbare” hoogte doen, dan is het bovenste gedeelte hoger dan het onderste, en dat vind ik een onrustiger beeld geven, zéker in een kleine ruimte.
We hebben de deuren dezelfde kleur verf gegeven als de rest van de muren, zodat het passend bij de rest zou zijn, en zo min mogelijk zou opvallen.
De verf kun je bij You like it wonen op kleur laten mengen. Daar kun je iedere verfsoort laten mengen in de gewenste kleur. Ideaal! Op deze manier krijg je een eenheid in je kleurgebruik in huis.