Uit logeren gaan…
Herinner je je dit nog van vroeger?? Samen met je moeder je tas inpakken (koffers hadden wij nog helemaal niet). En ondertussen genieten van de voorpret. Vlak voor vertrek kreeg je dan nog allerlei goedbedoelde adviezen en verstandige raad mee: “niet te lang doorkletsen hoor, want dan ben je de volgende dag heel moe”, en “wel even mee helpen met afwassen hoor”, “beleefd zijn, en vergeet níet aan het eind te bedanken voor alles!”… Maar vooral ook: “héél veel plezier toegewenst”!! Logeren bij een oom en tante en dan dagenlang spelen met je nichtjes. Of logeren bij schoolvriendinnen. Maar ook logeren bij mijn eigen zussen vond/vind ik superleuk!… Ik heb jarenlang in de weekenden bij mijn vriend thuis gelogeerd (inmiddels al meer dan 30 jaar mijn echtgenoot). Het verblijven in een gezellige logeerkamer maakte het logeren extra leuk.
Ik heb het allemaal gedaan. En veel ook! Ik ben in zóveel verschillende logeerkamers geweest. En wat heb ik daar van genoten!! Ik vond het als kind al héérlijk om te gaan logeren. En dat gevoel is nooit meer weggegaan. Ik logeer nog steeds graag. Nu meestal in een hotelletje.
Maar wát is nou een fijne logeerkamer?? En wát maakt een logeerkamer nou tot een gezellige logeerkamer?? Heb jij óók wel eens logees over de vloer? In dit blogartikel geef je een paar handige tips.
Herinneringen aan gezellige logeerkamers…
Ik logeerde vroeger, toen ik op de lagere school zat, eens met een paar vriendinnetjes bij mijn schoolvriendinnetje Petra. Zij woonde op een hele grote oude boerderij. We sliepen met z’n allen in haar slaapkamer. En hoewel die kamer heel erg gezellig was ingericht, zag ik een paar hele grote spinnenwebben zitten… met in de hoek een dikke spin… Ik durfde nauwelijks te gaan slapen… En toen ik ’s morgens in alle vroegte naar het toilet wilde, kon ik de deur naar de badkamer niet vinden… Uiteindelijk zat er niets anders op dan mijn vriendinnetje wakker maken en vragen waar de badkamer was… (bleek dat ik een klein trapje af moest, die ik de avond daarvoor in alle geklets helemaal niet opgemerkt had…)
Gek hoe dát soort dingen je altijd bijblijven… Tegelijk zorgen dit soort ervaringen er wél voor dat ik daarna áltijd aan mijn eigen logees laat zien waar je wat kunt vinden, want dat gedwaal in het huis van een ander is níet prettig. Zéker niet als het nog stil en donker is…
Ik logeerde ooit eens in een klein, oud hotelletje midden in Londen. Mijn kamertje was op een oude zolder met enorm krakende vloerplanken (hoewel het bést een gezellige logeerkamer was). De verwarming stond daar op standje ‘bloedheet’ en het raam kon niet open… Het was net een slow-cooker. Had echt het gevoel dat ik langzaam gegaard werd… Heb toen de hele nacht met een wagenwijd open deur geslapen… (was gelukkig de enige verhuurde kamer op die zolderverdieping). Dan kun je weliswaar een gezellige logeerkamer hebben, maar als de rest niet prettig is, dan hebben de logees het natuurlijk niet echt naar hun zin… lees: “IK”…
Voor dit blog-artikel heb ik alle logeer-ervaringen verzameld. En hieronder op een rijtje gezet.
Tips voor een gezellige logeerkamer
- Zorg voor een (brand)schone logeerkamer. Niets is zó ongastvrij, onaangenaam en ongezellig als een kamer waar spinnenwebben, stofnesten en andere viezigheden liggen/hangen (en denk dan ook aan de prullenbak!).
- Heb je een logeerkamer met een harde vloer? Leg dan een schoon vloerkleedje (bijvoorbeeld een badmat. Deze heb je in zóveel leuke soorten) voor het bed. Niets is zó koud en ontnuchterend, als uit een warm bed op een koude vloer stappen…
- Ruim alle spullen in de kamer netjes op. Een kamer waar nog van alles rondslingert is niet gezellig.
- Heb je een speciale logeerkamer, geef deze dan een warme en mooie kleur op de muur. Heb je geen idee welke kleur je op de muren wil? Lees dan mijn praktische blog-artikel over “kleur op de muur”. Een mooie kleur op de muur geeft de kamer gelijk een fijne sfeer.
- Hang een mooi schilderij of een andere blikvanger aan de muur. Dit geeft een kamer gelijk sfeer.
- Zorg voor een goed bed. Op een bed wat akelig ligt, rusten je gasten niet echt uit. Bovendien duurt de nacht dan ook wel héél erg lang… en komen ze een volgende keer niet graag meer logeren…
- Leg vast een handdoek en een washandje voor je gasten neer, of zeg waar ze deze kunnen vinden (en na afloop kunnen laten). En leg dan ook even uit hoe de douche/badkraan werkt, in geval van een andere soort douche dan normaal. *Heb ooit eens ergens gelogeerd, waarbij ik de badkraan niet meer uit kon krijgen… heb toen gelijk de stop uit het bad getrokken en ben als een malle water uit het bad wezen scheppen met een emmer en door het toilet en de wasbak moeten kiepen al roepend naar beneden… Maar het bad liep sneller vol dan ik scheppen en leegkiepen kon…
** Heb je van die saaie en ongezellige tegels in je keuken of in het toilet? Wist je dat je daar zó overheen kunt schilderen? Lees mijn blog hierover, incl. 11 handige tips om zó aan de slag te kunnen
- Zorg voor een mooi dekbed-overtrek. Een mooi dekbed overtrek zorgt voor een groot deel voor de sfeer in een gezellige logeerkamer.
- Zorg voor 1 of 2 fijne hoofdkussens. In het buitenland hebben we vaak van die superplatte hoofdkussens… Dan moet je eerst weer naar de receptie om iets te regelen of van je kleding een onderkussen maken… Niet iedereen vind zo’n plat kussen prettig.
- Leg een warm fleecekleed aan het voeteneind of ergens in de kamer neer. Als je logé het ’s nachts koud heeft, is het logeren gelijk geen klap meer aan.
- Zorg voor een dubbel stopcontact bij het hoofdeind. Of regel een 3 weg-stekker met een verlengsnoer. hier kan je logé zijn/haar mobiel opladen. *Ik logeerde ooit eens in een hotelletje in Scheveningen. Er was maar 1 stopcontact en die zat bij de deur… Heel vervelend als je je mobiel ook als wekker en zaklamp gebruikt, en dat ding écht ’s nachts aan de oplader moest omdat je natuurlijk overdag een volle telefoon wilde hebben… De volgende dag heb ik een andere kamer gevraagd/gekregen.
- Zorg voor een lampje naast het bed. In een ‘vreemde’ kamer is het lastig om je te oriënteren. In de bovenstaande ‘hotel-logeer-ervaring’ was dus ook geen bedlampje… Niet te doen toen ik er ’s nachts even uit moest…
- Zet een klein prullenbakje neer.
- Hang gordijnen op of regel iets anders waardoor je gast wat privacy heeft. Ook al vind je zelf dat er weinig of geen inkijk van buiten is. Wij hebben heel lang geen gordijn voor onze logeerkamer op zolder gehad, zie foto hieronder), omdat er ook idd geen inkijk was, en ik expres een groot boeket zijdebloemen in het kleine vensterbankje had staan, maar ook omdat een gordijn lastig te bevestigen was. We hadden toen een primitieve constructie bedacht, maar achteraf hadden we daar gewoon even de tijd voor moeten nemen en dat op moeten lossen.
- Heb je een ruime logeerkamer, zorg dan voor een lege kledingkast en een ander kastje waar je gasten hun spullen kunnen opbergen. En anders een kapstokje met een paar kledinghangers aan de wand of aan de deur (met van die haken die je over je deur kunt hangen), zodat je logees hun kleding op kunnen hangen.
- In een gezellige logeerkamer staan natuurlijk ook leuke woondecoratie’s. Je kunt bijvoorbeeld LEDkaarsen neerzetten. Deze werken met een afstandsbediening. Ze geven een hele gezellige sfeer. Leuk voor op het nachtkastje bijvoorbeeld. Ik heb een blogartikel geschreven over een gezellige slaapkamer creëren. Deze handige tips kun je natuurlijk ook toepassen voor je logeerkamer.
- Leg wat tijdschriften neer. Zelf ben ik dól op tijdschriften/woonbladen. Héérlijk, om voor het slapen gaan nog even wat te lezen en te kijken. Ik zou ze niet speciaal gaan kopen, maar mocht je ze hebben liggen… leg ze dan op het nachtkastje bijvoorbeeld in de gezellige logeerkamer.
- Een logeerkamer hoeft niet groot te zijn. En zéker als je niet zo vaak een logé hebt, is het niet nodig om hier permanent een kamer voor vrij te houden (tenzij je groot/ruim behuist bent). Je kunt dan beter een bestaande kamer, bijvoorbeeld de hobbykamer, of een andere kamer combineren met een logeerkamer. Van iedere kamer, waar een bed kan staan kun je een gezellige logeerkamer maken. Maar áls je dan een logé krijgt, ruim de kamer dan zo goed mogelijk op, waardoor je gast niet het gevoel heeft in een soort rommelkamer te liggen… Maak dan de hobbykamer tot een logeerkamer waar ook nog wat hobbyspullen liggen, in plaats van een hobbykamer waar wat logeerspullen liggen…