Ga naar de inhoud

WWW.NO34.NL

Menu
  • ♥ Home
  • ♥ Interieur
    • Woonkamer
    • Keuken
    • Verlichting
  • ♥ Tuin
  • ♥ Verf
  • ♥ Handige huishoudtips
    • Schoonmaak-tips
    • Opbergen
    • Besparen
  • ♥ Woonadvies
  • ♥ Even voorstellen…
  • ♥ Contact
Menu
kleine achtertuin

Een kleine achtertuin, ideaal, comfortabel en praktisch, maar hóe doe je dat?

Gepubliceerd op mei 16, 2022maart 2, 2023 door Gerdie

Nu we de kinderen groot hebben, is voor ons een kleine achtertuin heel praktisch. Ik vind het een leuke uitdaging om van een kleine achtertuin een fijne en relaxte tuin te maken. Eentje waar je optimaal in kunt relaxen en genieten. Zelf hou ik totáál níet van tuinieren. Dat gewroet in de grond…En wát een tijd kost het om je tuin netjes te houden… Zelfs kleine achtertuintjes. En dan heb je em éindelijk onkruid-vrij….juich dan maar even kort en hard, want volgende week mag je wéér… Mijn man daarentegen, die vindt het op zich wel leuk om te doen, maar hij heeft er de tijd niet voor… Als je een kleine achtertuin hebt, maar zéker ook de voortuin, dan wil ik er wel lekker relaxt in kunnen verblijven, zonder allerlei onkruid te zien. Dát dan weer wél. In het vervolg van dit artikel geef ik je 15 tips, speciaal voor een kleine achtertuin (maar verschillende tips zijn uiteraard ook toepasbaar in een grote(re) tuin). En mocht je zélf nog handige of leuke tips hebben, plaats ze gerust hieronder bij de reacties, zodat ook anderen geïnspireerd worden.

kleine achtertuin
Kleine achtertuin. Hier zijn oude straatklinkers gebruikt,
afgewisseld met grote, strakke stoeptegels om het patroon wat te doorbreken.

15 tips voor een kleine, maar fijne achtertuin

Tip 1 Een goede indeling is hét geheim van een fijne achtertuin. Toen wij met onze achtertuin konden beginnen, heb ik eerst goed nagedacht over wat we in de tuin willen doen. En waar we dat willen doen. Hierna begint het tekenen en schetsen en natuurlijk het uitzoeken van de bloemen en planten. Deze tekening is van groot belang. Bewaar deze dus goed, want hier kun je ook alle aantekeningen op kwijt.

Tip 2 In tegenstelling tot een grote achtertuin vind ik kleinere tuinmeubels mooier staan. Wanneer je een grote loungebank of een grote eettafel kiest, is je halve tuin al vol en benadrukt dat júist de weinige vierkante meters.

kleine achtertuin
Een kleine loungebank, maar groot genoeg om er heerlijk languit op te liggen. Met kleinere tuinmeubels lijkt je tuin wat groter.

Tip 3 Bedenk of je liever een tuinset wil, een heerlijke loungebank, óf allebei. Een loungebank is natuurlijk een absolute must-have wanneer je een fijne relaxplek wilt hebben. Loungebanken zijn er in alle soorten en maten. Wanneer je voor een relaxte loungebank kijkt, kies er dan eentje waar je languit op kunt liggen (dus meestal 1.80 m lang). Een hele grote loungebank is niet echt praktisch. Wanneer je wat meer bezoekers hebt, kun je makkelijker wat stoelen van de eettafel er bij zetten. Let ook even op de kwaliteit van de loungebank. Goedkoop is meestal duurkoop.

Tip 4 De beste plek voor je eettafel?? Kijk goed naar de ligging van de tuin. Waar komt de zon het eerste in je tuin? Op deze plek zal de zon óók weer het eerste verdwenen zijn. Deze plek leent zich dan het beste voor de eettafel. Wanneer je hier je tafel neerzet, kun je begin van de middag al heerlijk in de schaduw zitten. Ideaal wanneer het erg warm is. Je hebt dan geen parasol nodig. Dit scheelt veel ruimte.

Eettafel met 2 stoelen en een (vaste) bank. Stoelen kunnen makkelijk bij het lounge-gedeelte gezet worden, waardoor je geen grote loungebank nodig hebt (voor die anderhalve keer dat je een grotere groep gasten hebt.

Tip 5 De fijnste plek voor een loungebank (wanneer je die tenminste hebt 😉 ) is natuurlijk in de zon. Kies een beetje een beschutte plek uit waar je de meeste privacy hebt. Wél zo lekker wanneer je in je bikini ligt te zonnen. Voordeel van een loungebank is dat je em vaak op meerder plekken kunt zetten/opstellen.

kleine achtertuin
Loungebank (hier nog zonder kussens)

Tip 6 Zelf houd ik erg van een groenblijvende tuin. Ik word bijna depri van een kale, dode, uitgebloeide, saaie en bruin verdorde tuin. Vréselijk! En als zo’n winter koud en nat is, dan is dat helemáál slecht voor je welbevinden 🙂 . Met het zelfde gemak plant je groenblijvende planten, struiken en heesters. Je tuin is dan elke dag een groen plaatje! Al regent het pijpenstelen, dan nóg is je tuin een fijne plek om naar te kijken! Binnenkort schrijf ik hier een blogartikel over. Mét natuurlijk een lijst van groenblijvende planten en struiken.

kleine achtertuin
Groenblijvende haag van Portugese laurier. Weinig onderhoud. Ideale heg!

Tip 7 Verdeel de achtertuin in 2 “kamers”, oftewel, 2 gedeelten. In de ene kun je dan je loungebank of tuinstoelen zetten en in de andere de eetafel. Deze 2 ruimtes maken de tuin optisch gezien groter. Wanneer je achtertuin één ruimte is, valt het veel meer op dat ‘ie klein is. Nu lijkt het nét of je 2 tuintjes aan elkaar hebt.

Tip 8 Maak een smalle border aan de zijkant van je achtertuin. En dan met nadruk op smal! Sowieso maakt een brede border je tuin letterlijk en figuurlijk smaller, maar het werkt ook niet praktisch. In een border van 0.35 cm diep kun je perfect struikjes/planten poten! Ook qua onderhoud werkt dit véél makkelijker dan een brede border.

kleine achtertuin
Border van 35 cm breed. Ideale breedte!

Tip 9 Plant in je smalle border een mooie, groenblijvende klimplant zoals een kamperfoelie bijvoorbeeld. Deze groeit (logisch) vooral naar boven, tot aan de rand van je schutting. Je kunt deze plant goed leiden. Hierdoor krijg je een práchtige “wolk” aan groen in je tuin, zónder dat dat ten koste van de ruimte/breedte van je achtertuin gaat. Wij hebben naast de hoofdstam van de kamperfoelie aan weerszijden een stok (losse bezemsteel, 95 cent bij de Action) zwart geverfd zodat ie niet opvalt tegen de schutting. Hier klimt de kamperfoelie mooi langs en omheen. Doordat de stokken symmetrisch bevestigd zijn én begroeid zijn, geeft dat een rustig en evenwichtig beeld.

kleine achtertuin
Stokken (zwartgeverfde bezemsteel) bevestigd met draaihaken in de schutting. Ideale geleiders voor de kamperfoelie! Aan beide zijden van de hoofdstam bevestigd voor een rustig, symmetrisch beeld.

Tip 10 Wij hebben oude straatklinkertjes gekocht bij een bestratingsbedrijf. In een kleine achtertuin vind ik kleine klinkertjes of kleine tegels mooier staan dan van die grote vloertegels. Omdat je anders met een paar grote tegels je hele tuin vol hebt liggen en dit, net zoals met grote meubels, die paar vierkante meters extra benadrukt.

Oude straatklinkers. Deze hebben al zoveel karakter van zichzelf.

Tip 11 Probeer wat hoogteverschillen te creëren in je tuin. Dit kan heel mooi met klimplanten en met een haagje (bijv. Portugese laurier. groenblijvend en weinig onderhoud). Alles laag zorgt voor een wat saaie tuin. En zéker als je een kleine achtertuin hebt, dan overzie in je één oogopslag je hele tuin.

Tip 12 Plaats een leuke blikvanger in de vorm van een klein tuinornament of een stukje kunst. Dat kan zijn een pot op een sokkel , maar ook dingen/tuinstekers van metaal, een windmolentje, een windvaan of een mooi beeld. Een mooie blikvanger in de tuin geeft een kleine tuin een verrassend extraatje.

Tuinornament

Tip 13 Met losse potten maak je gezellige sfeerhoekjes. Zet een paar potten (in dezelfde kleur/stijl) bij elkaar. Potten zijn ideaal, omdat je er weinig omkijken naar hebt. Gek genoeg groeit er bijna geen onkruid in potten, hóe ideaal!! Planten in potten hebben wél weer wat meer en vaker water nodig dan planten in de vaste grond. Maar ja, als dat het enige is….

Tip 14 Gebruik niet teveel kleur. Zowel in de kussens en accessoires als ook in de keuze voor de planten/bloemen. Een kleine tuin kan snel wat rommelig ogen. Wanneer je dan je kleurkeuze wat beperkt, komt alles veel beter en mooier tot z’n recht.

kleine achtertuin
Hortensia’s, kamperfoelie, klimhortensia en de mini-rododendron doen het uitstekend in de schaduw. Deze border krijgt geen/amper zon

Tip15 Hou vanaf het begin een tuinboek bij, ook al is je tuintje nóg zo klein. Vermeld hier de planten in, de bloeitijd maar ook wanneer te snoeien (en hóe te snoeien). Op www.youtube.nl staan heel veel snoei-filmpjes met goede tips! Ideaal wanneer je bijvoorbeeld klimrozen hebt). Dit komt je elk jaar van pas. En vergeet niet om elk jaar aan het begin van de bloei en aan het einde van de bloei foto’s te maken. Op deze manier zie je góed hóe snel je tuin begroeid raakt. Een kleine tuin is meestal in 3 á 4 jaar behoorlijk volgroeid. Hierna begint het snoeien. Voordeel van een kleine tuin is, dat je dit in 1 of 2 dagdelen gedaan hebt 😉 . Daarna heb je weer volop de tijd om van je werk en andere dingen te genieten.

kleine achtertuin

Ik heb nog veel meer blog-artikelen geschreven waarin in tips geef over alles wat met wonen te maken heeft. Lees bijvoorbeeld mijn blog-artikel met 10 tips voor meer sfeer in huis, of over hoe je het beste een trap kunt schilderen (inclusief een stappenplan om te screenshotten).

Gerelateerd

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je zin in een nieuwe sfeer & styling van je WOONKAMER? Ik kan je hierbij helpen! Een kleuradvies (van 1-1,5 uur) kost 65 euro en een woonadvies (van 2 uur) kost 95 euro. *Een complete metamorfose met je eigen meubels & woonaccessoires? Ik kom je dan helpen met het verplaatsen van meubels en met het sfeervol stylen van woonaccessoires (195 euro). Je kunt mij contacten via deze pagina of via whatsapp (06 42510125)

♥ Wat leuk dat je mijn blog bezoekt!
Ik ben Gerdie, ben getrouwd en ik woon met mijn gezin midden in de Gelderse Vallei.
Ik ben moeder van 4 kinderen, waarvan er al 3 uitgevlogen zijn.

Bloggen is voor mij dé manier om mijn passie voor alles wat met wonen te maken heeft te delen. Daarnaast werk ik al járen in een woonwinkel en ben ik stylist en verfspecialist.
It takes hands to build a house, but only hearts can build a home ♥

♥ Ik kan je helpen met:
* stylen van ruimtes in huis
* (totaal) woonadvies
* kleuradvies (muur, meubels e.d)
* verf-advies (kan ook online)
* helpen bij organizing
* neem gerust contact op (woonblogno34@gmail.com)

Meest gelezen blogartikelen:

  • De keuken. Een gezellige en praktische ruimte om aangenaam te werken en te eten.
  • Besparen op energie. 18 tips om er tóch warmpjes bij te zitten.
  • GRATIS wasmiddel voor de bonte was.
  • Woonkamer veranderen? lees mijn 10 handige tips!
  • Kalkverf aanbrengen, een kunst of een klus?
  • Kleur op de muur.
  • Trap schilderen. 15 tips om er een mooie trap van te maken.
  • Oud kastje verven. Verander een saaie kast in een prachtige blikvanger!
  • Schoon hoofdkussen. Lees mijn 10 tips voor een schoon en fris kussen.
  • De badkamer. 12 tips om er een sfeervolle ruimte van te maken.
  • Badkamer behangen. Een badkamer zonder tegels en voegen.
  • Zijdebloemen, een práchtige blikvanger in huis!
  • Rust in huis is rust in je hoofd. Tips en Tricks voor een fijn huis.
  • Huis opruimen, hóe en wáár te beginnen. Lees mijn 12 handige tips.
  • Handige tips bij lamp ophangen en 12 voordelen van LED lampen

achtertuin badkamer behang besparen bloemen herfst huishouden interieur keuken kleur kleuradvies krijtverf kunst kussens linnenkast loungebank metamorfose minimaliseren moodboard muurverf opbergen opruimen planten schilderen schilderen zonder schuren schoonmaken Sfeer shoppen slaapkamer stylen styling thuiskantoor toilet trap tuin tuintips verf verlichting verven vliesbehang wasmachine woonaccessoires woonadvies woonkamer woonwinkelen

♥ Samenwerken. Ik schrijf graag over mooie woonaccessoires, meubels, verf, leuke webshops, (woon)winkels, fairs, en verder alles wat met wonen & lifestyle te maken heeft. Een blog is een effectieve manier om uw vindbaarheid op Google te verhogen en om bezoekers naar uw website te trekken. Het uitbesteden van een blog is dan ook een relatief goedkope marketinginvestering met een groot effect. Contact mij over de mogelijkheden (*mail: woonblogno34@gmail.com of *mobiel: 06 425 101 25)

Volg mij op Facebook voor nog veel meer wooninspiratie, leuke tips en heel veel foto's: woonblog no34
Wil je nóg meer leuke tips en inspiratiefoto's? Volg mij dan op Instagram: woonblogno.34
bloggersbenelux.com

* Lid van Bloggers Benelux

No34 staat ingeschreven bij

de Kamer van Koophandel onder nummer: 8876 8341

* Mijn blog-artikelen kunnen gesponsorde links bevatten. Desondanks kun je er op vertrouwen dat ik mijn eerlijke mening geef over producten en/of diensten. Mijn doel is áltijd om mijn lezers zoveel mogelijk relevante informatie te geven. Ook samenwerken met No34? Stuur een mail of vul het contactformulier in. Liever telefonisch contact of appen? Contact dan met 06 425 101 25

© 2025 WWW.NO34.NL | Aangedreven door Superbs Persoonlijk blog thema