Inbouwkast in je woonkamer
Een inbouwkast is zó ideaal!! In oude(re) huizen werden ze zo ongeveer standaard ingebouwd. Waarom doen ze dat eigenlijk niet meer?? Zou het té arbeidsintensief zijn?? Het levert mensen veel ruimte en gemak op. Ik zou ze hier tenminste gráág gewild hebben! En in rijtjeshuizen, waarbij in ieder huis wel een trapkast in de woonkamer zit, zou dit ábsolute meerwaarde hebben. Al zouden ze de kast maar casco opleveren. Dan kan iedereen z’n eigen kast-indeling maken.
In onze woonkamer, in een gemiddeld rijtjeshuis, stonden maar liefst 4 kasten en een klein bureautje. Dat was echt teveel. Maar ja, niet één kast kon er uit… Ik wilde persé een boekenkast (boven is hier absoluut geen ruimte voor, niet voor de kast en óók niet voor al die boeken…). En de buffetkast moest ook blijven omdat hier álle serviesgoed en andere losse spullen in stonden/lagen. Geen enkele mogelijkheid om die inhoud ergens anders onder te brengen. En verder, mijn opa’s kast, een antieke kast als dierbaar erfstuk, moest ook ábsoluut blijven, en een ander leuk kastje kon ook écht niet weg, en mijn oma’s bureautje, óók een erfstukje, moest natuurlijk óók blijven...
Maar ja… hóe dan??? In die eerste 4 jaar dat wij er woonden, heb ik de kamer al vaak veranderd. Meubels verschoven, andere indeling, maar níets was echt de oplossing voor het teveel aan kasten en daarom een té volle kamer, terwijl ik die zó graag leger wilde hebben… Maar inmiddels staat hij er: een inbouwkast in de woonkamer! Met bizar veel opbergruimte. Écht het beste idee van dat jaar!
Op een avond…
Op een avond zat ik op de bank om wéér eens te brainstormen over een oplossing voor al die kasten… EN TOEN OPEENS KREEG IK EEN BRILJANT IDEE!!! Ik zag het op slag voor me! Een inbouwkast over de hele breedte van het wandje en tot aan het plafond. Met dichte, strakke deuren, waardoor het ogenschijnlijk een gewone wand zou lijken. En zoveel mogelijk grote opbergboxen van IKEA (zie mijn blog-artikel hier over). In deze inbouwkast zou álles moeten kunnen wat in de buffetkast staat plus nog een héleboel meer. De inbouwkast moet dan tegen het wandje van de trapkast geplaatst worden.
Inbouwkast berekenen en schetsen
Ik heb gelijk pen en papier gepakt, plus de website van IKEA om de afmetingen te zoeken die ik nodig zou hebben voor de opbergboxen. En verder natuurlijk m’n rolmaat. De diepte van een opbergbox is 60 cm. , dus de schappen (en dus ook de kast) zouden dan max. 65 cm. diep moeten worden. Het geluk was óók nog es, dat er toevallig precíes genoeg ruimte was om 3 van die grote bakken naast elkaar kwijt te kunnen. Ik kon met de maten van de boxen zó de hoeveelheid schappen intekenen. Hierbij wilde ik de ruimte zo efficiënt mogelijk benutten. dus geen centimeter overtollige ruimte. En dit is ook zo gelukt. Het is werkelijk een perfecte inbouwkast geworden!
MDF op maat laten zagen
We hadden het geluk dat mijn zwager een computer-programma had waarbij je exact kunt uitrekenen hóeveel hout je nodig hebt. Met deze gegevens zijn de mannen naar een houthandel gegaan en hebben daar alle planken MDf al direct op maat laten zagen. Zij kunnen dat daar op de millimeter nauwkeurig doen, dus da’s tegelijk mijn TIP voor jou: laat het hout al gelijk op maat zagen door de vakmensen met hun speciale machines! Dat scheelt je zóveel gereken, gepuzzel en gedoe!! Wij hebben trouwens voor wit gegrond MDF gekozen. Voordeel hiervan is dat we de binnenkant van de kast, zoals de schappen niet meer hoefden te schilderen.
Hierna was het een kwestie van alle planken in de juiste volgorde in elkaar zetten. Was wel een hele klus, maar omdat mijn man en z’n broer al vaker kasten in elkaar hadden gezet, hadden ze al wat handigheid opgedaan, die nu weer goed van pas kwam. Het juiste gereedschap en de juiste materialen én een duidelijke bouwtekening met de juiste afmetingen scheelt alles. Onderaan de kast hebben ze stelpoten gemonteerd. Hetzelfde soort als wat onder een aanrecht zit. Hiermee kun je de kast op perfecte hoogte draaien, waardoor de kast strak tegen het wandje van de trapkast maar ook strak tegen het plafond zit.
Opruimen, sorteren en voorál wegdoen
Wanneer je een grote, stampvolle buffetkast gaat leeghalen, is het zaak om zéér kritisch naar alle spullen te kijken. Dit is wel dé kans om over elk ding na te denken en góed te gaan opruimen (lees: wegdoen). Veel spullen had ik al jaren niet meer gebruikt, en van veel dingen wist ik überhaupt niet eens waarom dat nog in de kast stond… Na het grote uitzoeken bleven alleen die dingen over die écht bewaard moeten worden en die ik regelmatig gebruik. En al het overbodige heb ik naar de kringloop gebracht. Héérlijk!! Nu staat in deze kast alleen het hoognodige.
Ik heb eerder al een blog geschreven over het opruimen en opbergen van spullen. Wanneer je óók graag je kasten of zelfs je hele huis zou willen opruimen, lees dan gerust mijn andere blog met tips hoe je dat het beste kunt doen. Dit zal je absoluut gaat helpen bij deze klus.
Indeling van de kast
Na het uitzoeken, sorteren en het wegdoen van de inhoud van de buffetkast, ben ik gelijk ook de keukenkasten nog eens extra goed gaan uitzoeken. Nu ik wist wat ik had kon ik een indeling gaan maken wat in welke opbergbox kon. De spullen die je het minste gebruikt, zoals Kerst-spullen bijvoorbeeld heb ik op de bovenste schap gezet. Doordat ik alles gesorteerd had, wist ik precies hoeveel van iets ik had en kon ik daar de juiste opbergbox voor pakken, zodat de ruimte optimaal benut word. Loze ruimte is zónde!
Geen handgrepen of kastknoppen
Ik wilde graag dichte deuren, het liefst helemaal tot bovenaan toe. En voorál geen handgrepen of kastknoppen. Op deze manier zouden de deuren één wand vormen wat de rust in de kamer ten goede zou komen. Maar dit kon helaas niet, omdat boven in de kast de geluidsboxen moeten liggen. Met dichte deuren zou je uiteraard niets of weinig van de muziek horen (muziekinstallatie staat ook in de kast). We besloten toen om het bovenste vak open te laten en hier een soort van nis te creëren. Met het uittekenen had ik de decoratie die ik in deze nis wilde hebben, opgemeten zodat de spullen exact in het vak zouden passen.
Ik houd er enorm van wanneer dingen perfect op maat gemaakt zijn (al dan niet bewust). Dat staat strak en passend. Voor mij gaat daar rust van uit omdat er geen overtollige ruimte is waardoor dingen in het luchtledige lijken te staan. In plaats van kastknoppen hebben we push-open-druksnappers geplaatst. Door in het midden op de deur te duwen gaat de deur zó open. Ídeaal!
Verlichting
Voor de verlichting heb ik voor een heel simpel systeem gekozen. Een kleine LED-tube met sensorlamp (25 cm) van de Action. Echt gewéldig! Ding kostte nog geen 4 euro! Er zit een houdertje bij die je met dubbelzijdig tape vastplakt (en die je daarna nog even voor de zekerheid vast kunt schroeven om te voorkomen dat ‘ie halverwege een gezellige avond naar beneden knalt… ) aan de bovenkant van het vak (dus aan de onderkant van het schap). En de LED tube hangt door middel van een magneet hier aan vast. Je kunt em zó draaien dat de lampjes in de kast schijnen. In ons geval schijnt ‘ie op de muziekinstallatie waardoor je ziet welke LP of CD je wil pakken.
Afwerking van de inbouwkast
Doordat de kast exact op maat gemaakt is, zal deze dan ook perfect moeten aansluiten op de muur. Met behulp van de stelpoten kan die nog iets uitgevuld worden. In ons geval is het ergens niet helemaal goed gegaan… De kast staat niet 100% gelijk met de hoek van het wandje, waardoor er een richel is ontstaan. Dit zag ik pas later. En toen was het niet meer zo eenvoudig te verhelpen…
Het plan was eerst dat ik met het stevige en dikke scanbehang (renovlies-behang) het wandje vanaf de deur van de trapkast en de zijwand van de kast zou behangen met 1 brede baan, om de naad zoveel mogelijk te camoufleren. HAD IK DAT NOU MAAR GEDAAN!!! Maar toen de kast stond, dacht ik dat alleen de naad/kier dichtkitten óók wel voldoende was… Níet dus!! Ik zag wel dat er een paar millimeter verschil zat, maar dacht dat wel te kunnen camoufleren met een iets dikkere laag kit… Stom!
Wanneer ik me lang genoeg hier aan geïrriteerd heb, zal ik uiteindelijk alsnóg wel een keer een grote baan vliesbehang eroverheen plakken. Ik denk dat daarmee het geheel wel iets beter wordt. Belangrijke les is dus wel: werk zoveel mogelijk verschil weg d.m.v. de stelpoten en neem de moeite om er één baan dik scanbehang overheen te plakken voor je gaat sauzen, want zo’n zichtbare richel is níet mooi!
Hierna heb ik de hele kast geschilderd in dezelfde kleur als je muren van de kamer. De schappen waar de opbergboxen op staan heb ik níet gedaan omdat je door het schuiven met die boxen je zó de verf van de schappen schraapt. Maar dit kon ook makkelijk omdat het MDF al in de witte grondverf stond. Alleen de schappen waar het servies op staat, en waar je veel zicht op hebt wanneer je de kast open doet, zoals bij de muziekinstallatie, díe schappen heb ik wél geverfd. En verder natuurlijk de zijkanten, achterkanten en bovenkanten van de vakken.
De verfkleur van de kast is dezelfde kleur als van de muurverf. Hierdoor valt de kast helemaal weg tegen de muur en valt “ie zo min mogelijk op. Bij de verfspeciaalzaal You like it wonen in Barneveld, kunnen ze zijdeglans verf op waterbasis mengen in dezelfde kleur als de latex muurverf. Dit is echt ideaal! Nu is het één geheel.
Conclusie
Deze inbouwkast is werkelijk de meest perfecte kast die ik ooit had kunnen vinden. Doordat de kast zó op maat gemaakt is, waardoor je de grote en kleinere opbergboxen daar zó in kwijt kunt, kun je alles wat je nodig hebt in deze kast opbergen en heb je geen andere kasten meer nodig om je spullen kwijt te kunnen. Mocht je nou óók een trapkast hebben in je woonkamer, dan zou je óók kunnen overwegen om hier een inbouwkast tegenaan te maken en em daarna integreren in de muur, dmv vliesbehang waardoor het één geheel wordt met de muur. Het kost je maar een klein beetje vloeroppervlakte, maar het levert je enorm veel opbergruimte op.
Mocht je na het lezen van dit blog-artikel nog vragen hebben, stel ze gerust via de contactpagina (of door hier te klikken) dan help ik je verder.
1 gedachte op “Inbouwkast in je woonkamer voor enorm veel extra opbergruimte. Tips en foto’s”