Slakken in de tuin.
In het voorjaar, wanneer je tuin weer tot leven komt na een lange winter, komen de slakken uit hun winterslaap. En ze planten zich gelijk maximaal voort. Per slak kunnen ze wel 400 eitjes leggen… En wanneer die babyslakjes wat groter zijn, kunnen die óók weer zo’n 400 eitjes leggen… Dus dan begrijp gelijk waarom het van groot belang is, om hier iets aan te gaan doen. Slakken bestrijden begint dus al vroeg in het voorjaar.
Wij kwamen laatst een keer laat thuis en mijn man pakte de deurklink van de voordeur vast en plette daarbij gelijk een dikke, kleverige slak… Die dacht daar kennelijk veilig uit het zicht te kunnen kleven… IEUWWW!!! Wanneer je nu ’s avonds laat thuiskomt moet je echt oppassen om niet bovenop dikke naaktslakken of op krakende huisjesslakken te stappen… Maar veel erger dan slakken op je tuinpad, voordeur of raamkozijn zijn slakken in je tuin. Slakken bestrijden in je eigen tuin is dus van belang wanneer je gezonde planten in je tuin wil hebben. Doe je dit namelijk níet, dan heb je binnen de kortste keren overal aangevreten planten/blad. Dit jaar zijn er extra veel slakken omdat we zo’n nat voorjaar hebben gehad.
Naaktslakken zijn opvreters.
Ik heb altijd gedacht dat alle slakken van de planten aten… Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. De NAAKTSLAKKEN én de slakken met een bruin slakkenhuisje (Segrijnslak), zijn de boosdoeners! De andere huisjesslakken zijn juist heel nuttig in je tuin omdat zij vooral de plantenresten eten, zoals gedroogde bladeren, schimmels en algen. Zij ruimen juist de tuin een beetje voor je op.
Slakken kunnen een ware plaag vormen in de tuin. En dan vooral tijdens vochtige en warme periodes. Hun vraatzuchtige eetlust kan leiden tot aanzienlijke schade aan planten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de slakkenpopulatie onder controle te houden zónder schadelijke chemicaliën te hoeven gebruiken. In dit blogartikel geef ik je een paar handige tips om slakken te bestrijden (zónder gif!) zodat je planten gezond en groen blijven, én dat je zonder uit te glijden over dikke slakken je voordeur kunt bereiken…
* LEES IN DIT BLOGARTIKEL ALLES OVER EEN KLEINE ACHTERTUIN. Hoe richt je een kleine achtertuin heel comfortabel en praktisch in? lees er alles over!
* LEES IN DIT BLOGARTIKEL HOE JE EEN MOOIE & GROENBLIJVENDE TUIN CREËER. Inclusief een lijst met groenblijvende planten
Slakken bestrijden zónder chemicaliën. 8 tips!
- Natuurlijke barrières. Een eenvoudige maar effectieve methode om slakken te bestrijden in je tuin is het creëren van natuurlijke barrières. Strooi bijvoorbeeld gemalen eierschalen (even fijnstampen in een plastic schaal met de hutspotstamper), koffiedik of het speciale diatomeeën-aarde rond de basis van je planten. Deze schurende materialen zullen de slakken er van weerhouden om naar je planten te kruipen vanwege de scherpe texturen, omdat die hun zachte lichamen kunnen beschadigen. Ook aan grind hebben slakken een hekel omdat ze daar moeilijk overheen gaan.
2. Slakken-lokdozen. Slakken bestrijden gaat goed met deze slakken-lokdozen. Je lokt ze bij je planten vandaan. Vul de lokdozen met een mengsel van bier en water en plaats ze aan de randen van je tuin. Slakken worden aangetrokken tot de geur, kruipen in de lokdoos, en kunnen er niet meer uit. Wel even regelmatig de lokdozen leegmaken/vervangen… ! Zelf graaf ik conservenblikjes in, waarbij ik de randen zo’n halve centimeter boven de grond laat uitsteken. Met onderin een laagje bier vang je zo best heel wat slakken. Wist je dat slakken het bier op zo’n 100 meter afstand kunnen ruiken?!! Zonder deze lokdoos wordt anders al het blad van de planten aangevreten en dit vind ik echt zónde! Maar deze methode zou ik wel als laatste redmiddel kiezen. Maar soms is de slakkenplaag zó groot en hardnekkig dat ik niets anders meer kan doen. Dronken voeren met bier is dan het enige…
3. Natuurlijke vijanden aantrekken. De slak heeft veel natuurlijke vijanden, namelijk egels, kikkers, padden en vogels. Moedig deze nuttige beestjes dus aan om je tuin te bezoeken door schuilplaatsen, vogelhuisjes/broedhuisjes en voedselbronnen/voedselplekken voor hen te creëren, zoals stapels stenen, houtstapels en vogelvoederplaats(en). Vooral vogels zijn dol op slakjes.
4. Slakken bestrijden met planten. Sommige planten zijn heel erg aantrekkelijk voor slakken, zoals hosta’s, dahlia’s, sla en jonge zaailingen van groenten. In de buurt van deze plekken is het dus van belang om de slakken te bestrijden, anders hou je weinig planten meer over… Kies daarom óók voor planten die bekend staan als minder aantrekkelijk voor slakken zoals:
- Klimop
- Goudsbloemen
- Uien
- Knoflook
- Salie
- Lavendel
- Tijm
- Rozemarijn
- Viooltjes
- Ooievaarsbek
- Wilde Akelei
- Bosanemoon
- Anjers
- Varens
Je kunt deze planten gewoon naast de planten zetten waar de slakken zitten (zou wel eerst zoveel mogelijk slakken verwijderen of lokken met de lokdoos (zie hierboven). Zelf heb ik bij de rozenstruiken op verschillende plekken knoflookteentjes in de grond gedaan. Hier houden slakken niet van. En een fijne bijkomstigheid: hierdoor ben je dan ook gelijk voor een groot deel van je bladluis af.
5. Handmatig verwijderen van slakken. Als al deze tips niet genoeg werken, kun je de slakken ook handmatig verwijderen uit je tuin. Ga ’s avonds laat of ’s morgens vroeg (met tuinhandschoenen aan… ) de tuin in met een zaklamp op zoek naar slakken. Vooral na een regenbui zie je veel slakken. Gooi ze in de groene kliko of breng ze bij een vijver/slootkant, want eenden en vogels zijn dol op slakken. Het regelmatig slakken verwijderen kan helpen om hun populatie onder controle te houden.
6. Kopergaas. Bescherm je planten met kopergaas of koperdraad. Slakken produceren slijm. En zodra dat slijm in aanraking komt met het koper, krijgen ze klein schokjes. Hierdoor willen ze niet op die plek blijven en zullen weggaan. Je kunt het kopergaas of koperdraad onderaan de plant winden of om de plantenbakken heen. Of maak het vast onderaan de schutting of een drempel van de achterdeur (om te voorkomen dat ze naar binnen kruipen…)
7. Schoffelen. In Februari of begin Maart, op een zonnige dag, kun je je tuin een keer góed schoffelen. Hierdoor wordt een deel van de slakken al gedood. Maar bovendien haal je daarmee de slakkeneitjes naar boven. Door de zon drogen de eitjes uit en voorkom je dat ze uitkomen.
8. Zorg voor een nette tuin. Slakken kruipen graag weg in – en achter allerlei verborgen hoekjes. Als je je tuin wat netjes houdt, hebben ze geen verstopplekken.
Slakken bestrijden in het voorjaar.
Je kunt het beste beginnen met het slakken bestrijden in het vroege voorjaar. De gevangen slakken zorgen dan niet voor nakomelingen en zo verklein je het risico op een enorme slakkenplaag in de zomer. Wanneer je in het vroege voorjaar van die witte, doorschijnende bolletjes ziet, verwijder deze dan gelijk. Dit zijn namelijk eitjes van een slak. Ze komen met een week of 3 uit, dus gelijk weghalen is het beste.