Een groenblijvende tuin
Nu de zomer bijna naadloos over gaat in de nazomer, is het goed om alvast na te denken over je tuin. Zo mooi groen als ‘ie nu is, zo kan die ook blijven in de herfst en in de winter. Een groenblijvende tuin heeft natuurlijk álles te maken met de struiken en planten die je daar in gepoot hebt. Nu zijn er verschillende groenblijvende struiken, dus de keuze is best groot. Zelf vind ik de Portugese Laurier en de Taxus Baccata struiken de mooiste groenblijvende struiken voor in de tuin. En over deze laatste wil ik het in dit blog-artikel hebben. Deze struiken vragen weinig onderhoud en geven je blijvend een mooie groene tuin. Èn daarbij kun je met het snoeiafval van de Taxus Baccata een bijdrage leveren aan de grondstof voor chemotherapie. Dít was voor ons de reden om deze struiken te planten. Maar hierover verderop in dit artikel meer.
Een korte introductie van deze taxus struiken.
De Taxus Baccata is een langzaam groeiende (inheemse) struiksoort in Europa, Azië en Noord-Afrika. Deze struik staat bekend om zijn donkergroene naaldachtige bladeren, die in paren groeien en om z’n rode bessen. Hoewel die bessen er heel verleidelijk uitzien, zijn ze zeer giftig voor mensen en veel dieren. Vandaar dat de struik ook de naam Venijnboom heeft.
De historie van de Taxus Baccata
Deze taxus heeft een lange, rijke historie en wordt geassocieerd met symboliek en rituelen. In oude Keltische culturen werd deze struik vaak geplant bij begraafplaatsen. De Romeinen gebruikten het hout van de taxus voor het maken van bogen. In de middeleeuwen geloofden men dat de Taxus Baccata bescherming bood tegen boze geesten. En daarom waren deze struiken vaak te vinden bij kerken en begraafplaatsen. En dit is waarschijnlijk ook de reden waarom er nú nog steeds heel vaak taxushagen staan rondom begraafplaatsen en oude kerken.
Eigenschappen van de Taxus (Baccata) struik
- De taxus struiken zijn góed bestand tegen schaduw.
- Deze struik is een langzaam groeiende struik. Ideaal dus voor in je tuin (minder onderhoud)!
- De struik is groenblijvend en heeft weinig last van ziektes én is makkelijk te snoeien.
- Doordat de taxus struik dicht op elkaar zittende takjes heeft, is deze struik ideaal om er mooie vormen van te snoeien (de zogenoemde topiary).
- De blaadjes en de naalden van de Taxus Baccata struik bevatten de stof Baccatine. Van deze stoffen worden medicijnen gemaakt tegen borstkanker en eierstokkanker. Dit was voor mij de belangrijkste reden om voor de Taxus te kiezen. Het snoeiafval leveren we in. Kleine moeite en groot belang. Maar hierover verderop in dit artikel meer.
- Door zijn langzame groei en aanpassingsvermogen aan verschillende bodemsoorten wordt de Taxus Baccata soms aangeplant voor milieudoelen, zoals het stabiliseren van hellingen en het bevorderen van biodiversiteit.
- De taxus geeft rode bessen. Voor mensen en dieren zeer giftig. MÁÁRRR… het is een belangrijke voedselbron voor vogels zoals lijsters en merels, die de zaden verspreiden.
- Doordat de takken zeer dicht tegen elkaar zitten (als de struik goed gesnoeid wordt), is deze struik een goede beschutting voor verschillende diersoorten.
- De taxus struiken houden van droge grond. Ideaal dus wanneer het klimaat hier steeds warmer en droger wordt. Zo staat je Taxushaag er niet snel verdord bij.
** Let op: alleen de Taxus Baccata bevat Baccatine! Dus wil je mee helpen door grondstoffen aan te leveren voor kankerbestrijdende middelen, kies dan voor de Taxus Baccata! **
Het aanschaffen van taxus struiken
Toen wij onze taxus struiken wilden bestellen hebben we eerst wat rondgevraagd naar goeie adresjes. We wilden goede kwaliteit struiken hebben maar daarbij níet de hoofdprijs betalen. Het fijnste adres vonden we in Maashees, in het oosten van Brabant. Bij ons vandaan een uurtje rijden. Maar het bedrijf bezorgde ook aan huis. Dit was voor ons natuurlijk ídeaal! Met een dag of 3 hadden we de struiken al staan! En omdat de Taxus van TaxusTopper rechtstreeks van de kweker komt (zónder winkel of groothandel er tussen) scheelde dit voor ons veel in prijs. We konden opgeven hoe hoog we de struikjes wilden. We hebben toen voor 1 meter hoog gekozen. Hierdoor hadden we al gelijk een mooie haag staan. Omdat het een langzaam groeiende struik is, zou het anders (voor mij… ) te lang duren voor er eindelijk een mooie haag stond… Na het planten stond er diezelfde dag nog een mooie, groene haag.
Tips om de Taxus struiken te planten
- De grondsoort is heel belangrijk! Hoewel het een sterke plant is, kan die slecht tegen water. Het water moet dus góed weg kunnen. Nu zitten we hier op de Veluwe op ideale grond. Maar heb jij bijvoorbeeld kleigrond of een andere stevige grond soort, dan moet je er wel echt even een laagje afhalen en los zand storten en dit goed los scheppen. Én het beste kun je met een grondboor gaten boren in de klei en in die gaten grof zand doen. Door die kieren van het zand kan het water dan makkelijk wegzakken.
- Wanneer je gaat beginnen met de taxus struiken te planten, is het handig wanneer je eerst een touwtje spant. Prik hiervoor 2 stokken in de grond en span het touw daartussen. Dit voorkomt dat je een scheve haag krijgt, of een zigzaghaag…
- Plant 4 struiken per meter voor een mooi resultaat.
- De geul die je moet graven, mag iets dieper zijn dan de kluit van de taxus, omdat er nog potgrond bij moet.
- Wanneer je goede potgrond hebt (deze hebben wij gelijk mee besteld bij TaxusTopper), dan kan die in de geul die je gegraven hebt. Let op dat je geen gewone potgrond gebruikt! Deze is niet geschikt voor taxus struiken! Deze gewone potgrond is samengesteld voor planten die veel water nodig hebben en dus niet droog mogen staan. Deze potgrond houdt dus het water lang vast. Taxus struiken hebben juist liever droge voeten… Met goede potgrond/bodemverbeteraar heb je nóg meer plezier van je taxus haag. Bezuinig hier dus niet op.
- De taxus struiken mogen hoog in de grond gepoot worden. Het netje om de kluit kun je gewoon laten zitten. Het netje met de kluit moet nét onder de tuin-oppervlakte blijven. De reden hiervoor is dat er dieper in de grond meer vocht/water zit. En hier houdt de taxus niet zo van. Dus vandaar zo hoog mogelijk, maar nog nét onder het tuin-oppervlakte planten.
Snoeien van de Taxus Baccata struiken.
- De taxus struiken kun je het hele jaar door snoeien, áls de temperatuur maar boven het vriespunt ligt. Maar de meest ideale periode is wel van begin mei tot september.
- Wil je een mooie volle en dichte taxushaag? Dan kun je die het beste 2 keer per jaar snoeien. En dan het liefst begin mei & en begin september.
- En bij een nieuwe haag kun je beter gelijk na het aanplanten een klein stukje snoeien. Snoeien doet groeien nietwaar? De Taxus Baccata van TaxusTopper kun je in iedere gewenste hoogte krijgen. Bestel ze daarom niet te klein!
- Als je je taxushaag wil snoeien, kies dan een bewolkte dag en/of aan het begin van de avond. Bij snoeien met zonnig weer heb je kans dan de nieuwe blaadjes verbranden en dat zou zónde zijn!
- Een taxushaag snoei je niet alleen in de hoogte maar ook in de breedte. Het snoeien van oude zijtakken zorgt er voor dat de nieuwe scheuten verder kunnen groeien. En wanneer je de toppen er af snoeit, zullen de taxus struiken juist in de breedte groeien en voller worden. Wil je juist een hogere taxus haag? Snoei dan voornamelijk de zijkanten. Snoei pas de bovenkant wanneer deze de juiste hoogte heeft bereikt.
- De Taxus Baccata is een sterke plant. Je hebt, om deze plant te snoeien, dus een scherpe (elektrische) snoeischaar nodig. Laat deze dan ook regelmatig slijpen.
- Als je gaat snoeien, let er dan op dat je van breed (van onderen) naar iets smaller (boven) gaat. Op deze manier zorg je er voor dat de hele struik voldoende zonlicht ontvangt zodat de haag mooi kan groeien.
- De Taxus Baccata is een giftige plant. En daarom is het opruimen van het snoeiafval heel erg belangrijk! Draag daarom ook áltijd tuinhandschoenen én zorg er voor dat de dieren hier niet van eten!
Zéér waardevol “snoeiafval”!
Zoals ik hierboven al schreef: is het snoeiafval van de Taxus Baccata zéér waardevol! Vandaar dat ik het woord “snoeiafval” tussen aanhalingstekens heb gezet. Dit zogenaamde afval kan namelijk levens redden! De Taxus Baccata struiken bevatten de stof Baccatine. Dit is een belangrijke grondstof voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen. Bij de helft van alle chemotherapieën wordt gekozen voor geneesmiddelen met Baccatine. Het is dan ook uitsluitend de Taxus Baccata waar deze stof in zit. Let er dus bij de aanschaf op dat je expliciet déze struik kiest (als je het tenminste, mede, voor dit doel doet).
Wanneer je het snoeiafval wil inleveren, is het van groot belang dat je je haag ieder (!!) jaar snoeit. Alleen de takjes en het blad wat één jaar oud is, is bruikbaar. Zorg er voor dat er geen zand, gras, aarde en andere bladeren of troepjes tussen zit, want dan is het niet meer bruikbaar, en dát zou zónde zijn!
Het is daarom handig om vóór het snoeien een oud kleed, tafellaken of stuk zeil neer te leggen, zodat je hierop al het groen kunt opvangen en er niets verloren gaat. Wanneer je snoeit bij warm weer, verdwijnt de Baccatine uit de bladeren. Dit gebeurt ook wanneer je de tas (GÉÉN PLASTIC TAS!) in de zon zet. Snoei dus zoals hier boven al gezegd, op een bewolkte dag of ’s avonds. En houd de zak open om blad-broei te voorkomen.
SNOEI-PERIODE: van 15 juni t/m 31 augustus is de basisgrondstof die voor de medicatie gebruikt wordt aanwezig in de Taxus.
INZAMELING: De inzameling van het snoeiafval wordt vaak gesteund door gemeenten, hoveniers, tuincentra en begraafplaatsen (daar staan traditiegetrouw ook vaak taxus hagen). Informeer bij deze locaties in je eigen woonplaats. Op deze manier kunnen particulieren ook een groen takje bijdragen aan de bestrijding van kanker.
- Op de website: www.vergrootdehoop.nl kun je nog veel meer hier over lezen.